Video Incendiu la Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa. Şapte pacienţi au murit. Raed Arafat: „Ne cerem scuze“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Inquam Photo / Costin Dincă
Sursa Inquam Photo / Costin Dincă

Un incendiu a izbucnit vineri, 1 octombrie, la ora 9.50, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa. Acolo sunt internaţi pacienţi cu Covid-19. Planul Roşu a fost activat. Şapte bolnavi au murit.

UPDATE ora 16.15 Premierul Florin Cîţu i-a cerut primarului Constanţei să o demită pe Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa.

UPDATE ora 15.00 În cadrul conferinţei de presă, reprezentanţii ISU au declarat că au constatat că au fost efectuate lucrări la Spitalul de Boli Infecţioase, în perioada 2004-2007, pentru care nu au fost solicitate autorizaţii de stingere la incendiu, deşi trebuia făcut acest lucru. În anul 2017, au avertizat Spitalul de boli Infecţioase că au nevoie de autorizaţie, dar nici până acum nu au primit niciun fel de solicitare în acest sens. 

Raed Arafat: „În general, în cazul incendiilor, cauza decesului este fumul şi intoxicaţia cu fum”.

„La această oră nu este cazul ca pacienţii să fie transferaţi în spitale din afara judeţului Constanţa,” precizează Raed Arafat. 

Raed Arafat: „Noi nu am confundat nouă persoane care ar fi în viaţă şi au decedat. Am calculat greşit numărul morţilor. Saloanele ATI trebuie să aibă permanenţă. Se va stabili în cursul anchetei cine era acolo”.

Raed Arafat: „Ultimul instructaj cu secţiile ATI din ţară, pe incendii, a fost făcut săptămâna trecută. Este foarte greu să faci o simulare de incendiu într-un spital COVID. S-au transmis recomandări pentru fiecare secţie ATI. Senzori de oxigen avea această secţie. Nu avea senzori de fum.”

ISU: „Pacienţii erau pe paturi. la momentul respectiv am considerat că este mult mai rapidă evacuarea pacienţilor cum am facut-o, pe geam, nu prin extragerea cu paturile pe hol.”

Cauzele incendiului şi alte detalii vor fi comunicate de cei care investighează cazul.

Raed Arafat: „Puteam să spun că este o problemă dacă IGSU nu făcea un control şi nu atrăgea atenţia că este o problemă aici. Răspunderea merge către proprietarul spitalului”.

UPDATE ORA 14.50 Raed Arafat susţine conferinţa de presă la Constanţa (TRANSMISIE LIVE, VIDEO MAI JOS). Stela Halichidis, directoarea Spitalului de Infecţioase, lipseşte de la conferinţă. 

UPDATE ORA 14.25 Ministerul Apărării Naţionale anunţă că Sistemul Medical Modular de Izolare şi Tratament (SMMIT) Constanţa a fost redeschis, în regim de urgenţă, în cursul zilei de astăzi, 1 octombrie, pentru a prelua pacienţi evacuaţi în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecţioase din localitate.

Activitatea este în plină dinamică, medicii efectuând trierea pacienţilor în cadrul Compartimentului Primiri Urgenţe al Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” Constanţa (SMUCT), până la această oră fiind preluaţi 29 de pacienţi. Dintre aceştia, un număr de 26 pacienţi au rămas internaţi la SMUCT, iar un număr de 3 pacienţi au fost transferaţi la SMMIT Constanţa.

Capacitatea totală a SMMIT Constanţa este de 100 de locuri, cu suplimentarea personalului medical. Numărul de paturi care poate fi operaţionalizat în maxim 72 de ore este de 56 de paturi (din care, pentru cazurile medii, 20 de paturi cu oxigen de la reţea şi 20 paturi cu concentratoare de oxigen), cu personalul existent în acest moment în cadrul SMUCT.

SMMIT funcţionează ca secţie externă a Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” Constanţa şi a fost operaţionalizat pe data de 27 septembrie 2020, pentru a prelua cazuri uşoare şi medii de infectare cu noul coronavirus.

„Întreaga facilitate este organizată într-un grup modular de containere care au înlocuit structura temporară de tip cort instalată iniţial pe acest amplasament. Aceasta a fost proiectată de la zero, racordată la toate utilităţile necesare (incluzând instalaţie de oxigen) şi interconectată la sistemul informatic al SMUCT“, informează MApN.

UPDATE ORA 14.20 Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, va susţine o conferinţă de presă la Constanţa. 

UPDATE ORA 13.55 Conform Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, au fost înregistraţi şapte pacienţi decedaţi în incendiu, nu nouă, aşa cum alte instituţii au anunţat. Confuzia ar veni de la o raportare făcută de unul dintre spitalele la care au fost transferaţi pacienţi răniţi. 

UPDATE ORA 13.50 Spitalul de Boli Infecţioase a fost descoperit cu nereguli, în luna februarie, de inspectorii ISU Dobrogea.

Conferinţa de presă susţinută de Raed Arafat 

UPDATE ORA 13.45 Primele imagini din interiorul Secţiei ATI Covid-19 arată dezastrul produs de foc. Surse judiciare au declarat, pentru „Adevărul“, că se merge pe mai multe ipoteze privind cauzele care au dus la izbucnirea incendiului, primele informaţii arătând că ar fi vorba despre „o priză defectă“. 

Sursa martor

incendiu constanta ATI

UPDATE ORA 13.40 Arhiepiscopia Tomisului transmite că va oferi consiliere familiilor victimelor incendiului de la Infecţioase. Numele celor răposaţi în tragicul eveniment va fi pomenit de arhiepiscopul Teodosie şi de ceilalţi preoţi din eparhie, spre alinarea rudelor.  

„Arhiepiscopia Tomisului este alături de familiile victimelor incendiului de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa. Astfel, Arhiepiscopia Tomisului, prin Departamentul Social, va oferi acestora consiliere duhovnicească şi suport necesar pentru trecerea prin acest moment apăsător, grav şi nedorit. 

Totodată, sufletele celor decedaţi în tragicul eveniment vor fi pomenite de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la altarul Mânăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” din Dorna Arini (jud Suceava), unde se află acum, şi al Catedralei din Constanţa, dar şi de către alţi preoţii slujitori, la altarele altor biserici din Arhiepiscopie, spre mângâierea lor în lumina Împărăţiei Cerurilor şi spre alinarea durerilor sufleteşti ale familiilor îndoliate“, a anunţat Biroul de Comunicare de la Arhiepiscopia Tomisului. 

UPDATE ora 13.36 Rudele pacienţilor internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa pot afla detalii despre cei dragi la telefonul 0742031540.

UPDATE ORA 12.30 Secţia ATI este distrusă de foc. Familiile pacienţilor morţi s-au strâns la spital, indignate şi îndurerate de cele întâmplate.

„Da, mama mea era în stare gravă, este foarte adevărat, dar cum e posibil să moară sufocată de fum, arsă? Ce spital e ăsta, ce ţară e asta, ce conducători avem? Îi doare în cur pe toţi!“, a strigat o tânără a cărei mamă se numără printre cei decedaţi. 

O altă femeie a venit de la Bucureşti să vadă ce se întâmplă cu sora ei. „Ea stătea la Năvodari, de aici de la spital mi-au spus că e în stare stabilă. Şi acum, e moartă în incendiu. Cum se poate aşa ceva?!“, spune ea. UPDATE

ORA 12.17 Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa deschide dosar pentru ucidere din culpă, vătămare din culpă şi distrugere calificată. 

UPDATE ORA 12.15 La faţa locului se deplasează de la Bucureşti specialişti ai Institutului Naţional de Statistică şi ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR.

UPDATE ORA 12.10 Conducerea spitalului, dr. Stela Halichidis, susţine că totul era în regulă în unitatea pe care o conduce de atîţia ani: „Toate deficienţele au fost remediate, totul era în regulă, acum s-a întâmplat un necaz. Nu pot să dau declaraţii, mi-e rău, ce vreţi, să mor aicea?“ Mandatul său - evaluat cu nota maximă de către consiliul de administraţie - expiră în august 2022, a anunţat primarul Vergil Chiţac. 

UPDATE ORA 11.45 Lumea este revoltată, oamenii stau pe marginea perimetrului delimitat de pompieri şi de poliţişti privind cum cadavre carbonizate sunt scoase din curtea spitalului. Se strigă: „Criminalilor, mor oamenii din cauza voastră!“ 

GALERIE FOTO CU INCENDIUL DE LA CONSTANŢA 

UPDATE 11.35 Autorităţile confirmă că sunt 9 pacienţi decedaţi. Întregul spital a fost evacuat, iar incendiul a fost lichidat la ora 10:55. Au fost prealertate toate spitalele din judeţ pentru preluarea pacienţilor. Au fost solicitate forţe în sprijin de la judeţele Călăraşi, Galaţi şi Ialomiţa. 


 

UPDATE ORA 11.25 De la nivelul ISU CONSTANŢA au fost mobilizate la locul intervenţiei 10 echipaje stingere, 1 descarcerare, 2 autoscări, 2 autospeciale pentru transport victime multiple, 1 spital mobil, 8 ambulanţe SMURD tip B2, 1 ambulanţă SMURD tip C. Totodată, de la nivelul Serviciului Judeţean de Ambulanţă au intervenit 10 ambulanţe.

UPDATE ORA 11.20 În raportul de control făcut la secţiile ATI în 2020 după incendiul din Piatra Neamţ au fost semnalate deficienţe la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa. S-a constatat că nu funcţionează instalaţiile de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor. Instalaţiile electrice nu sunt verificate periodic de personal atestat, potrivit raportului.

UPDATE ORA 11.00 Ministerul Sănătăţii transmite că  în această dimineaţă se aflau internate în unitatea sanitară un număr de 113 persoane, din care 10 persoane în ATI.

Toţi pacienţii vor fi transferaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, la Spitalul de Pneumoftiziologie şi un spital mobil ISU. 

La solicitarea ministrului interimar al Sănătăţii, ai fost activate de către DSP Constanţa şi unitatile sanitare din Medgidia şi Mangalia, în caz de nevoie. 

Până la acest moment, 50 de persoane au fost evacuate şi transferate la alte unităţi spitaliceşti.

UPDATE ORA 11.05 Premierul a fost informat despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa şi continuă să ţină legătura cu reprezentanţii MAI, Ministerul Sănătăţii şi cei ai prefecturii Constanţa.

În acest moment, este activată o celula de criză la MAI pentru a coordona intervenţia şi a se asigura că sunt evacuaţi pacienţii şi că sunt locuri pentru ei în alte spitale.

Premierul Florin Cîţu i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să meargă la faţa locului pentru a se asigura că operaţiunile de acolo se desfăşoară fără probleme. 

VIDEO Pompierii intervin


UPDATE: 10.45 Conform prefectului Judeţului Constanţa, patru persoane sunt decedate. Surse Digi 24 spun că ar fi vorba despre opt persoane care au murit. În proximitatea locului desfăşurării intervenţiei se instalează un spital mobil pentru triajul pacienţilor.

UPDATE ora 10.33 ISU Dobrogea confirmă faptul că sunt persoane decedate, dar nu se ştie exact numărul victimelor.

UPDATE 10.30 De la ISU Călăraşi se trimit în sprijin 7 ambulanţe SMURD şi 1 autospecială pentru transport victime multiple, iar de la ISU Ialomiţa se deplasează 1 ambulanţă SMURD şi 1 autospecială pentru transport victime multiple.

Ştirea iniţială:

Pacienţii sunt evacuaţi de urgenţă din spital. Focul a izbucnit chiar în secţia ATI a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, care se află la parter. Bolnavii sunt scoşi pe geam. 

Arde cu flacără deschisă şi degajări mari de fum. 

A fost activat Planul Roşu de Intervenţie, iar pompierii acţionează pentru evacuarea pacienţilor.

Misiunea este în dinamică.

Sursa video: Dobrogea Live

   

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite