Radu Mazăre a cerut să fie transferat în Madagascar. Ce i-au răspuns judecătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre în Madagascar                                                                                   Arhivă
Radu Mazăre în Madagascar                                                                                   Arhivă

Radu Mazăre este condamnat la 9 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor de terenuri din staţiunea Mamaia şi oraşul Constanţa. El a fugit iniţial în Madagascar, dar a fost extrădat.

Curtea de Apel Constanţa judecă în acest moment, în apel, dosarul penal în care Radu Mazăre, fost primar al Constanţei, este acuzat de săvârşirea a 4 fapte de abuz în serviciu. În prima instanţă, Mazăre a fost condamnat la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

În cadrul procesului, Mazăre a cerut magistraţilor să fie transferat în Madagascar.

„Constatând că nu sunt îndeplinite condiţiile extrădării active, respinge cererea privind transferul temporar al apelantului Mazăre Radu Ştefan în Republica Madagascar. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică”, spun judecătorii Curţii de Apel Constanţa.

Procesul în care este judecat acum Radu Mazăre vizează înstrăinarea de către primăria Constanţa a mai multor terenuri la preţuri derizorii.

Iată rechizitoriul procurorilor DNA

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

MAZĂRE RADU ŞTEFAN, primar al municipiului Constanţa, pentru săvârşirea a patru infracţiuni de abuz în serviciu,

HORTOLOMEI MOSCU SORINA GINA, la data faptelor reprezentant al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor,

SC Mehmetoglu SRL, pentru săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor,

SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 12 octombrie 2004, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ derizoriu de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafaţă de 15.465,91 m.p., situat în staţiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unităţii administrativ teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.

La data de 28 februarie 2007, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în aceeaşi calitate, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ modest, a două terenuri în suprafaţă de 11.890 m.p. şi 502,81 m.p., aparţinând Primăriei Constanţa, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanţa o pagubă de 2.971.420 euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.

Concret, inculpatul Mazăre Radu Ştefan a stabilit cu intenţie o valoare diminuată, faţă de valoarea comercială reală, pentru o suprafaţă de 11.890 m.p. teren situată în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei Moscu Sorina Gina.

La data de 31 mai 2007, inculpatele Hortolomei Moscu Sorina Gina şi SC Mehmetoglu SRL au dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanţa, un teren în suprafaţă de 502,81 m.p. cunoscând că preţul atribuit era cu mult diminuat faţă de valoarea comercială reală.

Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăţilor comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) şi de SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante de aceeaşi inculpată.
Tranzacţiile respective s-au făcut prin creşterea succesivă a preţului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piaţă, fiind disimulată provenienţa ilicită a acestor terenuri.

După trimiterea sa în judecată, prin rechizitoriul nr. 29/P/2005 din data de 24 octombrie 2008, (comunicat 271/VIII/3 şi 28 octombrie 2008) împreună cu Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion şi Chircă Nora Alina, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, deşi avea obligaţia legală, conform art. 86 alin. 2 din Legea nr. 188/1999, nu a dispus suspendarea acestora din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru acestea.

În intervalul de timp dintre 17 martie 2009 (data rămânerii definitive a sentinţei civile nr. 20821/20.11.2008) şi până în prezent, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, cu ştiinţă, nu şi-a îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de Primar al municipiului Constanţa privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, care le cumpărase de la Consiliul Local Constanţa, omisiune care a avut ca urmare plata sumei de 141.696,14 lei, de la bugetul local, cu titlul de despăgubiri, precum şi un avantaj patrimonial pentru persoana care foloseşte, în prezent, fără drept cele două imobile.

Până în prezent, nici Primăria municipiului Constanţa şi nici Ministerul Finanţelor Publice nu au comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză, deşi li s-a cerut acest lucru.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra terenurilor cu suprafeţele de 11.890 m.p. şi 502,81 m.p..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa cu propunere de a se menţine asigurătorii dispuse în cauză şi luarea măsurii preventive a interdicţiei dizolvării SC Bulevard SA“.

Pe aceeaşi temă:

Radu Mazăre urmează să fie mutat din Penitenciarul Rahova la Slobozia

Terenul de pe malul mării, unde se vrea ridicarea unui bloc cu 18 etaje, îngrădit. Reacţia primăriei Constanţa

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite