Cercetătorii români lucrează la o tehnologie „curată“ prin care să fie exploatat aurul de la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurul ar putea fi extras fără cianură de la Roşia Montană.
Aurul ar putea fi extras fără cianură de la Roşia Montană.

Subiectul exploatării aurului de la Roşia Montană este încă de actualitate în România, moment bun pentru ca unii cercetători să încerce să găsească o metodă care să nu recurgă la cianură.

Cercetătorii români dezvoltă o soluţie pentru extragerea aurului de la Roşia Montană printr-o tehnologie ecologică, prietenoasă cu mediul, care nu implică în niciun fel utilizarea cianurilor, notează „Ştiinţă&Tehnică“. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică anunţă că extragerea aurului din minereuri se poate face şi printr-o tehnologie alternativă cianurilor. Tehnologia la care fac referire românii este în lucru de ceva vreme.

„În cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA se studiază şi se experimentează de mai mult timp o tehnologie relativ nouă pe plan mondial pentru extragerea componentelor din minereuri, tehnologie care nu implică „cianurarea“. Cercetătorii încă nu au prototipul pentru această tehnologie, dar sunt optimişti cu privire la ce abordarea lor.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul „Ştiinţă&Tehnică“ unde se explică planul cercetătorilor şi cum doresc ei să nu distrugă natura doar pentru a exploata aur.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite