Portul Constanţa, la un pas de primăria lui Mazăre. Consilierii locali aprobă preluarea unor acţiuni suplimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii Locali din Constanţa se reunesc în şedinţă specială pentru a aproba preluarea unui pachet suplimentar de acţiuni ale Portului Constanţa.

Şedinţa "de îndată" a fost convocată de primarul Radu Mazăre pentru joi, 3 aprilie, la ora 12.00. 

Pe ordinea de zi nu se află decât un singur punct. 

"Proiect de hotărâre privind acordul de transmitere cu titlu gratuit a unui pachet suplimentar de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” –S.A. Constanţa, reprezentând minim 13% din capitalul social către Consiliul local al municipiului Constanţa." Iniţiatorul acestui proiect este chiar Radu Mazăre. 

Votul consilierilor locali este unul de principiu pentru că există proceduri care cer asta. Nu înseamnă că acţiunile Portului vor trece imediat la Consiliul Local. Pentru asta mai este nevoie de o Hotărâre de guvern. 

În urmă cu mai puţin de o săptămână, ministrul Transporturilor, Dan Şova declara că vrea să treacă cel puţin 13 procente din acţiunile pe care le are în portofoliu către Primăria Constanţa. 

"În acest moment Ministerul Transporturilor are 60%, primăria Constanţa - 20% şi Fondul Proprietatea 20%. Intenţia noastră este să dăm încă 13% Primăriei Constanţa şi să scoatem pe bursă 14%. În acest fel vom avea un echilibru perfect între autoritatea centrală şi autoritatea locală, adică Ministerul Transporturilor va avea 33%, Primăria Constanţa va avea 33%, asigurând în acest fel egala reprezentare a intereselor centrale şi locale în portul Constanţa, 34% ajungând în sferă privată. (...) Avantajul scoaterii pe bursă a 14% este reprezentat de transformarea Administraţiei Portului Constanţa în companie publică, ceea ce presupune transparentizarea tuturor operaţiunilor, pentru că fără această transparentizare nu este posibilă listarea pe bursă. Acest lucru va duce în mod evident la creşterea investiţiilor în portul Constanţa şi în mod inevitabil la creşterea activităţii economice a operatorilor privaţi“ a declarat Dan Şova. 

Viceprimarul Decebal Făgădău a avut în cursul zilei de marţi, 1 Aprilie o întâlnire cu ministrul Şova pentru a pune la punct detaliile acestei preluări. 

Radu Mazăre spunea tot marţi că demersurile sale legate de preluarea portului Constanţa i-au făcut pe procurorii DNA să fie mai activi în ultima vreme.

„Ieri am avut o revelaţie şi mi-am dat seama de unde această frenezie a procurorilor pe capul nostru, la Constanţa. De la Port, de acolo ni se trage, pentru că operatorii din port, cei mari, milionarii din port, plătesc foarte puţin statului român pe terenuri, plătesc chiriile de acum 20 de ani, plătesc 0,2 dolari pe metrul pătrat. Portul, când scoate la licitaţie acum, scoate la licitaţie cu de zece ori mai mult. Toţi aceşti operatori sunt persoane private, care au privatizat nişte foste societăţi ale statului şi aproape toţi au legături cu fosta sau actuala securitate“


Vă mai recomandăm:

Şova: Evaziunea din portul Constanţa trece de 40%. Un pachet de 13% din acţiunile companiei va fi cedat Consiliului Local, 14% vor ajunge la bursă

Radu Mazăre: „Copiii multimilionarilor din port umblă cu maşini de lux la 18 ani“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite