„Teroristul” de 17 ani din Craiova, poreclit Omar, se convertise la Islam şi mergea la întâlniri religioase periodic, „de unde se întorcea fericit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luigi Constantin Boicea FOTO Andreea Mitrache
Luigi Constantin Boicea FOTO Andreea Mitrache

Luigi Constantin Boicea, tânărul de 17 ani din Craiova ridicat de acasă de procurorii DIICOT în dimineaţa zilei de marţi, 8 decembrie, şi suspectat de acte de terorism, este cunoscut de cei apropiaţi drept un băiat liniştit. În ultima perioadă, însă, devenise foarte retras şi se convertise la Islam.

Apropiaţii lui Luigi Constantin Boicea, poreclit Omar, băiatul de 17 ani din Craiova ridicat marţi, 8 decembrie, în jurul orei 12.00, de către procurorii DIICOT, spun că tânărul nu ar fi avut un comportament deviant, ci chiar foarte liniştit. În ultima perioadă, însă, a trecut printr-o schimbare puternică, după ce a renunţat la religia creştin-ortodoxă şi s-a convertit la Islam.

De altfel, imediat ce s-a urcat în maşina anchetatorilor, pentru a fi dus la Bucureşti, la audieri, cel supranumit ”Omar” a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor, făcând doar un semn cu degetul spre cer, şoptind Allah, atunci când a fost întrebat de ce crede că este bănuit de acte de terorism. 

Bunicul tânărului susţine că nimeni nu ştia exact ce face Luigi, acesta ferindu-se de apropiaţi, cu care nu împărtăşea aproape nimic, mai ales din noile lui preocupări religioase. Apropiaţii lui ”Omar” mai spun că băiatul s-ar fi îndreptat spre religia musulmană în urmă cu doi ani, fiind foarte preocupat de Islam.

”Ştiam că s-a dus la religia musulmană, am încercat să-l conving să renunţe, dar nu am putut face absolut nimic. Mergea la întâlniri periodic, însă nu ştiu exact unde, pentru că nu spunea nimănui. Se întorcea, însă, foarte fericit”, a spus Ion Constantin Daşoveanu, bunicul lui Luigi. 

Bătrânul mai spune că băiatul îşi schimbase şi meniul alimentar, aşa cum prevede religia musulmană: ”Acum, trebuia să facem două tipuri de mâncare în casă. Una pentru noi şi alta, fără carne de porc, pentru Luigi, că nu mai mânca nimic cu porc, aşa cum făcea înainte”. ”Omar” era crescut doar de bunicul şi de mama lui, femeia fiind despărţită de mai multă vreme de tatăl lui Luigi, care a ieşit recent din penitenciar. 

image

Ion Constantin Daşoveanu, bunicul lui Luigi. FOTO: Andreea Mitrache

Mama lui Luigi, Simona Daşoveanu, aflată în această dimineaţă acasă atunci când au început percheziţiile DIICOT, a precizat, scurt, că băiatul ei nu poate fi terorist: ”Se fac doar nişte verificări, nici vorbă să fie terorist”.

Vecinii băiatului au declarat, pentru ”Adevărul”, că tânărul în vârstă de 17 ani era un copil cuminte, ascultător şi că nu le-a venit să creadă când au aflat, marţi dimineaţă, că este bănuit că ar fi terorist.

”Când am aflat astăzi de ce este acuzat, de acte de terorism, nu ne-a venit să credem. Ne întâlneam aproape zilnic cu el şi se comporta respectuos cu noi”, a spus unul dintre vecinii băiatului. 

Surse apropiate anchetei au declarat, pentru ”Adevărul”, că Luigi Constantin Boicea mergea la o moschee din oraş, situată pe strada Grigore Pleşoianu. Pe de altă parte, reprezentanţii Liceului Tehnologic Auto din Craiova, acolo unde tânărul supranumit ”Omar” era elev în clasa a XI-a, au precizat scurt că se abţin de la comentarii pe acest subiect.

luigi

Locul unde Constantin Luigi Boicea, tânărul de 17 ani din Craiova bănuit de acte de terorism, mergea la întâlnirile religioase. FOTO: Andreea Mitrache

”Este o anchetă în curs şi nu dorim să ne autopronunţăm asupra acestui caz”, a precizat Georgică Bercea, directorul unităţii de învăţământ. La rândul lor, şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Dolj au menţionat că vor demara ”o anchetă pentru a se stabilit dacă preocupările băiatului pentru religia musulmană aveau efecte şi asupra altor elevi sau dacă ar fi încercat să îi convertească şi pe alţii la Islam”.

Şi-a povestit convertirea la Islam pe internet

Constantin Luigi Boicea, a povestit pe un blog cum s-a convertit la islamism. ”Numele meu este Omar al-Faruq dupa ce a fost (...) şi am 16 ani şi jumătate. M-am născut şi am crescut creştin ortodox şi am devenit muslman după ce am găsit adevărul”, scria tânărul, în ianuarie 2014, pe blogul Gazda Islamică.

”Am avut un prieten pe nume Omar Hamadi (...) care stăpânea bine limba română. (...) Mi-a spus despre evenimentele care au avut loc în Siria şi pentru că am trăi într-o ţară europeană nu am auzit despre aceste evenimente vreodată şi, când am aflat ce s-a întâmplat cu el, m-am dus să fac unele cercetări pe această temă”, spune tânărul.

El povesteşte că a urmărit pe internet evenimentele din Siria şi că, într-o primă înregistrare, a putut vedea armata lui Bashar al-Assad, care l-a şocat.

”După cinci luni de cercetare, am aflat ce s-a întâmplat în Siria şi că nu reprezintă Islamul şi apoi am încercat să găseasc musulmanii din Craiova/România şi îi mulţumesc lui Allah că am găsit-o pe sora (Damian Maya)”, afirmă băiatul.

Tânărul spune că i-a povestit acesteia despre informaţiile obţinute şi i-a spus că vrea să ştie mai multe despre Islam, pentru a deveni musulman.

”Îi mulţumesc lui Allah, a fost de acord să mă înveţe cum să devin musulman şi după trei luni de predare a Islamului am devenit un alt om, un musulman. (...) Mulţumesc lui Allah că m-am oprit de la toate relele, cum ar fi fumatul, alcoolul, drogurile (...)”, mai scrie tânărul.

El mai povesteşte că i-a spus mamei sale despre cât de frumos este să fii musulman şi au avut o discuţie îndelungată pe această temă. De asemenea, spune că a avut de ales între relaţia cu tatăl său şi islamism şi a ales ”viaţa cu Allah”.

”Am ales viaţa mea cu Allah. (Tatăl meu-n.r) mi-a spus o mulţime de cuvinte dure, că nu sunt fiul său şi că el nu a avut niciun fiu. Acum, eu locuiesc cu bunicul meu şi bunica mea”, mai scrie băiatul.

Tânărul povesteşte şi despre planurile sale, după ce va împlini 18 ani: ”La 18 ani, după finalizarea studiilor, voi lua bacalaureatul şi permisul de conducere şi apoi vreau să merg la Universitatea Islamică din Medina (cu voia lui Allah), în scopul de a salva Coranul Sfânt şi cărţile Hadith şi Islamul, în scopul de a cunoaşte povestea completă şi a devenit un predicator islamic”.

Acuzat de propagandă jihadistă

Anchetatorii au informaţii că tânărul promova în mod sistematic, pe internet, prin intermediul platformelor online, mesaje de susţinere a organizaţiilor teroriste, filme în care erau prezentate decapitări ale unor persoane capturate de membri ai grupării ISIS, dar şi materiale video cu mesaje de ameninţare şi folosire a unor mijloace de natură să pună în pericol viaţa şi integritatea persoanelor, au mai precizat sursele citate.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Ovidiu Marincea, a declarat că SRI avea cunoştinţă de activitatea de autoradicalizare a tânărului din Craiova şi a furnizat toate informaţiile DIICOT.

„Aveam cunoştinţă de activitatea tânărului şi am furnizat toate informaţiile autorităţilor competente, respectiv DIICOT. În acest moment nu putem face compentarii, fiind o acţiune în curs, însă vom emite un comunicat oficial atunci când se va putea”, a declarat Marincea pentru adevarul.ro.

Pe aceeaşi temă:

„L-am cunoscut pe băiat înainte de a fi virusat de extremism“. Un musulman din Dobrogea vorbeşte despre „Omar“, adolescentul craiovean ridicat de DIICOT

Tânăr de 17 ani din Craiova, suspectat de propagandă jihadistă, ridicat de DIICOT. Cum s-a convertit adolescentul la Islamism

CraiovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite