Video Biserica improvizată, care a ars complet la Constanța, era construită ilegal VIDEO
0Un cort de mari dimensiuni, din lemn, cunoscut de constănțeni ca fiind biserica Sfânta Ecaterina din cartierul Tomis Plus, a luat foc în timpul Liturghiei la care asistau zeci de credincioși, printre care și mulți copii.

Incendiul a izbucnit duminică, 28 august, în jurul orei 11, din cauza unui scurtcircuit electric. O priză din interiorul bisericii improvizate, suprasolicitată, a luat foc. Credincioșii spun că la acea priză erau conectate două frigidere și o ladă frigorifică.
Mai întâi, oamenii și preoții au încercat să stingă ei focul, dar l-au inflamat și mai tare. Apoi, când au început evacuarea, o femeie în vârstă era cât pe ce să cadă în ușă și să blocheze ieșirea.

La sosirea pompierilor, flăcările erau generalizate și focul s-a extins la blocul de trei etaje din apropiere. Câteva credincioase, în lacrimi, strigau către pompieri să salveze biserica. „Lăsați blocul, salvați biserica noastră”, spuneau acestea.
În câteva zeci de minute, toată construcția de lemn, în care preoții slujeau de mai bine de 10 ani, s-a mistuit. Din fotografiile postate pe pagina de Facebook a parohiei se vede că interiorul acestei construcții era plin cu icoane, tavanul era acoperit cu pânză, lumânările ardeau înăuntru și, tot acolo se aflau chiar și butelii.

Pompierii, care au scos cu ajutorul oamenilor din zona incendiului nu mai puțin de 10 butelii, spun că în biserică se aflau aproximativ 30 de credincioși care s-au autoevacuat, iar din blocul vecin au fost evacuate 15 persoane. În total, 11 apartamente au fost afectate de incendiu și întreaga fațadă a blocului.
Pentru localizarea și stingerea flăcărilor (video mai jos) salvatorii au intervenit cu șase autospeciale de stingere, două autoscări, o autospecială pentru transport victime multiple și o ambulanță SMURD.
Biserică ridicată ilegal
Conform unor surse din Primăria Constanța, preoții nu au solicitat autorizație de construire pentru acea construcție din lemn. Terenul este proprietate privată, iar singura autorizație care există este emisă în anul 2012 pentru construirea bisericii mari, din beton, situată lângă zona cu incendiu. Proiectul prevede și construirea unei case sociale, cu regim de înălțime S+P+2E.
ISU Constanța a transmis că parohia nu deținea nicio autorizație de securitate la incendiu deoarece biserica mare (de beton) este în construcție, iar autorizația de securitate la incendiu se solicită după terminarea lucrărilor de construire.
„Potrivit celor constatate de primele echipaje sosite la locul evenimentului, deși a fost emis un aviz pentru un lăcaș social S+P+2E, în teren existau, de fapt, niște anexe cu regim de înălțime parter. Totodată, în aviz figurează o construcție din zidărie, iar în teren era o construcție din lemn. În perioada următoare, inspectorii de prevenire vor derula un control pentru verificarea legalității funcționării pe linia securității la incendiu”, spune ISU Dobrogea.

Arhiepiscopia Tomisului susține că acea construcție nu avea nevoie de autorizație de construire deoarece era o construcție provizorie. Doar că, specialiștii în domeniul construcțiilor arată că fiind vorba despre un loc unde se desfășurau slujbe religioase, un loc alimentat cu energie electrică și în care se aprindeau surse de foc, erau obligați să aibă autorizație de construire, inclusiv autorizație de funcționare.
„Acolo nu e biserică, e o sectă”
Proprietarii apartamentelor afectate de incendiu spun că au sesizat Secția 2 de Poliție cu privire la ce se întâmplă la această biserică, dar nimeni nu a făcut nimic. „Se aprindeau lumânări înăuntru, aveau butelii”, spune unul dintre păgubiți. În schimb, IPJ Constanța transmite că ei nu au primit nicio sesizare despre activitatea acestei biserici.
„Acolo nu era biserică, acolo era o sectă. Azi-noapte (sâmbătă spre duminică n. red.), pe la ora 23.00, făceau cozonaci acolo. Era o chestiune de timp până să ia foc”, spune altcineva.
La solicitarea „Adevărul”, Arhiepiscopia Tomisului a transmis: „regretăm nedoritul accident și suntem alături de cei afectați.”
Biserici construite ilegal în Constanța
Situația de la Biserica Sfânta Ecaterina din Constanța nu este singulară. În municipiu există și alte biserici construite ilegal, care nu dețin nici un fel de aviz de securitate la incendiu. Cea mai cunoscută este „biserica de pe trotuar”, în cazul căreia există o decizie de demolare.
La 13 decembrie 2021, magistrații Tribunalului Constanţa au decis că biserica „Izvorul Tămăduirii”, construită la marginea trotuarului de pe Bulevardul Tomis din municipiul Constanţa, trebuie demolată în termen de 90 de zile.
Termenul de trei luni nu a fost aplicat deoarece Arhiepiscopia Tomisului a cerut mai multe păsuiri pentru a pune în aplicare sentinţa. A fost Postul Mare, apoi au venit Paştile, Rusaliile, dar decizia instanţei tot nu s-a executat. În acest moment, executarea silită este suspendată.

Tot în 2021, printr-o sentinţă definitivă instanța a dispus desfiinţarea unor lucrări ridicate de Arhiepiscopie în zona industrială a oraşului Constanţa, în extravilan. Este vorba despre schitul „Sfânta Treime”, construit fără autorizaţie după anul 2013.
Tot ilegal a fost construită și Biserica Sfântul Haralambie, în zona Boema (bulevardul Tomis) a municipiului Constanța. Biserica este cunoscută prin faptul că stâlpul de iluminat public trece prin acoperișul locașului de cult. Lucrările ilegale au fost sistate abia după condamnarea definitivă, la închisoare cu suspendare, a preotului care nu a respectat legea.