Nepotism în Facultatea de Medicină din Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţiile unităţilor sanitare sau facultăţile sunt pline de familii de medici. Unii lucrează doar cu soţul sau soţia, însă există şi cazuri în care tot neamul poate fi întâlnit pe holurile instituţiilor.

„Nu am fost favorizaţi“, susţin în cor copiii șefilor angajaţi și în niversitate, și în Spitalul Judeţean.

Familia Voinea

Profesorul universitar Florea Voinea a transformat secţia Medicală I din Spitalul Județean Constanța într-o mică afacere de familie, el reuşind să-i adune atât la spital, cât şi la facultate pe toţi cei dragi.

În prezent, nu mai puțin de cinci membri îşi desfăşoară activitatea la Facultatea de Medicină a Universității Ovidius Constanța.

image

Florea Voinea, fost șef al Spitalului Județean și fost prorector, conduce Clinica de Gastroenterologie și specializarea Medicină Internă anul V de la facultate, unde îi are ca subalterni pe fiica Andra Iulia Suceveanu, șef de lucrări, ginerele Adrian Paul Suceveanu, asistent și nora Claudia Voinea, care este șef de lucrări și la Endocrinologie. Ultimul este fiul său Felix Voinea, care îndeplineşte funcţia de conferențiar şi este şi administrator-șef al facultății, precum și șeful secţiei Urologie. 

Afacerea de familie

În vârstă de 69 de ani, Florea Voinea a intrat pe post în anul 1966. De-a lungul timpului a publicat numeroase lucrări de specialitate, o mare parte realizate cu fiica sa, Andra Iulia Suceveanu. În afara activităţii didactice şi cea pe care o desfăşoară la cabinetul din spital, dr. Florea Voinea are şi un cabinet particular, Medical Atlas unde lucrează tot cu familia.

La adresa din bulevardul Mamaia nr. 85 funcţionează de câţiva ani un cabinet specializat pe ecografie, coordonat de către el. În această locaţie mai profesează şi fiul său, dr. Felix Voinea, fiica sa, dr. Andra Iulia Suceveanu, soţul acesteia, Adrian Suceveanu şi Claudia Voinea, nora medicului. Un control la cabinetul privat costă 100 de lei, iar dacă pacientul doreşte să fie consultat de însuşi prof. univ. dr. Florea Voinea este nevoit să scoată din buzunar 200 de lei.

Când reporterii „Adevărul“ au încercat să obțină o declarație de la dr. Voinea, specialistul a refuzat orice dialog. Există medici în Spitalul Județean care susțin că familia Voinea s-a extins precum o caracatiță în toată unitatea, influența pe care o are asupra colegilor fiind extrem de mare. Pentru că se tem de repercusiuni, „Este o persoană destulă de dură subalternii și nu vrem să avem probleme“, a spus unul dintre colegii medicului, care a ales să își păstreze anonimatul.    

Dr. Sârbu, coleg cu fiica sa

Cazul lui Florea Voinea nu este singular. Ca el sunt şi alţi medici, care lucrează la spital sau la Facultatea de Medicină cu propriile rude.

image

Secţia Chirurgie I este condusă de prof. univ. dr. Vasile Sârbu.

Ca mulţi alţi colegi, medicul este coleg cu fiica sa, dr. Raluca Pasăre, care la universitate ocupă funcţia de asistent universitar.  Tânăra are 33 de ani şi este specializată pe Flebologie. Deşi lucrează de multă vreme împreună, ea îşi respectă foarte mult tatăl şi îi răspunde la toate solicitările ca oricare alt salariat. „Nu am fost niciodată favorizată şi respect relaţia şef-subaltern existentă între noi doi“, a declarat Raluca.

image

Tatăl său spune că el nu i-a influenţat niciodată deciziile. „Ea s-a hotărât să dea la Medicină, eu nu i-am impus nimic. A fost alegerea ei“, a completat medicul.  Fiecare dintre cei doi îşi vede de treaba lui. Raluca este cunoscută în spital de către colegi ca o bună specialistă. În plus, ea a primit oferte de la trei clinici din străinătate.

Citiţi şi alte exemple de familii lucrează şi la spital şi la facultate în  !

image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite