Preoții bisericii din Constanța care a ars la liturghie vor să-i ajute pe vecinii afectați de incendiu
0Preoții bisericii Sfânta Ecaterina din Constanța, care duminică, 28 august, a fost mistuită de un incendiu, anunță că vor să-i ajute pe proprietarii apartamentelor afectate de foc.
„Preoții au comunicat Arhiepiscopiei Tomisului că parohia Sfânta Ecaterina se va implica în recuperarea prejudiciului, cât și în reparațiile necesare apartamentelor afectate de incendiu”, transmite Arhiepiscopia Tomisului.
În acest sens, proprietarii trebuie doar să se adreseze preoților și să ceară recuperarea prejudiciului.
Incendiul a izbucnit duminică, 28 august, în jurul orei 11, din cauza unui scurtcircuit electric. O priză din interiorul bisericii improvizate, suprasolicitată, a luat foc. Credincioșii spun că la acea priză erau conectate două frigidere și o ladă frigorifică.
Pompierii, care au scos cu ajutorul oamenilor din zona incendiului nu mai puțin de 10 butelii, au relatat că în biserică se aflau aproximativ 30 de credincioși care s-au autoevacuat, iar din blocul vecin au fost evacuate 15 persoane. În total, 11 apartamente au fost afectate de incendiu, precum și întreaga fațadă a blocului.
ISU Constanța a transmis că parohia nu deținea nicio autorizație de securitate la incendiu deoarece biserica mare (de beton) este în construcție, iar autorizația de securitate la incendiu se solicită după terminarea lucrărilor de construire.
„Potrivit celor constatate de primele echipaje sosite la locul evenimentului, deși a fost emis un aviz pentru un lăcaș social S+P+2E, în teren existau, de fapt, niște anexe cu regim de înălțime parter. Totodată, în aviz figurează o construcție din zidărie, iar în teren era o construcție din lemn. În perioada următoare, inspectorii de prevenire vor derula un control pentru verificarea legalității funcționării pe linia securității la incendiu”, arată ISU Dobrogea.
Aceeași instituție a revenit după mai multe ore și comunică faptul că în anul 2017, o echipă de control a efectuat o verificare la acea biserică de lemn pe care ei o numesc „anexă“. „Pentru deficiențele constatate, preotul paroh a fost sancționat cu nouă avertismente”, precizează ISU Dobrogea.
ISU a constatat atunci mai multe nereguli: acea construcție improvizată funcționa fără autorizație de securitate la incendiu, nu era organizată activitatea de apărare împotriva incendiilor, stingătoarele nu erau verificate, iar instalația electrică era exploatată cu deficiențe și improvizații.
Arhiepiscopia Tomisului susține că acea construcție nu avea nevoie de autorizație de construire deoarece era o „construcție provizorie“. Doar că specialiștii în domeniul construcțiilor subliniază că fiind vorba despre un loc unde se desfășurau slujbe religioase, un loc alimentat cu energie electrică și în care se aprindeau surse de foc, incinta era obligatoriu să aibă autorizație de construire, inclusiv autorizație de funcționare.