Povestea „Sfinxului Slav“, întemeietorul școlii românești de balet
0Oleg Danovski este întemeietorul şcolii româneşti de balet modern şi al primului teatru de balet din România, fondat în 1979.

Oleg Danovski s-a născut la 9 februarie 1917 1917 în Vosnesensk, Ucraina. Micul Oleg moştenise de la mama sa talentul de a dansa. Tatăl său, von Hildenbrand, aparţinea unei familii aduse de Petru cel Mare din Germania. În timpul Revoluţiei din Octombrie acesta a luptat ca ofiţer împotriva bolşevicilor, fapt care l-a determinat să o trimită pe soţia sa, Juliette, la Cernăuţi.
Din anul 1920, ea s-a angajat ca maestră de balet la Teatrul din Cernăuţi, astfel încât Oleg Danovski a crescut de mic într-un mediu artistic. La 13 ani a început să danseze balet sub îndrumarea mamei sale, apoi a vestitei Floria Capsali la Bucureşti. La 17 ani era deja supranumit Sfinxul Slav.
La 17 ani devenea cel mai tânăr coregraf din lume, activând o vreme la Teatrul Evreiesc, unde a studiat regia cu Iacob Sternberg. Apoi s-a angajat ca solist la Opera din Bucureşti, unde a început să monteze spectacole remarcabile.
A avut privilegiul să colaboreze cu mari artişti ai vremii precum Josephinne Backer sau Boris Kneazev - pedagog care formase şi iluştrii dansatori ai Operei de la Paris. Celebrul Robert Helpmann l-a invitat să monteze la Londra „Lacul lebedelor“, capodopera sa fiind printre cele mai bune montări cunoscute.
Şi-a format un ansamblu de 150 de balerini, iar în 1949 a devenit decanul Academiei de balet. A militat pentru separarea Baletului de Operă, fără succes. În cele din urmă a solicitat pensionarea de la Teatrul din Bucureşti, dar a fost refuzat.
În anul 1978, în drum spre Varna, unde urma să jurizeze un festival internaţional de balet, a făcut un popas la Constanţa, unde s-a întâlnit cu directorul Teatrului de revistă „Fantasio", Aurel Manolache, care i-a propus o colaborare.

Oleg Danovski l-a convins să înfiinţeze o secţie de balet a Teatrului Fantasio: „Ansamblul de balet clasic şi contemporan", iniţial constituit din tineri absolvenţi ai liceelor de coregrafie din Bucureşti şi Cluj, primul spectacol montat fiind „Chopiniana". Cu această trupă, Danovski a cucerit lumea.
Aici, Oleg Danovski a montat trilogia ceaikovskiană „Lacul lebedelor", „Frumoasa din pădurea adormită" şi „Spărgătorul de nuci". Prin legăturile sale cu impresarul german Landgraff, renumele balerinilor români a depăşit pentru prima oară graniţele ţării, iar turneul anual în Germania al Teatrului de Balet din Constanţa are o tradiţie care continuă şi astăzi, conform Institutului Cultural Român.
În cartea sa, „Dirijorul de lebede“, maestrul Oleg Danovski mărturisea: „Am văzut-o pe mama dansând şi m-am îndrăgostit de dans. Fiul meu, Oleg jr, m-a văzut pe mine dansând, pe mama lui, Gabriela, şi îmi place să cred că s-a îndrăgostit de dans“.
La 21 octombrie 1996, Sfinxul Slav a murit. Într-un interviu, Oleg Danovski fusese întrebat ce rămâne în urma sa. „O clipă de frumuseţe. Crezi că e puţin?“, a răspuns maestrul.