Video ÎPS Teodosie revine la catedră la 67 de ani: „Justiția poate fi justă”. Reacția Universității Ovidius Constanța VIDEO

0
Publicat:

ÎPS Teodosie a fost scos forțat la pensie în vara lui 2021 printr-o hotărâre a Senatului Universității Ovidius din Constanța. Avea atunci 66 de ani. Ierarhul nu s-a împăcat cu gândul și a cerut instanțelor să anuleze decizia UOC.

IPS Teodosie este profesor universitar FOTO: Călin Gavrilaș
IPS Teodosie este profesor universitar FOTO: Călin Gavrilaș

Arhiepiscopul Teodosie susține că după decizia definitivă a Curții de Apel Constanța, dată joi, 19 ianuarie, va reveni ca profesor titular la Facultatea de Teologie din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC).

Pot să spun că, încă o dată, s-a dovedit că justiția poate fi justă, pentru că nu doar avocații, ci judecătorii au avut discernământ și au judecat firesc. Eu, după ce am primit această sancțiune - să nu mai predau - …. pentru un ierarh care nu mai este profesor, predarea este esențială. Eu port grijă de toți din Arhiepiscopia Tomisului și mai ales de dascălii și studenții din Facultatea de Teologie. Să fiu împiedicat să îmi exercit această misiune a fost ceva nefiresc”, a declarat Teodosie după primirea sentinței definitive.

Arhiereul explică faptul că anumiți „specialiști” din Ministerul Educației i-ar fi spus că decizia Senatului UOC din anul 2021 este una incorectă, că el ar avea dreptul să rămână profesor titular chiar și după împlinirea vârstei de 65 de ani, vârsta legală de pensionare.

Le mulțumesc și nu comentez decât atât. Sunt bucuros că pot să merg să predau ca titular. Așa mi s-a transmis, iar domnul avocat m-a sunat: «Gata, de acum sunteți titular! »… Le mulțumesc și avocaților, dar mai ales judecătorilor. S-au dovedit de fiecare dată oameni drepți, care au conștiință și judecă după ea”, a mai spus ÎPS Teodosie.

Dan Marcel Iliescu, rectorul Universității Ovidius, a declarat că Direcția Juridică din cadrul instituției se va pronunța după ce va primi motivarea instanței.

ÎPS Teodosie, greu de pensionat

Teodosie a împlinit 65 de ani în decembrie 2020, dar a solicitat Universităţii prelungirea calității de profesor titular până la finalul anului universitar 2020/2021, lucru care s-a şi întâmplat. Apoi, în vara anului 2021, episcopul nu s-a pensionat, ci a solicitat UOC să-i prelungească din nou această calitate de profesor titular şi pentru anul şcolar 2021/2022.

Doar că, de această dată, Universitatea i-a refuzat cererea invocând articolului 289 alineatele 1 şi 6 din Legea Învăţământului (Legea 1/2011): „(1) Personalul didactic şi de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani. (6) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul în care instituţiile de învăţământ superior nu pot acoperi normele cu titulari, pot hotărî menţinerea calităţii de titular în învăţământ şi/sau în cercetare, cu toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din această calitate, pe baza evaluării anuale a performanţelor academice, după o metodologie stabilită de senatul universitar”.

În baza acestui articol de lege, Senatul UOC a adoptat o decizie în luna iulie 2021 prin care a decis că în absenţa metodologiei prevăzute de Legea 1/2011, „nu se poate da curs solicitărilor cu privire la menţinerea calităţii de titular după vârsta pensionării”.

ÎPS Teodosie a cerut judecătorilor să anuleze această decizie. În prima instanță, Tribunalul Constanța i-a respins cererea, dar acum Curtea de Apel Constanța i-a admis cererea și a anulat decizia Senatului UOC.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite