Lupta pentru salvarea Lacului Nuntaşi. Zona umedă care face parte din Rezervaţia Deltei Dunării devenise deşert

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul Nuntaşi, înainte Foto Sergiu Niculescu
Lacul Nuntaşi, înainte Foto Sergiu Niculescu

Lacul Nuntaşi din judeţul Constanţa, aflat în Rezervaţia Biosferei a Deltei Dunării şi ale cărui proprietăţi terapeutice rivalizau în trecut cu cele ale Lacului Techirghiol, este în curs de curăţare şi de umplere. Apele Române a demarat operaţiunea de decolmatare a lacului situat aproape de cetatea Histria, care secase.

„A început salvarea Lacului Nuntaşi“, anunţă specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral - care la nici o lună după ce le-a fost cerut sprijinul, după cum precizează ei - au început lucrările de decolmatare a canalelor care alimentează cu apă Lacul Nuntaşi din reţeaua hidrografică a Deltei Dunării.

Acest lac, aflat în administrarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a secat în această vară în proporţie de 95% din cauza unei perioade extrem de secetoasă.

Excavaţia a dat roade încă din prima zi. După intervenţia echipelor de la Apele Române, apa a început să izvorască, reluându-şi încet-încet cursul normal. 

GALERIE FOTO LACUL NUNTAŞI

Lucrările propuse vor fi realizate pe canalul care face legătura între lacurile Nuntaşi şi Istria si pe canalul ce face legătura dintre lacurile Sinoe şi Istria.

„Până la începerea lucrărilor în teren au fost stabilite datele tehnice, s-a stabilit logistica necesară şi s-au făcut documentaţile în acest sens.

Apoi, încă din prima zi de excavaţie apa a început să izvorască, iar din primele ore am avut porţiuni de pe canale unde putem spune că apa avea un nivel cam de 10 cm, dar trebuie să fim realişti şi răbdători pentru că acest lac nu se va umple cu apă peste noapte, ci este nevoie de timp şi multă muncă”, a declarat Bogdan Bola, a declarat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral. 

Lacul Nuntaşi Sursa ABADL

image

Pentru efectuarea lucrărilor a fost necesar un trailer cu ajutorul căruia a fost transportat excavatorul cu un braţ lung de 18 metri, singurul care poate efectua astfel de lucrări în acea zonă, dar şi de o autoutilitară.

Pământul rezultat în urma decolmatări va fi taluzat pe marginea canalelor cu ajutorul utilajelor, pe toată lungimea lucrărilor, în condiţile în care terenul permite acest aspect.

În primă fază, ABADL arată că va executa următoarele lucrări: decolmatarea canalului de legătură dintre lacul Sinoe şi Istria - aproximativ 1.400 metri; volum excavaţie estimat - 10.5 mc/ml; volum săpătură estimat - 14.700 mc; decolmatarea canalului de legătură dintre Nuntaşi şi Istria - aproximativ 600 metri; volum excavaţie estimat - 8 mc/ml; volum săpătură estimat - 4. 800 mc.

La 10 august ac, Primăria Istria a semnalat Prefecturii Constanţa că Lacul Nuntaşi este secat în proportie de 95%, iar la 12 august, la Prefectura Constanţa a avut loc o şedinţă de lucru la care au participat reprezentanţi ai A.B.A.D.L., A.R.B.D.D, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa Constanţa şi ai comunei lstria, în care a fost evaluată situaţia lacului şi s-au stabilit paşii pentru găsirea unei soluţii.  “

ARBDD, în calitate de administrator al Lacului Nuntaşi a solicitat sprijinul tehnic şi logistic al Apelor Române şi în urma discuţiilor purtate cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor s-a decis încheierea unui protocol între instituţii. Ne-am decis să acordăm tot sprijinul cu scopul îmbunătăţirii condiţiilor hidrologice în zonă şi evitarea unei astfel de situaţii pe viitor, a declarat Ervin Molnar, directorul Administraţiei Naţionale Apele Române.

„La solicitarea ARBDD, ca administrator al lacului, cercetătorii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării au fost prezenţi în teren pentru a efectua măsurători şi a evalua situaţia, iar datele colectate din teritoriu şi cele istorice au fost puse la dispoziţia A.B.A.D.L. pentru a stabili cea mai bună intervenţie prin care să refacă nivelul apei în lacul Nuntaşi, dar şi care să îmbunătăţească şi să regleze circulaţia apei în lacurile învecinate, prin întreţinerea canalelor de legătură dintre acestea.“, a mai precizat ABADL.

Lacul Nuntaşi face parte din lagunele componente ale Razelmului de Sud. Acesta este situat în bazinul hidrografic Litoral, functie de geneza cuvetei el este catalogat tip lagună, are o suprafaţă, conform Atlas Cadastral, de 1.050 ha şi un volum de 9.280 milioane mc.

Experţii mai spun că Lacul Nuntaşi este o lagună formată într-un fost golf de natură tectonică cu un volum de concentraţie ridicată de săruri. În lac se varsă pârâul Nuntaşi, alimentarea lacului fiind din precipitaţii, dar şi din izvoare care de-a lungul timpului au condus la scăderea salinităţii apelor. 

Pe aceeaşi temă: 

Cum a ajuns Lacul Nuntaşi un imens deşert: „Dacă nu se iau urgent măsuri, Delta va dispărea în zece ani“ 

VIDEO Ce spun specialiştii despre dispariţia unui imens lac, de 850 de hectare, din Delta Dunării. În locul lui este acum un deşert

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite