Lărgirea plajelor la Mamaia Nord: proiect salvator sau dezastru pentru turiştii de fiţe?
0Refacerea cu nisip a zonei de nord a staţiunii Mamaia i-a nemulţumit pe turişti, care se plâng că li se topeşte îngheţata până ajung la şezlong sau că se rănesc la tălpi din cauza scoicilor. Autorităţile spun însă că proiectul de lărgire a plajelor a salvat litoralul, care ar fi rămas fără ele în cel mult zece ani din cauza eroziunii costiere
Din acest sezon estival, zona de nord a staţiunii Mamaia s-a mărit cu 53 de hectare de plajă nouă. Însă, proiectul demarat cu bani europeni, care a costat 63 de milioane de euro, nu a fost pe placul tuturor.
Mai mulţi turişti care au ales în această vară să vină în vacanţă în această zonă şi-au exprimat nemulţumirile pe reţelele sociale. „Ar trebui să vă pun să plătiţi îngheţata copilului!! V-a trebuit vouă să măriţi plajele, nu înţeleg de ce! De la beach bar până la şezlong, i s-a topit băiatului îngheţata, a curs peste tot pe plajă, nici nu a mâncat-o. Ce dracului aţi gândit când aţi făcut o astfel de prostie?!?“, încearcă să se dumirească un turist. Un altul s eplânge de faptul că nisipul extras din mare este dur, plin de scoici, ceea ce face dificil mersul în picioarele goale. „Nu contestă nimeni că plaja trebuia extinsă. Problema este cum s-a făcut asta. În Dubai s-au construit teritorii întregi pe apă cu aceeaşi tehnică de înnisipare, însă acolo este nisipul ok, la noi plaja este într-adevăr neprietenoasă. Nu ai cum să mergi la apă fără încălţări, iar apa este adâncă, adio lăsat copiii în apă.”
Alţi turişti spun că cei care se plâng de nisipul dur din Mamaia ar trebui să se gândească la faptul că şi alte plaje din ţări frecventate de români sunt cu plaje „neprietenoase”. „La greci nu vă înţeapă pietricelele la picioruşe? îi dă altul replica.
O altă categorie de revoltaţi este cea a operatorilor de plajă care deţineau sectoare adiacente plajei noi şi care, din acest sezon estival, nu mai au deschidere la apă. „Când am închiriat plaja, aveam o promenadă, doi vecini şi un vecin, apa“, spune un agent economic. Un altul se teme că sezonul acesta va fi unul compromis: după ce luna iunie a fost neprietenoasă din cauza ploilor, acum, nu vor putea să-şi scoată banii daţi pe contractele închiriere, nemaifiind luat în discuţie un profit.
„Un client care vine la noi şi ne plăteşte o sumă de bani pentru şezlong trebuie să parcurgă 100 metri în plus până la apă şi acei metri pe care-i parcurge nu-i parcurge în linie dreaptă, trebuie să facă cumva slalom printre cei cu prosoape“, explică operatorul de plajă.
Noile plaje, doar pentru turiştii cu cearşaf
Paul Cononov, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, spune că beneficiile extinderii plajelor sunt net superioare problemelor pe care le reclamă unii turişti. „Litoralul nostru pierdea pe an hectare întregi de plajă. În 2010, când a fost iniţiat proiectul de stopare a eroziunii costiere cu fonduri europene, practic cel mai mare proiect din ţară, plajele dispăreau într-un ritm de 1,5 metri pe an. Apa ar fi ajuns în unele hoteluri probabil. Acum, avem plaje întinse, care nu ne vor crea probleme 50 de ani de acum încolo. Eu cred că orice suprafaţă de teren nou câştigată de România este mai importantă decât beneficiile operatorilor de plajă, care văd cum la firul apei sunt din ce în ce mai mulţi turişti cu cearşaful sau prosopul“, spune Paul Cononov.
Disperaţi după profit, sunt operatori de plajă care încalcă legea, montând şezlonguri şi umbreluţe pe zonele amenajate cu bani europeni. „Am constatat dese încălcări ale legii şi vom interveni în perioada imediat următoare. O plajă nu poate fi ocupată în mod abuziv, iar unii agenţi economici realizează venituri pe un spaţiu pe care nu îl are în administrare. Muncitorii care igienizează noaptea sectoarele de plaje dau peste şezlonguri ceea ce nu este legal şi vom aplica amenzi“, avertizează Paul Cononov.
Plajele noi vor fi date spre închiriere din sezon estival următor. Până atunci, niciun operator economic care-şi desfăşoară activitatea în zonele adiacente sau care deţin deja sectoare nu are voie să monteze şezlonguri, umbreluţe sau beach-baruri. Spaţiul este destinat exclusiv turiştilor care vin cu prosopul.
Nicolae Bucovală, preşedintele Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, dar şi operator de plajă, spune că „toată lumea trebuie să înţeleagă că lucrarea de stopare a eroziunii costiere a fost făcută în folosul tuturor“ şi că în câţiva ani, nisipul va fi la fel de fin ca pe restul sectoarelor. „Şi de plaja din Eforie Nord la fel se plângeau turiştii şi acum spun că este excelentă“, spune Bucovală.
Din punctul său de vedere, legea trebuie respectată: „Nu am montat nimic pe plaja europeană. Unii turişti stau pe şeslongurile pe care le oferim noi, iar cei care vor să fie aproape de apă îşi iau prosopul şi stau acolo. Fiecare operator de plajă răspunde individual. Noi, ca organizaţie patronală, nu putem să ştim ce face fiecare. Să fie controlaţi şi amendaţi“, este el de părere.
„Problemele vor apărea când vom avea arborat steagul roşu“
Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Mamaia şi Constanţa, atrage atenţia asupra faptului că zona sigură de îmbăiere nu mai este, ca până acum, la 100 – 150 de metri în larg, ci, după înnisipare, aceasta s-a redus în unele locuri la 40 – 50 de metri, în funcţie de configuraţia terenului. Deşi sunt montate balize, temerarii riscă şi la apă mica şi la apă adâncă: „Am spus-o de multe ori şi repet: apa este un mediu periculos pentru oricine: chiar dacă ştii să înoţi bine, dacă nu respecţi câteva reguli apar pericolele“, spune salvamarul.
Dacă până acum nici un turist nu a murit înecat pe plajele din Mamaia, el avertizează că vor fi probleme când va fi steagul roşu arborat şi turiştii nu vor respecta interdicţiile spunând că vor intra în apă doar până la genunchi. „Faptul că adâncimea mării creşte după 40 – 70 de metri este periculos: în momentul în care valul se retrage degajă o cantitate foarte mare de apă, şi este practic ca o ventuză. Chiar dacă eşti foarte bun înotător, este greu să te lupţi cu acel curent care te trage în larg. Şi atunci, cei care nu ştiu să înoate sau copiii care sunt lăsaţi nesupravegheaţi pe plajă se expun unui mare pericol. Practic, cei prinşi în apă sunt traşi foarte uşor în larg şi devin victime sigure.
Salvatorul explică şi cum trebuie să se comporte turistul care este prins într-o astfel de capcană: „Nu te pui contra curentului, pentru că te dovedeşte. Trebuie să te laşi purtat de el până când slăbeşte din putere şi apoi ieşi pe lateral. În acelaşi timp, poţi să faci semne după ajutor, eşti observat şi salvat. Dacă te pui să te lupţi cu curentul, nu ai nicio şansă“, explică Gabriel Culea. El le transmite turiştilor care vor să înoate că acest sport se poate face paralel cu malul pe linia geamandurii.
Salvatorul dă asigurări că zona sigură de îmbăiere se va mări în câţiva ani, aşa cum s-a întâmplat şi cu zona de sud a staţiunii Mamaia, unde plajele au fost lărgite în urmă cu patru-cinci ani. Până atunci, şi-au luat măsuri suplimentare de intervenţie. „Noi încă din toamnă-iarnă am luat legătura cu autorităţile şi am primit două ATV-uri 6x6 dotate inclusiv cu un spaţiu unde să pui victima. Mai avem în dotare portavoce şi echipamente noi de salvare. Totodată, cum a crescut distanţa de patrulare, vom avea baze de salvamar şi de prim-ajutor pentru a se interveni cât mai rapid“, spune Gabriel Culea.