O nouă rachetă spațială românească se lansează din largul Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Helen 2“ se numește noua rachetă realizată de Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) și care va fi lansată din largul Mării Negre. Evenimentul este programat în aceste zile, în funcție de condițiile meteorologice.

„Este vorba despre lansarea primei rachete spaţiale româneşti în zbor suborbital și, totodată, realizarea primului zbor în cadrul competiţiei internaţionale de astronautică Google Lunar X Prize“, a declarat Simona Popescu, PR Manager ARCA.

Racheta „Helen", lansată la anul

„Helen 2“ este un sistem suborbital format dintr-un balon cu heliu, de presiune 0, ce transportă un vehicul rachetă în două trepte şi sarcina utilă European Lunar Lander (ELL). Nava militară NSSL 281 Constanţa va transporta echipa tehnică şi echipamentul în largul Mării Negre.

Asociaţia Română pentru Cosmonautică și Aeronautică are în palmares mai multe misiuni. În 2006, „Misiunea 1“ a fost lansată la o altitudine de 14.700 în stratosferă, iar un an mai târziu, „Misiunea 2“ a fost lansată la o altitudine de 12.000 m deasupra Mării Negre. Din anul 2008, ARCA participă la Competiţia Google Lunar X Prize ce va premia prima echipă care reuşeşte să trimită pe Lună un robot care să transmită imagini şi date în direct.

Pentru această competiţie, ARCA dezvoltă sonda lunară ELE (European Lunar Explorer) şi racheta lansatoare de sateliţi Haas.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite