Litoralul românesc, văzut de un turist Neckermann la începutul anilor '90. Staţiunile îşi începeau declinul VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Litoralul în anii '90. FOTO Litoralul de Altădată
Litoralul în anii '90. FOTO Litoralul de Altădată

O înregistrare de arhivă ne duce la începutul anilor '90 pe litoralul românesc. Filmarea este făcută de un turist neamţ, în staţiunile Neptun şi Jupiter, în vara anului 1991.

Filmarea este realizată de un neamţ, turist venit în România prin compania Neckermann-ITS-TUI în vara lui 1991. 

Călătoria sa este documentată printr-o serie de înregistrări de peste 10 minute, realizate la începutul anilor '90 (1991-1993), care încep încă de la aeroport. 

Înregistrarea din Neptun şi Jupiter are 12 minute în care turistul german ne plimbă prin locuri care îşi începeau declinul. 

Atingându-şi perioada de glorie în „epoca de aur“ comunistă, Neptunul, care era staţiunea protipendadei, era acum tot mai invadată de kitsch-urile care au schimbat faţa societăţii. 

Fără a fi nostalgici şi fără a idealiza trecutul plin de propriile hibe, perioada postrevoluţionară a pervertit apetitul pentru libertate în haos şi prost gust. România nu este ţara perfectă, litoralul arată ca însăşi societatea, iar amintirile trebuie privite ca atare, cu bune şi cu rele. Filmarea turistului neamţ este o frântură de trecut, o incursiune într-un timp pe care evoluţia şi progresul ar trebui să ne facă să nu-l regretăm.  

Pe aceeaşi temă: 

Litoralul Mării Negre în alb-negru. Cum arăta în 1973, la începutul industriei de turism estival VIDEO 

Cum arăta litoralul pe vremea când statul te trimitea la mare. Anii în care concediul era un drept, nu un lux

 

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite