Sindicatul Europol semnalează că la IPJ Constanța sunt impuse norme de amenzi. Poliția neagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatul Europol semnalează un caz de la Constanța, unde există „norma de amenzi”, astfel că polițiștii pot ajunge să „inventeze situații pe care să le poată încadra drept contravenții”.

Polițist. FOTO sindicateuropol.ro
Polițist. FOTO sindicateuropol.ro

„Vă prezentăm un caz de la Constanța, unde căprăria și norma de amenzi a fost dusă la rang de „procedură”. Astfel, polițistul din stradă este chemat singur în fața șefului de birou ordine publică și a adjunctului șefului de secție, care evident este un <<împuternicit>>, i se prezintă niște cifre din care rezultă că e „nasol”. I se reproșează că nu a produs suficiente amenzi sau că nu a avut suficiente intervenții inducându-i-se în mod direct că trebuie să „vâneze” mai mulți cetățeni, după care i se pune în față un proces-verbal unde semnează că a luat la cunoștință, și că data viitoare se lasă cu sancțiune”, scrie pe pagina Sindicatului Europol.

Situația operativă și analizele tehnice nu se reduc la a te raporta la niște cifre sau la impunerea rigidă a unui număr de contravenții, mai arată Europol:

„Această veritabilă spălare pe creier a agentului, putem să o plasăm cu succes în vremea comunismului, unde planurile cincinale reprezentau esența dezvoltării. Din păcate însă, acești doi ofițeri sunt foarte tineri și nu au nicio scuză pentru inepțiile și managementul rudimentar impus. (...) Acest stil heirupist de management este specific unui CAP poate (cooperativă agricolă de producție), unde celor doi ofițeri li s-ar potrivi de minune funcția de „șef de grajd” și unde ar putea aplica aceste tehnici, prin numărarea zilnică a litrilor de lapte produși de vaci, iar cele care nu s-ar încadra în normă să fie <<cercetate disciplinar>>”.

„Cei doi ofițeri au pretenția ca polițistul să aplice 28,9 sancțiuni pe lună”

Europol arată că nu poți să pretinzi să aplici un anumit număr de amenzi într-o lună, indiferent de context și circumstanțe.

Vă rugăm să observați de exemplu, că cei doi ofițeri au pretenția de la polițistul luat în vizor să aplice 28,9 sancțiuni pe lună, în loc de 18 câte a aplicat. Cu alte cuvinte, polițistul trebuie să se forțeze să aplice sancțiuni și acolo unde nu este cazul, sau chiar să inventeze niște situații pe care să le poată încadra drept contravenții. Înțelegeam dacă era vorba despre vreo sesizare din partea unui cetățean care reclama că nu s-a aplicat o sancțiune într-o situație în care chiar se impunea, dar nu poți să pretinzi să aplici un anumit număr de amenzi într-o lună, indiferent de context și circumstanțe”, explică Europol.  

Europol atrage atenția și asupra faptului că un agent de poliție care are o vechime de doar doi ani, este considerat „cu experiență”.

„Stim cu toții că poți vorbi despre experiență doar după un minim de 5 ani în sistem, pe o anumită linie de muncă. În aceste condiții, stimați cetățeni ai Mun. Constanța, mare atenție dacă ajungeți pe raza Secției 2 Poliție, pentru că polițiștii de ordine publică sunt obligați să aplice câte 28,9 sancțiuni lunar”, mai arată Europol.

image

„Îi reproșează agentului că nu au sunat mai mulți cetățeni la dispecerat”

Un alt exemplu de critică, catalogată de Europol drept halucinantă, se referă la faptul că agentul în cauză a intervenit doar la patru cazuri sesizate direct prin dispeceratul unității, în comparație cu colegii lui care au intervenit la 8,63 sesizări.

Atenție, pentru ca toți cei care citesc aceste rânduri să înțeleagă despre ce este vorba, cei doi ofițeri îi reproșează agentului că pe durata serviciului său, nu au sunat mai mulți cetățeni la dispeceratul secției să sesizeze diverse. Păi în logica aceasta, îl vom îndruma pe polițist să îi roage pe apropiați/prieteni ca atunci când intră el în serviciu aceștia să sune la Poliție și să reclame fel de fel de fapte, pentru a se ridica și el la norma impusă de 8,63 intervenții”, explică Europol.

image

Sindicatul Europol a sesizat deja conducerea Poliției Române cu privire la aceste anomalii manageriale, și încurajează pe toți polițiștii să sesizeze când există presiunea unei „norme” în activitățile pe care le desfășoară.

„Este de necrezut că după toate semnalările noastre din ultimii ani, după ce IGPR-ul a ieșit public de mai multe ori în încercarea de a infirma susținerile noastre cu privire la existența unei norme de amenzi, mai avem de-a face cu astfel de șefi, făcuți la apelul bocancilor. Înțelegem că este o penurie de ofițeri cu experiență, aspect dovedit în cadrul ultimelor concursuri organizate pentru ocuparea funcțiilor de adjuncți de inspectori șefi în Constanța, unde candidații au luat note de 4 și 5, însă nu ne putem bate joc de sute de polițiști care au avut ghinionul de a fi conduși de analfabeți funcțional”, mai arată Europol.

Europol arată că evaluarea activității polițistului nu se realizează nici zilnic, nici lunar, ci o dată pe an, așa cum prevede Ordinul MAI 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne. 

„Mai mult decât atât, asemenea comportamente din partea șefilor reprezintă fapte de hărțuire morală la locul de muncă și pe cale de consecință se impune sancționarea contravențională conform art. 26 (1^1) din OG 137/2000: <<Constituie contravenție hărțuirea morală la locul de muncă săvârșită de către un angajat, prin lezarea drepturilor sau demnității unui alt angajat, și se pedepsește cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei>>”, se mai arată pe pagina Sindicatului Europol.

Reacția IPJ Constanţa

IPJ Constanţa a menţionat joi, printr-un comunicat de presă, că nu există o normă de sancţiuni contravenţionale care ar trebui aplicate de poliţiştii instituţiei.

„La data de 17 februarie a.c., conducerea Secţiei 2 Poliţie Constanţa a procedat la evaluarea lunară a agenţilor de poliţie din cadrul Formaţiunii de Ordine Publică, potrivit normelor în vigoare. Agenţii de poliţie au fost evaluaţi prin prisma indicatorilor de performanţă stabiliţi, printre care se numără cunoaşterea situaţiei operative, infracţiuni şi contravenţii constatate. Astfel, s-a constatat că indicatorii de performanţă a 3 dintre agenţii din cadrul Formaţiunii Ordine Publică au înregistrat scăderi, comparativ cu perioada precedentă, în condiţiile în care Secţia 2 Poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa are una dintre cele mai grele situaţii operative. În urma evaluării lunare întocmite de conducerea Secţiei 2 Poliţie, s-a întocmit un proces-verbal, prin care celor 3 agenţi de poliţie li s-au adus la cunoştinţă rezultatele evaluării", a explicat IPJ Constanţa, potrivit Agerpres.   

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite