De ce este Constanţa norocul şi ghinionul familiilor Becali şi Borcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Borcea şi Gigi Becali, fin şi naş, împreună la bine şi la rău FOTO Arhivă Adevărul
Cristian Borcea şi Gigi Becali, fin şi naş, împreună la bine şi la rău FOTO Arhivă Adevărul

Constanţa joacă un rol decisiv în Dosarul Transferurilor, de la început până la sfârşit. Semnalul controalelor fiscale din fotbal a fost dat, în ianuarie 2007, de constănţeanul Sebastian Bodu - fost preşedinte ANAF. Şapte ani mai târziu, patru dintre cei mai importanţi oameni din fotbal au preferat să se retragă la Constanţa pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea: cei trei Becali - Gigi, Ioan şi Victor - şi Cristian Borcea.

Familia Becali are conexiuni puternice cu Constanţa. Soţia lui Gigi, Luminiţa, este constănţeancă, iar finii lor sunt afacerişti prosperi. Posesor al unei cetăţi construite în centrul Constanţei, finul Gigi Alexa a condus filiala PNG Constanţa, iar finul Sică Mita este proprietarul restaurantului Melody din Mamaia, cel mai căutat local pentru banchete, aniversări şi nunţi. Nu mai zicem de naşul Gică Hagi, care şi-a păstrat toate legăturile cu oraşul natal, sporindu-şi implicarea în afaceri la malul mării.

La rândul său, Cristian Borcea este strâns legat de Constanţa. Şeful de la Dinamo este beneficiarul unor retrocedări care fac obiectul unui dosar DNA legat ca o ghiulea de piciorul primarului Radu Mazăre.

Borcea şi Mazăre sunt ambii inculpaţi în procesul retrocedărilor prin care primul, alături de alţi apropiaţi de-ai săi (cum ar fi Dragoş Săvulescu, fost acţionar la Dinamo) şi de-ai primarului Constanţei, au ajuns stăpânii unor suprafeţe uriaşe de teren intravilan, inclusiv porţiuni din plajă, faleză şi Portul Tomis.

Schema de împroprietărire a fost simplă: Borcea şi ceilalţi au cumpărat drepturile succesorale de la moştenitorii de drept ai ilustrei familii Movilă, care au acceptat soluţia de compromis pentru a-şi recupera măcar o parte din avere. Aşa a devenit Borcea coproprietar al 4.300 hectare de teren intravilan, plajă şi faleză din Constanţa. La momentul trimiterii în judecată a lotului de 37 inculpaţi, în octombrie 2008, procurorii DNA au estimat prejudiciul la 114 milioane euro. Procesul încă se judecă.

La privatizarea din turism, Cristian Borcea a cumpărat partea de nord a unui hotel cu 4 etaje din Mamaia, „Dacia“, situat chiar la intrarea în staţiune. L-a renovat, l-a redecorat în albastru şi l-a botezat „Bavaria Blu“, transformându-l dintr-un hotel comunist în unul cotat la 4 stele.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au pronunţat marţi, 4 martie, verdictul final în Dosarul Transferurilor: toţi cei opt grei din fotbalul românesc acuzaţi de fapte de corupţie în legătură cu transferul mai multor jucători în străinătate vor merge la închisoare.

Astfel, Mihai Stoica, Cristi Borcea, Ioan Becali, fratele acestuia Victor Becali, Jean Pădureanu, Gică Popescu, Gigi Neţoiu şi George Copos au fost condamnaţi la închisoare cu executare, după cum urmează.

  • Cristi Borcea - 6 ani şi 4 luni
  • Ioan Becali - 6 ani şi 4 luni
  • Victor Becali - 4 ani şi 8 luni
  • George Copos - 3 ani şi 8 luni
  • Mihai Stoica - 3 ani şi 6 luni
  • Jean Pădureanu - 3 ani şi 4 luni
  • Gigi Neţoiu - 3 ani şi 4 luni
  • Gică Popescu - 3 ani şi 1 lună

Cristian Borcea şi fraţii Ioan „Giovanni“ şi Victor Becali şi-au făcut buletine de Constanţa, pentru a-şi ispăşi pedeapsa la Penitenciarul Poarta Albă, aşa cum a procedat Gigi Becali.

Vă mai recomandăm

Cina cea de taină a greilor fotbalului. Gazdele familiei lărgite Borcea au fost dinamovistul Petre Buduru şi ginerele său Denis Şerban

UPDATE FOTO VIDEO Fraţii Becali şi Cristian Borcea s-au predat. Cei trei condamnaţi au fost transferaţi la Penitenciarul Poarta Albă din Constanţa

O nouă speranţă pentru Becali. Avocata lui merge în Parlament să ceară întreruperea pedepsei

Gigi Becali, aşteptat la Poarta Albă. Latifundiarul va sta într-o „rezervă“ de 10-15 deţinuţi

VIDEO Slujbă pentru eliberarea lui Gigi Becali, oficiată de ÎPS Teodosie în mănăstirea ctitorită de latifundiar

Gigi Becali va munci la Academia naşului Gică Hagi. Penitenciarul Poarta Albă confirmă contractul de prestări servicii dintre cele două instituţii

FOTO „A greşi este omeneşte“. Motto-ul Penitenciarului Poarta Albă, noua casă a greilor din fotbal

EXCLUSIV Europarlamentarul Sebastian Bodu dezvăluie cum a ajuns să-i prindă pe greii fotbalului

Sebastian Bodu, omul care s-a luat la trântă cu greii fotbalului românesc: „Au încercat să mă compromită!“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite