Povestea „Năsucăi”, cea mai cultă pisică din Constanța: este bibliotecara unei librării și preferă cărțile de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Năsuca este cea mai celebra pisică din Constanța: este virală pe Facebook și a făcut din librăria în care trăiește atracție turistică.

Pisica Năsuca sursa foto FB Cristian Zeciu
Pisica Năsuca sursa foto FB Cristian Zeciu

Este greu să nu zâmbești când intri în librăria din centrul orașului Constanța, iar prima ființă care te întâmpină, sau pe care o vezi odhinindu-se pe cărți de povești sau de filosofie, este o pisică. Nu este doar frumoasă, este și celebră, iar ea știe asta. Își selectează clientela: oricine este binevenit să cumpere, însă nu oricine este lăsat să o mângâie.

Pisica Năsuca sursa foto FB Cristian Zeciu
Pisica Năsuca sursa foto FB Cristian Zeciu

Povestea Năsucăi ne-a spus-o proprietarul librăriei, în teorie stăpânul pisicii de rasă, pentru că de altfel felina face doar ce vrea și când vrea.

Inițial Năsuca, a intrat în familia Zeciu în vara anului 2013, unde a petrecut câteva luni fericite până când, din cauza unor probleme de ordin medical, părinții ei adoptivi au fost nevoiți să o mute. Nu i-a lăsat inima însă să renunțe la un membru al familiei, așa că au mutat-o în librăria pe care o dețin, pe strada Ștefan cel Mare din Constanța. Numele l-a ales fetița familiei, amuzată de faptul că pufoasa creatură are nasul gri, nu roz ca majoritatea. 

Pisica Năsuca sursa foto FB Cristian Zeciu
Pisica Năsuca sursa foto FB Cristian Zeciu

"Năsuca a avut nevoie de două săptămâni pentru a deveni stăpâna librăriei și a zonelor adiacente. A avut regim liber, intra și ieșea din prăvălie după cum dorea. A făcut ordine pe stradă, nici o altă pisică nu mai putea trece, iar câinii, indiferent de rasă, erau imediat puși la punct", povestește amuzat Cristian Zeciu.

Imediat a devenit atracție pentru clienți, dar și o sursă de îngrijorare perpetuă pentru stăpâni.

Pisica Năsuca sursa foto FB Cristian Zeciu
Pisica Năsuca sursa foto FB Cristian Zeciu

"Necazul era când intră în călduri și dispărea câte două, trei zile și apoi aveam pui. Dată fiind celebritatea ei, puii își găseau imediat stăpâni. Îi mai aduceam noi câte un cotoi de seamă, dar îi cam bătea și doar o singură dată a acceptat un British Fold. Zilnic aducea câte o vrabie pe care ne-o prezența mândră, vâna porumbei, iar în pod prindea lilieci", povestește Cristian Zeciu.

În cele din urmă, a fost sterilizată, însă dorul de călătorii nu s-a oprit. Cea mai teribilă peripeție, având-o protagonistă pe Năsuca, s-a petrecut în anul 2017.

Pisica Năsuca sursa foto FB Cristian Zeciu
Pisica Năsuca sursa foto FB Cristian Zeciu

"Povestea am aflat-o abia după, de la un cuplu. Oamenii aveau de făcut un traseu prin țară, să ducă marfă. S-au urcat în dubiță alături de pisica lor și au plecat. După câteva ore de condus, au constatat, cu surprindere, că în mașină au un autostopist ilegal: Năsuca. Au recunoscut-o pentru că oamenii stau pe lângă prăvălia noastră. La una dintre opririle lor de pe traseu, într-o benzinărie, Năsuca s-a dat jos și a început să exploreze zona. A fost atacată de o haită de câini, s-a apărat atacând dulăul alfa după care s-a refugiat în mașină. Și-au continuat drumul, au ajuns la destinație unde a petrecut câteva zile, după care cu aceeași oameni minunați s-a întors acasă. Și uite așa, Năsuca și-a extins zona pe care a vizitat-o până la Piatra Neamț", povestește Cristian Zeciu.

Pisica Năsuca sursa foto FB Cristian Zeciu
Pisica Năsuca sursa foto FB Cristian Zeciu

Acum Năsuca s-a mai liniștit, o dată cu anii, și și-a îmbrățișat pe deplin cariera de vedetă. Clienții au imortalizat-o în mii de poze, este virală pe Facebook, și chiar aduce turiști, veniți special să o vadă, după ce au aflat de ea de pe rețelele de socializare.

"Sunt oameni care vin în librărie special pentru ea, oameni care de cum intră întreabă de ea, turiști care vin special în librărie ca să o revadă, sau oameni care au auzit sau citit despre ea. Se vede pe fața ei că este exasperată de atâtea mângâieri și uneori mai zgârie sau respinge. După ce am castrat-o a început să mai ia în greutate, dar ne consultăm cu medicii veterinari și o ținem pe o dietă sănătoasă. Acum a mai îmbătrânit, nu mai vrea să iasă afară decât foarte rar, nu mai vânează și s-a săturat de conflicte cu alte pisici", spune proprietarul năstrușnicei feline.

Năsuca are tabieturile sale. Vara se odihnește între jardinierele cu flori, seara așteaptă clienții în vitrină, în luna septembrie se postează strategic pe culegerile de școală iar iarna, îi așteaptă pe vizitatori pe cărțile de povești. Inevitabil, când o cuprinde melancolia, se postează pe cărțile de filosofie, de parcă ar medita la chintesența vieții.

Nasuca are și "brandul" ei, făcut de stăpânii care o iubesc: au confecționat platouri de servire în formă de pisică și semne de carte pe care vizitatorii să le ia cu ei, ca să le amintească de felina bibliotecara.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite