SMURD a înfiinţat corturi de prim-ajutor pe litoral. Mamaia, Eforie, Costineşti şi Jupiter, staţiunile cu cea mai bună asistenţă medicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corturi de prim-ajutor SMURD pe plajele staţiunilor de pe litoral Sursa foto ISU Constanţa
Corturi de prim-ajutor SMURD pe plajele staţiunilor de pe litoral Sursa foto ISU Constanţa

Patru staţiuni ale litoralului românesc au din acest sezon estival puncte de prim-ajutor ale pompierilor SMURD. Startul programului iniţiat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a fost dat duminică, 12 iunie, în Mamaia.

Staţiunea Mamaia a găzduit lansarea oficială a punctelor de prim-ajutor ale pompierilor SMURD, ce sunt amplasate, în premieră, în principalele staţiuni ale litoralului românesc, unde s-au înregistrat cele mai multe situaţii de urgenţă din ultimii 5 ani.

„Proiectul, o premieră, în acest an, pentru Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte îmbunătăţirea modului în care este acordată asistenţa medicală de urgenţă şi creşterea gradului de securitate a cetăţenilor care tranzitează staţiunile litoralului românesc“, spune IGSU.

Corturile de prim-ajutor au fost instalate în zonele unde au fost înregistrate în ultimii 5 ani cele mai multe situaţii de urgenţă. Acestea se vor găsi pe întreaga durată a sezonului estival pe plajele din Mamaia, Eforie, Costineşti şi Jupiter şi vor fi deservite, în fiecare zi, de doi paramedici. Corturile sunt dotate cu aer condiţionat şi cu toate echipamentele necesare pentru acordarea prim-ajutorului medical calificat: defibrilatoare semi-automate, medicamente şi materiale sanitare şi tărgi.

Programul de funcţionare al corturilor va fi între orele 8 şi 20, urmând ca, ulterior, să fie extins până la ora 21. Lângă corturi vor staţiona şi senilatele Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, capabile să asigure intervenţia pe plajă, astfel încât paramedicii să poată transporta eventualele victime cât mai rapid la corturile de prim-ajutor.

Care sunt avantajele acestui sistem

Intervenţiile la incendii şi alte situaţii de urgenţă se va face mult mai rapid. În total, pe întreg sezonul estival vor fi 29 de autospeciale e stingere pregătite să intervină în orice punct din judeţ.

Ambarcaţiunile IGSU vor fi şi ele în misiune pe perioada sezonului estival. În porturile Tomis, Mangalia, Costineşti şi Eforie şi pe lacurile din staţiuni vor staţiona cinci bărci (3 RIB şi 2 Targa), încadrate de specialişti scafandri de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din ţară şi conduse de personal al Găzii de Coastă.

Corturi de prim-ajutor SMURD pe plajele staţiunilor de pe litoral Sursa foto ISU Constanţa

Pentru asigurarea intervenţiei pe Autostrada A2 în fiecare weekend din sezonul estival, se pun în aplicare măsurile pentru asigurarea intervenţiei. ISU Bucureşti asigură intervenţia între Centura Capitalei şi km 39 cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de descarcerare; ISU Călăraşi asigură intervenţia pe segmentul km 39 - km 139, cu două ambulanţe SMURD, o autospecială de descarcerare şi o autospecială de lucru cu apă şi spumă cu modul de descarcerare; ISU Ialomiţa asigura intervenţia pe segmentul km 139 - km 159, cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de lucru cu apă şi spumă cu modul de descarcerare, iar ISU Constanţa asigură intervenţia pe segmentul km 159 - intersecţie cu Autostrada A4, cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de lucru cu apă şi spumă cu modul de descarcerare. Pentru Autostrada A4, ISU Constanţa va asigura intervenţia pe segmentul Ovidiu - Agigea, cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de lucru cu apă şi spumă cu modul de descarcerare.

Alte măsuri pentru litoralul românesc

La eveniment au participat dr. Raed Arafat - şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi general de brigadă Ovidiu Vasilică - inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, care au prezentatăşi concepţia de acţiune pentru buna desfăşurare a sezonului estival 2016.

Autorităţile au dat asigurări că prin dislocarea personalului operativ din 10 judeţe, peste 350 de pompieri vor fi la datorie, zilnic, în staţiunile de pe litoral, pentru ca românii să aibă o vacanţă fără evenimente care să le pună viaţa în pericol.

„Tehnica specifică de intervenţie (ambarcaţiuni, ambulanţe SMURD, şenilate) va susţine misiunile orientate spre siguranţa celor care aleg să-şi petreacă timpul liber pe litoral“, mai spune IGSU.

O atenţie deosebită a fost acordată eficientizării misiunilor de răspuns la situaţii ce pot apărea pe A2 si A4, astfel că în fiecare weekend, mai multe echipaje vor asigura intervenţiile (inclusiv cele medicale de urgenţă) pe tronsoane prestabilite, cu personal şi tehnică din judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa şi Bucureşti-Ilfov. De asemenea, în zonele intens circulate din municipiul Constanţa, inspectoratul judeţean va înfiinţa 9 puncte de lucru temporare, încadrate cu câte o autospecială de stingere cu apă şi spumă, suplimentar faţă de cele 10 subunităţi de intervenţie existente în prezent. Totodată, în judeţul Constanţa vor fi disponibile 10 echipaje SMURD de prim-ajutor şi un echipaj SMURD de terapie intensivă (cu medic).

Corturi de prim-ajutor SMURD pe plajele staţiunilor de pe litoral Sursa foto ISU Constanţa

Pe aceeaşi temă:

Cum arată litoralul Mării Negre la debutul oficial al sezonului estival. Trei staţiuni au plaje lăţite cu 100 de metri

Directori ai Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, puşi sub urmărire penală pentru închirierea plajelor


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite