Locatarii din blocul devastat de incendiu de la Constanţa vor primi găzduire printr-un parteneriat al Primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Vergil Chiţac şi viceprimarul Ionuţ Rusu de la Constanţa s-au întâlnit cu locatarii din blocul devastat de incendiu Sursa Facebook PMC
Primarul Vergil Chiţac şi viceprimarul Ionuţ Rusu de la Constanţa s-au întâlnit cu locatarii din blocul devastat de incendiu Sursa Facebook PMC

Locatarii lăsaţi în stradă de incendiul care a devastat blocul nou din Constanţa s-au întâlnit joi, 16 decembrie, cu primarul Vergil Chiţac şi cu viceprimarul Ionuţ Rusu, care s-au angajat să le găsească locuinţe temporare, până la rezolvarea situaţiei.

Primăria Constanţa a anunţat că primarul Vergil Chiţac şi viceprimarul Ionuţ Rusu s-au întâlnit joi, 16 decembrie, cu rezidenţii ansamblului de locuinţe afectat de incendiul izbucnit în noaptea de meircuri spre joi, 15/16 decembrie, în parcarea subterană a unui bloc situat pe strada Prelungirea Sergent Nicolae Grindeanu.

La discuţiile de la Palatul Administrativ au participat şi reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi ai Biroului Apărare Civilă, Sănătate şi Securitate în Muncă şi Situaţii de Urgenţă, 

Edilii transmit că s-a discutat despre gestionarea eficientă a acestei situaţii. „Se va acţiona pe două paliere prin implementarea unor măsuri care vizează refacerea construcţiei şi ajutorul acordat persoanelor care nu au un adăpost“, comunică municipalitatea.

„Trebuie să acţionăm rapid. Am creat un grup de lucru cu care să lucrăm şi să discutăm concret cu toate părţile implicate. Astăzi, am luat legătura cu cei de la RAJA, vor face un deviz necesar pentru demararea lucrărilor de refacere a instalaţiilor de apă şi canalizare. În momentul de faţă, se fac cercetări. După finalizarea acestora vom interveni pentru igienizarea zonei, pentru care ca persoanele evacuate să se poată muta într-un timp cât mai scurt”, a declarat primarul Vergil Chiţac. 

Locatarii din blocul devastat de incendiul de la Constanţa s-au întâlnit cu edilii Sursa Facebook PMC

Locatarii din blocul devastat de incendiul de la Constanţa s-au întâlnit cu edilii Sursa Facebook PMC

Echipele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială desfăşoară actualmente anchete sociale, iar în urma discuţiilor cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari se va face o listă cu persoanele care au nevoie de cazare.

„Ştiu că o parte din dumneavoastră nu are unde să stea în perioada următoare. Din acest motiv avem un partener care ne va ajuta cu 23 de apartamente pe care ni le va pune la dispoziţie. Împreună vreau să identificăm familiile care au nevoie de o locuinţă”, a declarat viceprimarul municipiului Constanţa, Ionuţ Rusu.

Siguranţa bunurilor reprezintă o altă problemă semnalată de proprietari. Echipajele Direcţiei Generale Poliţia Locală au fost dislocate pe teren pentru a securiza zona, 24 de ore din 24.

În ceea ce priveşte siguranţa clădirii, Inspectoratul de Stat în Construcţii va demara o expertiză tehnică pentru a verifica siguranţa clădirii.

„În plus, autoritatea locală va crea un cadru comun pentru a identifica soluţii pentru reabilitarea faţadei blocurilor afectate de incendiu“, a mai precizat municipalitatea. 

Doi copii, de 13 şi 15 ani, sunt principalii suspecţi în cazul incendiului. La această oră, ei sunt audiaţi de anchetatori. 

Siluetele acestora au fost surprinse de camerele de supraveghere din zonă cu câteva secunde înainte ca mai multe maşini să ia foc în subsolul imobilului. Acest lucru i-a făcut pe locatari să susţină că nu poate fi vorba despre un accident provocat de vreun scurtcircuit la un autoturism, aşa cum se vehiculase iniţial. 

Planul Roşu de Intervenţie a fost activat de către ISU Dobrogea în noaptea de miercuri spre joi (15/16 decembrie) din cauza unui incendiu izbucnit la un bloc de locuinţe din municipiul Constanţa. Peste 250 de persoane au fost evacuate. 

Imaginile înregistrate de o cameră de supraveghere din zonă au surprins momentul când două persoane merg prin parcarea de la demisolul imobilului. După câteva secunde, prima maşină explodează, apoi, la scurt timp, majoritatea maşinilor parcate acolo iau foc. Exploziile s-au auzit în aproape tot cartierul. 

„Nu a fost un accident. Se văd două siluete de oameni care, imediat după ce pun focul, fug”, spune unul dintre locatari. 

Incendiul a izbucnit la ora 00.58, la un ansamblu de locuinţe situat pe strada Prelungirea Nicolae Grindeanu numărul 6. După aproape o oră, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea a activat Planul Roşu. În sprijinul pompierilor constănţeni au venit echipaje din Ialomiţa şi Călăraşi. 

Complexul de locuinţe cuprinde cinci scări de bloc cu aproximativ 150 de apartamente situate pe cele şase etaje. 250 de oameni au fost evacuaţi, dintre care 70 erau copii. Majoritatea persoanelor au fost evacuate de salvatori cu ajutorul autoscărilor, mulţi locatari fiind adăpostiţi pe terasa blocului. 

Conform primelor informaţii, incendiul ar fi izbucnit din demisolul clădirii, de la un autoturism parcat acolo. Apoi flăcările s-au extins la alte autoturisme, dar şi la etaje. De aceea, oamenii au ales varianta de a se refugia pe terasa imobilului. 

Bilanţul provizoriu, dat publicităţii de ISU Dobrogea, vorbeşte despre 35 de apartamente afectate de foc şi 36 de autoturisme distruse. Maşinile erau parcate la demisolul imobilului (25) sau lângă clădire (11).

Cei 200 de pompieri veniţi acolo s-au luptat cu flăcările mai multe ore, abia pe la ora 4.30 a fost dezactivat Planul Roşu de Intervenţie, iar o parte dintre cele 35 de autospeciale s-au retras. 

Reprezentanţii ISU Dobrogea susţin că în anul 2015, premergător obţinerii autorizaţiei de construire (la faza de proiect), a fost emis aviz de securitate la incendiu pentru parcajul amenajat la subsolul clădirii afectate de incendiu. 

„După recepţie şi punerea în exploatare (2016/2017 n.red), societatea dezvoltatoare nu a solicitat autorizaţia de securitate la incendiu, care certifică practic faptul că imobilul îndeplineşte cerinţele specifice securităţii la incendiu”, spun cei de la ISU.

Incendiu la Constanta FOTO Călin Gavrilaş

Foto: Călin Gavrilaş 

O singură persoană rănită mai grav

Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa anunţă că în urma incendiului izbucnit noaptea trecută, nouă pacienţi  (doi copii şi şapte adulţi) au fost aduşi pentru îngrijiri medicale.

„La nivelul unităţii medicale a fost activat planul alb. Un singur pacient a fost preluat pe codul roşu, fiind urgenţă majoră, cu arsuri de căi aeriene superioare şi arsuri de gradul II pe 7 % din suprafaţa corporală. Acesta a rămas internat la chirurgie plastică/terapie intensivă. Este în momentul de faţă intubat, dar starea sa este stabilă”, transmite SJU Constanţa. Celelalte opt persoane au fost externate.

Primăria Constanţa a identificat un bloc cu 23 de apartamente disponibile pentru persoanele evacuate care nu au unde să stea. Deocamdată, cinci persoane adulte au fost cazate la la spitalul modular militar instalat pe Stadionul Portul, iar o femeie cu un copil a fost cazată la un cămin al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială.

Incendiu la Constanta FOTO Călin Gavrilaş

Foto: Călin Gavrilaş 

Pe aceeaşi temă: 

Momentul în care a izbucnit incendiul care a devastat blocul din Constanţa. „Nu a fost un accident“ | VIDEO 

Incendiu de proporţii în Constanţa. Sute de oameni evacuaţi şi zeci de maşini distruse. A fost activat Planul Roşu FOTO VIDEO

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite