Preotul Eugen Tănăsescu: Nu putem să ne rugăm împreună cu catolicii deoarece credem şi avem identităţi diferite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului
Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului

Eugen Tănăsescu a venit cu o serie de explicaţii referitoare la declaraţia ÎPS Teodosie prin care un ortodox care merge la o biserică catolică săvârşeşte „un mare păcat”.

La aproape 24 de ore de la apariţia în spaţiul public a declaraţiei controversate a Arhiepiscopului Teodosie, purtătorul de cuvânt al acestuia a postat pe Facebook o serie de explicaţii care ar trebui să lămurească „marele păcat” pe care un ortodox îl săvârşeşte atunci când merge la o biserică romano-catolică.

Trebuie amintit că declaraţia lui ÎPS Teodosie a primit o replică din partea Bisericii Catolice care, prin purtătorul de cuvânt a declarat că: „Ne surprinde în mod neplăcut declaraţia ÎPS Teodosie de la Constanţa, că ar fi păcat pentru un ortodox să intre şi să se roage într-o biserică catolică, cunoscută fiind situaţia specială din Occident.

Revenind la Eugen Tănăsescu, acesta scrie că „IPS nu s-a referit la mersul în vizită la catolici, el însuşi participând la Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştină, la biserica catolică din apropierea Catedralei, ca şi la alte vizite în Occidentul catolic.”

El invocă şi o Hotărâre a Sinodului BOR din octombrie 2008, care spune că ortodocşii nu au implicare liturgică cu catolicii, fie şi în Săptămâna de rugăciune: "la Catedrala Patriarhală, alte catedrale şi biserici ortodoxe din ţară şi străinătate, reprezentanţii celorlalte culte creştine vor asista la slujba ortodoxă (Vecernia), fără implicare liturgică. Clericii ortodocşi români prezenţi la rugăciunea ecumenică organizată de celelalte Biserici creştine, vor asista la rugăciunea acestora, fără implicare liturgică, iar, apoi, vor putea rosti un cuvânt privind tema întâlnirii".

Iată declaraţia IPS Teodosie făcută la postul de radio Dobrogea:

Apoi, Tănăsescu arată că ascultătoarea care a pus întrebarea a menţionat că "merge de mulţi ani". „Asta nu e vizită, e clar rugăciune împreună cu catolicii, ceea de intră sub interdicţia de mai sus. Ce trebuia să spună IPS? Că ortodocşii pot să-şi facă praf învăţăturile, doar că nu e o biserică ortodoxă în jur? Dimpotrivă, a oferit soluţia canonică. Se poate merge la slujba ortodoxă de la fraţii greci, ruşi, sârbi etc.”, explică acesta.

Tănăsescu mai explică de ce ortodocşii nu se pot ruga împreună cu catolicii.

„Şi totuşi, de ce nu putem să ne rugăm împreună? Pentru că, în libertatea noastră de credinţă, credem diferit şi avem identităţi diferite. Dacă suntem superficiali sau relativişti, sigur că nu vedem aceste diferenţe şi credem că toţi suntem la fel (comunism incipient), pentru că nu avem nici identităţi consolidate.”

Citeşte şi:

Reacţia Arhiepiscopiei Romano-Catolice după ce ÎPS Teodosie a spus că „este păcat să te rogi la o biserică catolică“

ÎPS Teodosie, declaraţie controversată: „E mare păcat să mergi la o biserică catolică“ VIDEO

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite