Musulmani din România - front comun în faţa jihadizării. „Ideile radicale sunt luate de pe internet. Trebuia să facem mai mult pentru fratele Omar“

0
0
Coranul, cartea care nu se învaţă de pe internet Foto Reuters
Coranul, cartea care nu se învaţă de pe internet Foto Reuters

Cazul adolescentului Omar din Craiova, care a fost reţinut de DIICOT pentru propagandă jihadistă, a fost un semnal de alarmă pentru comunitatea musulmană din România, în special în ceea ce-i priveşte pe românii convertiţi.

„Musulmanii şi mai ales convertiţi trebuie să fie mai atenţi la ce învaţă şi cum îşi duc viaţa, să nu mai existe cazuri precum fratele Omar“ - spun aceştia. Cei din Asociaţia Musulmanilor din România, care merg la casele de rugăciuni (mult-disputatele lăcaşuri de cult înfiinţate de ONG-uri religioase, care nu sunt autorizate de Muftiat), aşa cum făcea Luigi Constantin Boicea (17 ani) la Craiova, îşi reproşează că nu au fost mai apropiaţi de adolescent, pentru a-l împiedica să se radicalizeze. Ei plănuiesc să organizeze o întâlnire la 20 decembrie pentru a discuta ce trebuie făcut de acum încolo, pentru a nu mai exista astfel de cazuri.

Liderul acestei asociaţii, Enghin Cherim, care a declarat pentru Adevărul că l-a cunoscut pe „Omar“ la 28 octombrie 2014 în Craiova, adresează un mesaj către musulmanii convertiţi, care sunt parte a comunităţii musulmane din România.

„În urma incidentului nedorit legat de fratele nostru Omar din Craiova, în primul rând vreau să-mi exprim admiraţia pentru musulmanii convertiţi care, înainte de a hotărî să îmbrăţişeze Islamul ca mod de viaţă, trec printr-un proces lung de cercetare şi studiu intensiv. De altfel, Coranul a început prin porunca divină «Citeşte/ Caută/ Cercetează». Pe de altă parte, am observat cu părere de rău, că unii dintre cei care se conving de principiile promovate de Islam, odată cu convertirea lor încetează să mai citească şi să mai studieze crezând că le este îndeajuns atât cât au aflat. Părerea mea este că cititul/studiul ar trebui să fie caracterul nelipsit al fiecărui musulman şi că adevăratul studiu începe după convertire“, declară Cherim.

Acesta consideră că membrii convertiţi ai comunităţii musulmane au multe probleme. În România există în fiecare oraş mare români convertiţi la islam. „Bărbaţii sunt 2, 3, hai să zicem 10. Femeile sunt mai multe, fiind căsătorite cu arabi sau turci. La aceştia, problema e că nu sunt băgaţi în seamă de comunitate şi îşi iau religia de pe internet. Neştiind limba arabă, este destul de periculos să iei o astfel de informaţie, că-ţi vin fel de fel de idei.

Sunt două aspecte care, în opinia mea, au o importanţă deosebită. Prima este problema de neintegrare a noilor fraţi şi surori în comunitatea musulmană din România. Motivele neintegrării lor sunt cauzate în mare parte de atitudinile musulmanilor majoritari organizaţi în Instituţia Muftiatului sau a diferitelor organizaţii non-guvernamentale cu caracter religios. Predica în alte limbi decât cea înţeleasă de musulmanii convertiţi, lipsa unui departament care să se preocupe de problemele lor particulare sunt doar două aspecte care îi fac pe aceştia să se izoleze de comunitate şi să-şi găsească alinarea pe reţelele de socializare.

A doua problemă constă în încetarea interesului pentru studiul Islamului sau greutatea de a studia Islamul în limba Română. Oricare ar fi cauzele, rezultatul este acelaşi: ignoranţa sau necunoaşterea Islamului pur aşa cum este prezentat în Coran şi pus în practică de iubitul nostru profet, Muhammed. Având în vedere situaţia critică din unele regiuni majoritar musulmane, musulmanilor în general şi noilor membri ai comunităţii în special le revine sarcina de a studia şi mai mult Islamul pentru a putea delimita între Islam şi ideile ce se pretind în numele acestuia“, arată Enghin Cherim, liderul Asociaţiei Musulmanilor din România.

Dan Michi s-a convertit la Islam şi a îmbrăţişat religia musulmană Sursă foto Arhivă personală

Originar din Constanţa, Cherim a studiat teologia islamică în Iordania şi ţine din 2010 un curs de studiere online a Islamului. Din 2014, „Şcoala online - Să învăţăm Islamul“ a căpătat denumirea de „Academia de Studii Islamice“.

„Trebuie precizat că acest curs online de învăţare a Islamului a fost deschis în primul rând pentru noii membri ai comunităţii musulmane vorbitori ai limbii române din diferite colţuri ale ţării/lumii. Cursul se desfăşoară pe o perioadă de 9 luni şi se predau 8 materii esenţiale pentru înţelegerea corectă a Islamului. Sperăm că musulmanii romani să conştientizeze importanţa studierii Islamului şi să se înscrie la acest program de învăţare a Islamului căci numai învăţând vor sta departe de ideile radicale prezente pe internet. În 2008 am organizat în Suceava prima întâlnire a musulmanilor convertiţi din România. A doua s-a realizat în oraşul Eskişehir din Turcia, iar a treia în 2015 în staţiunea Fundata de Sus. Cu voia lui Allah/ Dumnezeu sperăm ca de acum încolo să fie posibilă organizarea acestei întâlniri în fiecare an. De asemenea, în 2014 am făcut turul ţării tocmai pentru a-i cunoaşte şi a-i asculta pe noii membri ai comunităţii“, mai spune Cherim.

Într-un astfel de tur, liderul AMR l-a întâlnit, la 28 octombrie 2014, pe Luigi Constantin Boicea, proaspătul convertit Omar, într-o casă de rugăciune a Fundaţiei Europe Trust din Craiova.

„L-am cunoscut în urmă cu un an, când am făcut o vizită în toată ţara, în oraşele unde aveam români convertiţi - Timişoara, Oradea, Cluj, Craiova. La 28 octombrie 2014 am ajuns la Craiova. Am stat de vorbă cu Omar aproape o oră. Era foarte liniştit, am aflat că a avut viaţă grea, probleme acasă, tatăl lui era în puşcărie, nu mai reţin pentru ce fapte. Părinţii erau despărţiţi, el locuia cu bunicii, anturajul nu era cel potrivit... Băiatul căutase un refugiu. La fundaţie a fost bine primit, a fost sfătuit să înveţe religie, să capete educaţie. Nu am observat nimic deosebit în comportamentul lui. Nu era virusat încă de radicalizare sau extremism“, relatează Cherim.

Omar - Constantin Luigi Boicea FOTO Mediafax

După o vreme, însă, Luigi-Omar a devenit atât de radical, încât i-a uimit şi pe membrii ONG-urilor religioase. Sub diferite identităţi arăbeşti, liceanul a început să posteze pe Facebook filmuleţe cu decapitări şi alte atacuri ale ISIS. „M-a contactat şi pe mine şi i-am atras atenţia să nu mai facă asta. Nu mi-a răspuns, nu m-a ascultat şi a ajuns unde a ajuns. Ignoranţa îşi spune cuvântul, nu cauţi să te instruieşti de pe internet. Eu îl invitasem să înveţe Coranul prin studiile on-line pe care le facem la Academia de Studii Islamice. Nu a venit. L-am şters dintre prietenii mei de pe Facebook“, mai spune Cherim.

Pe Facebook, Luigi-Omar nu cerea vreo lămurire de la noii săi prieteni. „Era lămurit deja, era virusat. I-am explicat că ăsta nu e islamul. Nu m-a băgat în seamă, probabil intrase deja în legătură cu adepţi ISIS. Habar nu am cum s-a transformat, îi afectase deja personalitatea, nu mai asculta de nimeni. Autorităţile erau sesizate şi ne-am delimitat astfel de convingerile sale“, a afirmat liderul Asociaţiei Musulmanilor din România.

Declarându-şi public poziţia diferită de cea a radicalilor jihadişti, membrii comunităţii vor să se întâlnească cât de curând pentru a discuta ce trebuie făcut de aici înainte, pentru a nu mai apărea astfel de cazuri. Data propusă este 20 decembrie, ora 11, la sediul din Bucureşti. „Este un nou proiect pe care vrem să îl propunem - organizarea unei întâlniri periodice a musulmanilor convertiţi. Această întâlnire va avea loc în Bucureşti şi are ca obiectiv o mai bună interacţionare cu musulmanii convertiţi. Vreau să subliniez faptul că musulmanii români sunt o parte importantă a comunităţii musulmane din România şi ca urmare trebuie să li se acorde interesul pe măsură“, conchide liderul AMR.

Învăţăturile din Coran spuse în limba română

Pe aceeaşi temă:

„L-am cunoscut pe Omar înainte de a fi virusat de extremism“. Un musulman din Dobrogea vorbeşte despre adolescentul din Craiova acuzat de jihadism

„Teroristul” de 17 ani din Craiova, convertit la Islam, mergea la întâlniri religioase de unde venea „fericit”

Tânăr de 17 ani din Craiova, suspectat de propagandă jihadistă, ridicat de DIICOT. Cum s-a convertit adolescentul la Islamism

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri