ÎPS Teodosie va face o vizită pastoral - misionară la parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Mangalia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Vasile Cîrlan alături de mama sa şi de un copil pe care l-a „adoptat“ FOTO M.I.
Preotul Vasile Cîrlan alături de mama sa şi de un copil pe care l-a „adoptat“ FOTO M.I.

Duminică, 7 februarie, ierarhul Tomisului va face o vizită pastoral-misionară în parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Mangalia. Cu acest prilej, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie, începând cu ora 8.45.

Biserica de lemn, de tip maramureşean, cu hramul „Sf. Mina şi Sf. Pantelimon şi Ermolae” a fost sfinţită pe 15 iulie 2007, slujba fiind oficiată de către Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. 

Sub supravegherea preoţilor Vasile Cîrlan şi Sorin Cîrlan, în cadrul parohiei îşi desfăşoară activitatea un centru social, amenajat la standarde europene.

Aici, 30 de copii ai Centrului Sportiv Mangalia, ce provin din medii defavorizate, primesc zilnic o masă caldă.

Dorinţa din faţa icoanei devenită realitate 

Centrul social Casa Domnului (foto) din Mangalia s-a deschis în 2013. „Jumătate din fonduri au fost ale noastre. Un miliard de lei l-am primit de la Primărie“, potrivit preotului Vasile Cîrlan.

Centrul funcţionează pe lângă biserica ridicată în stil maramureşean în anul 2007. „Eu am fost hirotonit în biserica «Sf. Mina» din Constanţa, din Parcul Tăbăcăriei. Şi Prea Înaltul m-a dus în faţa unei icoane a Maicii Domnului şi mi-a spus să-mi pun o dorinţă. Cel mai mult mi-am dorit să slujesc într-o biserică în stil maramureşan.

Şi Dumnezeu m-a ajutat. Eu eram preot la biserica de lângă Spitalul Municipal din Mangalia şi atunci am stabilit să slujesc în aceeaşi biserică cu fratele meu. Pe locul unde acum este Casa Domnului erau garaje şi, cu ajutor de la Primărie, Secretariatul de Stat pentru Culte şi enoriaşi, am reuşit să o ridicăm“, spune protopopul. O sumă mare de bani a primit-o de la Dragoş Săvulescu, patron la Dinamo. „Atunci mi-a cerut să rămână anonim, dar acum pot să-i dau numele“, spune părintele.

Casa Domnului a fost ridicată într-un singur an de 12 meşteri iscusiţi din Maramureş. „Nu am mai văzut astfel de oameni. Nu beau şi nu lipseau de la lucru. Nu acceptau nimic de mâncare, întrucât spuneau că au fost plătiţi pentru asta. Abia la sfârşit au acceptat să le ofer o pizza. Dacă în România am avea mai mulţi astfel de oameni am ajunge departe“, spune Vasile Cîrlan. 

biserica mangalia

Vă mai recomandăm: 
 

O poveste despre Dumnezeu şi comunişti. Cum au reuşit credincioşii să apere biserica din Năvodari de buldozerele trimise de Ceauşescu să o doboare
 

Triunghiul sacru din colţul Dobrogei. Bisericuţele din nuiele de la Izvoarele, Satu Nou şi Strunga
 

Cele mai frumoase locuri din judeţul Constanţa. Unde trebuie neapărat să ajungi ca să ai o călătorie de neuitat

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite