Misterele dispariţiei unei nave militare româneşti cu întregul echipaj în timpul unei furtuni pe Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În decembrie 1941, în timpul războiului, remorcherul militar „Locotenent Stoicescu“ a dispărut cu tot cu echipaj pe timp de furtună.

La 28/29 decembrie 1941, remorcherul militar „Locotenent Stoicescu“, botezat după numele unui erou în Primul Război Mondial, a dispărut în timpul unei misiuni antisubmarin, pe o furtună extrem de puternică, la est de Cap Tuzla, scriu Constantin Cumpănă şi Corina Apostoleanu în „Amintiri despre o flotă pierdută. Voiaje neterminate“.

Nava a pleca în misiune cu o parte a echipajului, după ce a primit o misiune de supraveghere şi ascultare în zona Tuzla. După aproximativ şapte ore de la ieşirea în mare s-a declanşat o puternică furtună, cu vânt de forţa 8, care a ţinut până în după-amiaza zilei următoare.

Nava a fost văzută pentru ultima oară în ziua de 28 decembrie 1941, ora 23:00 de către postul de observare Tuzla. Abia a doua zi, pe 29 decembrie 1941, ora 12:00, Comandamentul Portului şi Zonei Constanţa - C.P.Z.C. a raportat Forţei Navale Maritime că nava „Locotenent Stoicescu“ nu a revenit şi că legăturile radio sunt întrerupte cu aceasta.

În căutarea remorcherului au plecat canonierele „Căpitan Constantin Dumitrescu“, ex-„Impatiente“ şi „Sublocotenent Ion Ghiculescu“, ex-„Mignonne“,  care au căutat nava militară de-a lungul litoralului, pe ruta Constanţa - Cap Caliacra. În ajutorul lor au venit şi navele „Istria“, „Forse“,  „Albatros“ şi „Duca“, care au acţionat în zonele Constanţa, Tuzla, Istria şi Tatlageac. Aviaţia a efectuat căutarea între Constanţa, Caliacra şi Varna, până în Bosfor.

Niciuna dintre navele angrenate în operaţiunile de căutare nu a găsit vreun reper care să indice locul sau soarta remorcherului dispărut.

Fără echipaj complet, în condiţii de furtună foarte puternică, este foarte probabil că remorcherul s-a răsturnat şi s-a scufundat foarte rapid, fără să lase indicii despre tragedia sa şi a echipajului.

Odată cu nava au dispărut sublocotenent de echipaje Constantin C. Pangrate (31 de ani), comandantul remorcherului, Dumitru Achivei - pilot civil, soldat Vasile G. Berindan - timonier, soldat Petre Gh. Ionescu -radiotelegrafist, soldat Gheorghe Pârcioagă - mecanic şi soldat Emil Şt. Frank - auxiliar.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite