Protestul din Portul Constanţa s-a încheiat. „Echipa Popa - afară!!!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 72 zile de proteste, greva din Portul Constanţa s-a încheiat marţi, 8 mai. Sindicaliştii şi-au strâns butoaiele, goarnele şi sirena şi au intrat la lucru, iar Jandarmeria şi Poliţia şi-a retras efectivele de la Poarta 1.

Greva a fost declarată la 27 februarie, dar activitatea în Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a fost blocată în ziua de luni, 11 aprilie, când angajaţii au ieşit în faţa sediului şi nu l-au mai lăsat pe directorul general Aurelian Andrei Popa să intre în instituţie. Ei au făcut zid în faţa conducerii pe care au acuzat-o de abuzuri şi atitudine dictatorială ce a dus la încălcarea contractului colectiv de muncă.

Învestirea noului ministru al Transporturilor a oficializat demersurile începute, de încetare a mandatului lui Aurelian Andrei Popa la conducerea APMC. Adunarea Generală a Acţionarilor se va întruni la 23 mai pentru a consfinţi retragerea lui Popa din toate funcţiile deţinute.

Mutarea „tiranului APC“: cere delegarea atribuţiilor de serviciu

Director general a fost desemnat Ambroziu Duma, fostul adjunct pe probleme de Exploatare. Preşedinte al Consiliului de Administraţie a fost numit interimar Ioniţă Profir, membru CA, reprezentant al Ministerului Transporturilor.

În ultima şedinţă de Consiliu de Administraţie, ţinut la 7 mai la Bucureşti, s-a hotărât şi solicitarea unui audit de la minister pentru perioada în care Popa a fost director. Până la următorul CA ce va avea loc la 23 mai, odată cu AGA, juriştii de la APMC vor face şi un raport al situaţiei Stadionului Portul si al protocolului cu Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare.

Ultima confruntare a lui Popa cu greviştii


Viitorul secretar de stat de la Ministerul Transporturilor este un membru CA al APMC, Valentin Preda. El a fost marţi în port pentru a detensiona situaţia, considerând că aceasta este prioritatea sa de serviciu. Preda a stat de vorbă cu greviştii şi le-a comunicat deciziile Consiliului de Administraţie. Forul a hotărât ca Aurelian Andrei Popa să predea gestiunea marţi, 8 mai, la Ministerul Transporturilor, în prezenţa lui Valentin Preda şi a lui Ambroziu Duma.

Renunţarea lui Aurelian Andrei Popa

„Toţi lucrătorii APMC au reînceput marţi, 8 mai, munca. Am obţinut ce doream: echipa Popa - afară!!! Şi nici nu va rămâne vreunul prin APMC, pe vreun post călduţ. Nu va fi încheiat niciun contract individual de muncă cu următorii directori: Popa, Vasile, Blănaru şi Andrei Constantinescu – şef de serviciu. Suntem mulţumiţi c-am obţinut şi revenirea la unele condiţii pe care Popa le modificase, într-un dispreţ total faţă de oameni: prelungirea contractului colectiv de muncă, programul de lucru 8-16, permise gratuite de liberă trecere pentru angajaţi. Avem promisiuni că va fi din nou constituit fondul de salarii la profitul companiei ce asigură prime salariaţilor, nu doar dividende acţionarilor“, a declarat liderul de sindicat APMC Marin Stoean.

Aşa a debutat greva APMC

Mişcarea de protest de la APMC, instituţia ce coordonează activitatea de pe platforma portuară, a fost fără precedent în istoria postdecembristă a Portului Constanţa.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite