Marea Neagră rupe bucăți din epava de la Costinești. Cum arată acum „Evanghelia”, nava lui Aristotel Onassis VIDEO

0
Publicat:

„Evanghelia”, nava eșuată în apropierea Costineștiului a devenit simbolul acestei stațiuni. An de an, valurile furioase ale mării rup bucăți din această epavă. Imaginile sunt de-a dreptul spectaculoase.

Epava de la Costinești - arhiva Adevărul
Epava de la Costinești - arhiva Adevărul

În ultimele zile, Marea Neagră a fost agitată iar valurile au atacat din toate părțile epava de la Costinești. Imaginile surprinse și postate pe pagina Eforie Online sunt spectaculoase. bucăți din epavă sunt desprinse de valuri. 

Eşuată inexplicabil în anii `60, în Golful francezului, Evangelia, nava lui Aristotel Onassis, a fost torpilată la Revoluţie, întrucât se credea că acolo s-au ascuns terorişti. În prezent, deşi din ea a rămas doar rugină, iar puntea s-a prăbuşit, rămâne simbolul Costineştiului, alături de obelisc.

La 15 octombrie 1968, Evangelia, nava ce a aparţinut omului de afaceri grec Aristotel Onassis, a eşuat în condiţii încă misterioase la 1,5 mile marine în larg de plaja staţiunii Costineşti.

La scurt timp, localnicii au început să prăduiască tot ce s-a putut. De pe vas s-au furat cazarmament, hrană, bucăţi de lemn din cabine. Apoi, epava a intrat în atenția tinerilor care se aventurau înot până la ea. 

Nava care are 131 de metri lungime, 17 metri lăţime şi 10 metri înălţime a fost construită pe şantierele navale Harland&Wolff din Belfast (Irlanda de Nord), unde a fost construit şi celebrul vas Titanic.

Nava a fost lansată la apă pe data de 28 mai 1942 sub numele de „Empire Strength“, fiind construită pentru Ministerul britanic al Transportului. De la construcţie şi până în anul în care a eşuat a avut patru denumiri, „Empire Strengh“, „Saxon Star“, „Redbrook“ şi, în final, a primit numele „Evangelia“.

În seara zilei de 14 octombrie 1968, la Grupul de Intervenţii şi Salvare al portului Constanţa s-a primit un SOS, prin care o ambarcaţiune sesiza că se află în stare de pericol. Conform primelor informaţii transmise de comandant, nava a eşuat între Gura Portiţei şi braţul Sfântu Gheorghe. Nimeni însă nu a găsit-o. Ulterior, echipajul a dat alte coordonate: între Gura Portiţei şi Vadu.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite