Cauzele izbucnirii incendiului din Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa. Şapte oameni au murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiu Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa - 1 oct 2021 / FOTO Inquam Photos / Costin Dincă

După zece luni de la tragicul eveniment în care şapte paciente au murit în Secţia ATI, Corpul de Control al premierului a publicat un raport preliminar privind cauzele incendiului de la spitalul constănţean.

Corpul de Control al primului-ministru a dat publicităţii un document întocmit în urma verificărilor făcute la instituţiile publice cu atribuţii în autorizarea/acreditarea şi verificarea bunei funcţionări a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa. 

Corpul de Control a identificat o serie de cauze directe şi indirecte care au dus la incendiul izbucnit în data de 1 octombrie 2021, soldat cu pierderi de vieţi omeneşti.  

Cauze cu incidenţă directă: 

  • Construcţia în care funcţionează spitalul este veche, respectiv o clădire construită în anul 1938, consolidată cu aviz PSI între anii 1999-2007. 
  • Suprasolicitarea instalaţiei electrice a spitalului, prin extinderea acesteia fără un proiect tehnic prealabil şi în contextul pandemic care a condus la un număr mare de cazuri de pacienţi internaţi, infectaţi cu virusul SARS-COV 2. 
  • Lipsa funcţionalităţii senzorilor de fum/temperatură amplasaţi în clădire în contextul inexistenţei unei centrale de detecţie şi stingere a incendiilor.

Trebuie menţionat faptul că în Planul Strategic 2020-2025 întocmit de Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa figura o lista a obiectivelor de investiţii pe anul 2021, printre care erau enumerate un proiect tehnic pentru mărirea puterii electrice instalate în spital, inclusiv obţinerea avizului de racordare; lucrare de racordare la postul de transformare existent al ENEL în vederea măririi puterii instalate; proiect documentaţie tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu; proiect de specialitate sistem detecţie incendiu pentru autorizaţie ISU; Instalare sistem de detecţie incendiu.

Toate aceste investiţii sunt tăiate cu o linie roşie, iar la finalul tabelului se regăseşte şi explicaţia: „Obiectivele scrise cu roşu au fost tăiate de pe lista de investiţii de către Primăria Constanţa, deoarece urmează a fi realizate în cadrul proiectului european de eficientizare energetică”.

Cauze cu incidenţă indirectă: 

  • Funcţionarea spitalului fără autorizaţie de securitate la incendiu, doar pe baza unui aviz de securitate, document cu caracter preliminar autorizării şi care nu atestă respectarea cerinţelor legale cu privire la securitatea la incendiu, respectiv 
  • Lipsa investiţiilor necesar a fi derulate de Primăria Municipiului Constanţa constând în consolidarea clădirii şi refacerea instalaţiei electrice, precum şi mentenanţa acesteia conform cerinţelor actuale generate de contextul pandemiei de SARS-CoV-2.

În urma acestor verificări, Corpul de Control al premierului a formulat propuneri şi recomandări a căror implementare este monitorizată în cadrul acţiunilor de evaluare post-control.

În prezent, în cadrul Spitalului sunt funcţionale 91 de paturi de spitalizare de zi şi continuă care funcţionează la demisolul, parterul şi etajul unu al clădirii SCBI. În scurt timp, va fi redeschis şi etajul doi al clădirii SCBI, unde lucrările sunt foarte avansate.

Vă recomandăm şi: 

Cât de greu se redeschide singurul Spital de Infecţioase din Dobrogea. Închiderea lui „a fost o eroare”

Litoralul românesc începe vara fără acces la un spital de boli infecţioase. „Nu ştiu ce se va întâmpla”

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite