Reacţia Patriarhiei Române la „situaţia cu potenţial conflictual” de la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhul Daniel foto: basilica.ro
Patriarhul Daniel foto: basilica.ro

Pelerinajul la mănăstrirea Peştera Sfântului Andrei din judeţul Constanţa riscă să se transforme într-un conflict între autorităţi şi reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului. potenţialul conflictual al situaţiei este subliniat chiar dePatriarhia Română.

Chiar dacă instanţele de judecată nu i-au dat câştig de cauză lui ÎPS Teodosie, acesta se foloseşte de toate mijloacele pentru a chema credincioşii pe 30 noiembrie la mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din localitatea ion Corvin, judeţul Constanţa. Conform deciziei 72 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pelerinajele sunt interzise în judeţul Constanţa, la slujbă putând participa doar cei care au domiciliul pe raza localităţii respective.

„Este foarte bine cunoscută poziţia publică a Patriarhiei care pledează ferm pentru respectarea cu rigoare a tuturor regulilor sanitare, pentru ordine, echilibru şi dialog instituţionalizat cu autorităţile, pentru împrietenirea credinţei cu raţiunea, pentru discernământ personal şi instituţional.

Ceea ce pot adăuga este că, într-o situaţie cu potenţial conflictual ca cea apărută la Tomis, aşa cum este firesc să o facă în orice perioadă de criză care suscită discuţii şi momente tensionate în spaţiul de intersectare a cultelor cu statul, organismul care trebuie să se implice ca mediator în iniţierea şi întreţinerea unui dialog instituţionalizat între guvern şi Cultele religioase este Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC)”, spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Mai departe, Patriarhia aminteşte că SSC are ca datorie fixată de lege inclusiv organizarea unui dialog „în vederea identificării unor soluţii adecvate realităţii create de o criză şi a obţinerii predictibilităţii legate de măsurile ce se impun şi trebuie aplicate în ea. Pentru că este o datorie a statului să fie predictibil în relaţia cu cultele şi să protejeze libertatea religioasă de orice posibilă lezare a acesteia sau de suspiciunile ce pot apărea in legătura cu ea.”

Patriarhia Română, prin intermediul lui Vasile Bănescu, afirmă că nu ea, ca instituţie din care face parte şi Arhiepiscopia Tomisului, ci Secretariatul de Stat pentru Culte are obligaţia „de a se implica în medierea unei situaţii în care trebuie deplin lămurită atât responsabilitatea Arhiepiscopiei Tomisiului de a respecta măsurile sanitare impuse în contextul carantinei locale, cât şi a autorităţilor care aplică aceste măsuri. Sunt convins că Biserica/ Ahiepiscopia Tomisului va fi prezentă şi deschisă oricând la acest dialog pentru care a pledat constant chiar de la începutul pandemiei.”

Citeşte şi:

Orban îi răspunde lui ÎPS Teodosie: Cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor

Arhiepiscopul Teodosie: „Am câştigat procesele cu Diavolul, am pierdut procesul cu Dumnezeu”

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite