Mazăre, faraonul Egiptului. La ultima ediţie a Carnavalului Mamaia, spectatorii vor fi purtaţi în lumea Egiptului Antic

0
0
Repetiţiile pentru carnaval FOTO fpeople.ro
Repetiţiile pentru carnaval FOTO fpeople.ro

Sfârşitul sezonului estival se anunţă a fi unul incendiar la malul mării: turiştii vor fi duşi în vremea dinastiei faraonului Ramses al II-lea, la Carnavalul Mamaia 2014, apoi în vremea dacilor şi romanilor, la Festivalul Antic Tomis.

Pe 30 august, turiştii care vor merge în staţiunea Mamaia vor asista la un spectacol grandios. Ei vor fi purtaţi în urmă cu mii de ani, în lumea Egiptului Antic. Personajul central va fi faraonul Ramses al II-lea, întruchipat de primarul Constanţei, Radu Mazăre. Alături de el va fi Cabral, ce va intra în rolul marelui preot.

Sclavi şi animale pe scenă

Pregătirile pentru spectacolul ce va avea loc pe scena Fashiontv din Piaţa Cazino au început cu mult timp înainte. Mazăre a mers personal la circ pentru a-şi alege animalele pentru ultima paradă a verii. „Va fi un spectacol grandios. Am recreat atmosfera din Egiptul Antic. Am ales animale la paradă pentru că zeii lor erau întruchipaţi de oameni cu cap de animale, era ceva mistic. Va fi piramidă pe scenă, formată din cascadori. Vom avea şi sclavi. Directoarea operei, soprana Daniela Vlădescu, mi-a promis că îmi va da şi trompetiştii din «Aida», pentru scena încoronării“, a dezvăluit primarul Constanţei.

Ramses al II-lea, personajul pe care Mazăre l-a ales pentru ultimul carnaval, a avut 200 soţii şi un harem format din 4000 femei. „A fost căsătorit inclusiv cu două fiice de-ale lui, care semănau foarte bine cu mama lor, prima lui soţie, pe care faraonul a iubit-o foarte mult“, a explicat Mazăre. „Am ales personaje de forţă, personaje care au rămas în istoria omenirii: oameni care au domnit mult, au realizat multe lucruri măreţe, dar care au iubit şi multe femei“, spune el.

Opoziţie din partea apărătorilor animalelor

Ultimul spectacol nu a trecut neobservat de iubitorii de animale. Când au aflat că pe scena carnavalului vor fi aduse mai multe animale de la circ: pitoni, lei, cămile şi chiar un aligator, organizaţia Vier Pfoten a solicitat primarului să renunţe la folosirea animalelor sălbatice în timpul carnavalului. Apărătorii animalelor califică acest lucru drept abuz asupra animalelor, pe bani publici, spunând că animalele vor fi supuse unui stres inutil.

Primarul nu renunţă la idee şi spune că oamenii de la circ iubesc animalele şi le tratează foarte bine. „Când am fost la ei se vedea o relaţie specială între om şi animalul respectiv. Îmi spunea dresorul de lei că are leul mare bolnav şi că atunci când s-a îmbolnăvit a dormit cu el în cuşcă patru nopţi“, a povestit Mazăre. El a precizat că animalele nu vor defila, ci vor participa la spectacolul din Piaţeta Cazino.
La rândul său, parlamentarul Remus Cernea a depus un proiect de lege prin care cere să se interzică folosirea animalelor sălbatice în spectacole de circ sau orice alt tip de spectacol.

Lecţia de istorie ca spectacol

În acest sezon estival, Radu Mazăre a personificat mari lideri din istorie: pe împăratul Cezar şi domnitorul Moldovei, Ştefan cel Mare.
Interpretarea conducătorului moldovean a stârnit controverse, fiind considerată neadecvată alăturarea unui sfânt al Bisericii Ortodoxe Române cu fetele dezgolite de la Carnavalul Mamaia.

Indiferent de personajul ales, Mazăre a vrut să facă spectacol, ceea ce i-a şi reuşit. „Noi nu facem piese de teatru, că, dacă ar fi fost aşa, am fi strâns 100 – 200 de oameni. Noi facem spectacol. Până la urmă, de fiecare dată este o lecţie de istorie predată într-o formulă atrăgătoare“, spune Mazăre.
Fiecare car alegoric al Primăriei Constanţa care a defilat în acest sezon estival a costat 20.000 de euro.

În lumea dacilor şi a romanilor

A treia ediţie a Festivalului Antic Tomis se va desfăşura în perioada 29-31 august 2014 în Parcul Tăbăcărie din Constanţa. Turiştii vor participa la piese de teatru antic, iar cei mici la teatru de păpuşi cu tematică antică. În cele trei zile vor fi parade militare şi civile pe străzile vechiului Tomis, lupte între daci şi romani. În parc vor fi ateliere de reconstituire istorică.

Participanţii vor putea să guste din deliciile pe care le mâncau strămoşii noştri şi vor învăţa să tragă cu arcul.
La evenimentul istoric vor participa asociaţiile de reconstituire istorică Terra Dacica Aeterna, Dacia Casa Noastră, Lupii Apoulonului, Legiunea a XIII-a Gemina Apulum, Gladiatorii - Ludus Apoulensis din Romania şi Legiunea IIII-a Scythica din Bulgaria.

Vă mai recomandăm:

FOTO Încheiere apoteotică a Carnavalului de la Mamaia: Mazăre promite că va ieşi dintr-un sarcofag

Mazăre, somat de Vier Pfoten să nu folosească animale la ultima paradă a Carnavalului Mamaia 2014

Radu Mazăre nu renunţă la decizia de a folosi animale la ultima ediţie a carnavalului

Mai multe - Constanţa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite