Premieră naţională la Constanţa. Stagiunea teatrală 2013 - 2014 se anunţă cu mari surprize

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultima premieră de la Constanţa, „Desculţ în parc“, s-a jucat cu sala arhiplină FOTO Adrian Mergiani
Ultima premieră de la Constanţa, „Desculţ în parc“, s-a jucat cu sala arhiplină FOTO Adrian Mergiani

Stagiunea teatrală 2013 - 2014 va fi diferită pentru oamenii şi iubitorii de cultură de la malul mării. Publicul va vedea nu doar spectacole de teatru, ci şi spectacole-eveniment, cu muzică, literatură, dans şi pictură.

Actorii constănţeni au anunţat deschiderea stagiunii teatrale 2013 - 2014 printr-un moment festiv: sărbătorirea lui Anaid Tavitian la împlinirea a 35 ani de când a devenit secretarul literar al teatrului de la malul mării.

Absolventă de Teatrologie, Anaid Tavitian provine dintr-o veche familie de intelectuali armeni din Constanţa, care au dus-o la spectacole încă de la vârsta de 2 ani. Verişoară a muzicianului de jazz Harry Tavitian, Anaid se confundă cu scena constănţeană, fiind o istorie vie a culturii teatrale locale. „Cine n-o cunoaşte şi mai ales cine n-o iubeşte pe Anaid?“ s-au întrebat colegii şi colaboratorii ei.

Weekendul va veni la Constanţa cu o premieră absolută la nivel naţional: „Escrocii“ (sau „Şarlatanul“ - în titlul original). Piesa aparţine lui Robert Lamoureux (1920 - 2011), artist complex, interpret al celebrului personaj Arsene Lupin. Teatrul de Stat îl celebrează pe cel care a fost mai mult de o jumătate de secol „regele comediei franceze“. El este creatorul seriei „Compania a 7-a“, inspirată din experienţa sa de soldat în Al Doilea Război Mondial.

Traducerea piesei a fost oferită în dar de Georges Doroşenco, soţul constănţencei Anca Ovanez Doroşenco, cuplu stabilit din anii `90 la Nisa. „Sunt mai legat de Teatrul din Constanţa după o singură stagiune petrecută acum zeci şi zeci de ani, decât de teatrele din Iaşi sau Bucureşti, unde au profesat câte 10 ani şi am cunoscut succese importante. neputând veni eu, am ptradus pentru voi piesa lui Lamoureux. Acum, în prag de premieră, am emoţii şi vă ţin pumnii. Mulţumită vouă, Lamoureux a ajuns în România“, a transmis Georges Doroşenco, acum octogenar.

Regizorul Bogdan Caragea a mărturisit că l-a cunoscut pe Robert Lamoureux, iar întâlnirea pe care a caracterizat-o drept un moment-cheie din viaţa lui îşi va avea locul în memoriile sale. Scenografia este realizată de Ovidiu Pascal şi coregrafia aparţine lui Alice Safta şi Georgianei Bumbac.

Distribuţia este formată din actorii: Nina Udrescu, Luiza Sarivan, Adrian Dumitrescu, Dan Cojocaru, Liviu Manolache, Bogdan Caragea, Alexandru Mereuţă, Gelu Ciobanu, Alice Safta, Izabele Bumbac, Georgiana Bumbac, Cristiana Niţu.

La începutul lunii noiembrie, Teatrul de Stat Constanţa oferă o nouă premieră - „O zi de vară“, la care se lucrează intens. Şi tot în această stagiune, instituţia pregăteşte o serie de spectacole-eveniment, în care teatrul să fie împletit cu muzica, pictura, poezia şi cartea. Călin Hanţiu va lansa un spectacol de teatru şi dans pe muzica Mariei Tănase, iar regizorul Dominic Dembinski va reveni la Constanţa, pe scena unde a debutat în anii `80, pentru un nou proiect. 

Vă mai recomandăm

Teatrul de Stat Constanţa deschide stagiunea 2013-2014 cu o nouă comedie

FOTO Aţi fost vreodată „Desculţ în parc“? Premieră pe scena din Constanţa

Începe stagiunea la Teatru! „Năpasta“, piesă în premieră. „Veniţi să vedeţi un spectacol important!“, invită creatorii

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite