Povestea „Sfinxului Slav“, întemeietorul școlii românești de balet

0
Publicat:

Oleg Danovski este întemeietorul şcolii româneşti de balet modern şi al primului teatru de balet din România, fondat în 1979.

Oleg Danovski, „Dirijorul de lebede“
Oleg Danovski, „Dirijorul de lebede“

Oleg Danovski s-a născut la 9 februarie 1917 1917 în Vosnesensk, Ucraina. Micul Oleg moştenise de la mama sa talentul de a dansa. Tatăl său, von Hildenbrand, aparţinea unei familii aduse de Petru cel Mare din Germania. În timpul Revoluţiei din Octombrie acesta a luptat ca ofiţer împotriva bolşevicilor, fapt care l-a determinat să o trimită pe soţia sa, Juliette, la Cernăuţi.

Din anul 1920, ea s-a angajat ca maestră de balet la Teatrul din Cernăuţi, astfel încât Oleg Danovski a crescut de mic într-un mediu artistic. La 13 ani a început să danseze balet sub îndrumarea mamei sale, apoi a vestitei Floria Capsali la Bucureşti. La 17 ani era deja supranumit Sfinxul Slav.

La 17 ani devenea cel mai tânăr coregraf din lume, activând o vreme la Teatrul Evreiesc, unde a studiat regia cu Iacob Sternberg. Apoi s-a angajat ca solist la Opera din Bucureşti, unde a început să monteze spectacole remarcabile.

A avut privilegiul să colaboreze cu mari artişti ai vremii precum Josephinne Backer sau Boris Kneazev - pedagog care formase şi iluştrii dansatori ai Operei de la Paris. Celebrul Robert Helpmann l-a invitat să monteze la Londra „Lacul lebedelor“, capodopera sa fiind printre cele mai bune montări cunoscute.

Şi-a format un ansamblu de 150 de balerini, iar în 1949 a devenit decanul Academiei de balet. A militat pentru separarea Baletului de Operă, fără succes. În cele din urmă a solicitat pensionarea de la Teatrul din Bucureşti, dar a fost refuzat.

În anul 1978, în drum spre Varna, unde urma să jurizeze un festival internaţional de balet, a făcut un popas la Constanţa, unde s-a întâlnit cu directorul Teatrului de revistă „Fantasio", Aurel Manolache, care i-a propus o colaborare.

Spectacol remarcabil
Spectacol remarcabil

Oleg Danovski l-a convins să înfiinţeze o secţie de balet a Teatrului Fantasio: „Ansamblul de balet clasic şi contemporan", iniţial constituit din tineri absolvenţi ai liceelor de coregrafie din Bucureşti şi Cluj, primul spectacol montat fiind „Chopiniana". Cu această trupă, Danovski a cucerit lumea.

Aici, Oleg Danovski a montat trilogia ceaikovskiană „Lacul lebedelor", „Frumoasa din pădurea adormită" şi „Spărgătorul de nuci". Prin legăturile sale cu impresarul german Landgraff, renumele balerinilor români a depăşit pentru prima oară graniţele ţării, iar turneul anual în Germania al Teatrului de Balet din Constanţa are o tradiţie care continuă şi astăzi, conform Institutului Cultural Român.

În cartea sa, „Dirijorul de lebede“, maestrul Oleg Danovski mărturisea: „Am văzut-o pe mama dansând şi m-am îndrăgostit de dans. Fiul meu, Oleg jr, m-a văzut pe mine dansând, pe mama lui, Gabriela, şi îmi place să cred că s-a îndrăgostit de dans“.

La 21 octombrie 1996, Sfinxul Slav a murit. Într-un interviu, Oleg Danovski fusese întrebat ce rămâne în urma sa. „O clipă de frumuseţe. Crezi că e puţin?“, a răspuns maestrul.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite