ÎPS Teodosie, greu de pensionat. A cerut instanţei să poată rămâne la catedră şi după 65 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IPS Teodosie foto: Călin Gavrilaş
IPS Teodosie foto: Călin Gavrilaş

Deşi a împlinit 65 de ani în 2020, profesorul universitar Teodosie Petrescu nu vrea să se pensioneze şi a apelat la instanţele lumeşti pentru a rămâne în continuare titular la Facultatea de Teologie din Constanţa.

Ierarhul Tomisului a împlinit 65 de ani pe 12 decembrie 2020 şi a solicitat Universităţii Ovidius din Constanţa (UOC) prelungirea calităţii de profesor titular până la finalul anului universitar 2020/2021, lucru care s-a şi întâmplat. Vara trecută, însă, ÎPS Teodosie nu s-a pensionat, ci a solicitat UOC să-i prelungească din nou această calitate de profesor titular şi pentru anul şcolar 2021/2022. Doar că, de această dată, Universitatea i-a refuzat cererea. 

Potrivit articolului 289 alineatele 1 şi 6 din Legea Învăţământului (Legea 1/2011): „ (1) Personalul didactic şi de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani. (6) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul în care instituţiile de învăţământ superior nu pot acoperi normele cu titulari, pot hotărî menţinerea calităţii de titular în învăţământ şi/sau în cercetare, cu toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din această calitate, pe baza evaluării anuale a performanţelor academice, după o metodologie stabilită de senatul universitar”.

În baza acestui articol de lege, Senatul UOC a adoptat o decizie în luna iulie 2021 prin care a decis că în absenţa metodologiei prevăzute Legea 1/2011 …, nu se poate da curs solicitărilor cu privire la menţinerea calităţii de titular după vârsta pensionării”.

În consecinţă, arhiepiscopul s-a adresat instanţei cerând judecătorilor să dea o ordonanţă preşedinţială prin care să fie anulată decizia Senatului UOC (numărul 623/29.07.2021). În prima instanţă, judecătorii Tribunalului Constanţa i-au respins cererea, dar ierarhul a făcut apel şi a cerut şi strămutarea dosarului la Curtea de Apel Galaţi. Următorul termen este pe 31 ianuarie.

ÎPS Teodosie a câştigat în anul 2020, conform declaraţiei de avere, suma de 158.129 de lei/an, adică 13.177 de lei/lunar ca director de Şcoală Doctorală şi profesor de Teologie la Universitatea Ovidius din Constanţa. La aceşti bani se adaugă şi salariul de arhiepiscop (176.304 de lei, în anul 2020) plătit de statul român.

Motivele invocate de Teodosie, respinse de instanţă

Arhiepiscopul îşi motivează cererea prin care solicită să rămână în continuare profesor titular arătând că este vorba despre învăţământ teologic, o formă specială de învăţământ, iar el este chiriarhul locului şi are o largă competenţă legală asupra funcţionării facultăţii de teologie. Trebuie menţionat că episcopul este cel care dă binecuvântarea pentru orice student, masterand sau doctorand care vrea să studieze Teologia Ortodoxă, dar este şi cel care dă binecuvântarea tuturor profesorilor din cadrul Facultăţii de Teologie înainte ca aceştia să poată fi angajaţi. 

Apoi, ÎPS Teodosie susţine că Universitatea era obligată să stabilească o metodologie prin care se poate menţine calitatea sa de titular, conform articolului 289 din Legea Învăţământului. 

„Din analiza sumară a Hotărârii de Senat 623, reiese fără echivoc legalitatea adoptării acesteia. Contrar afirmaţiilor reclamantului, pârâta nu îşi invocă propria culpă constând în neelaborarea metodologiei prevăzute de art. 289 alin. 6 din Legea nr. 1/2011, care ar cădea în sarcina sa. Din contră, se constată că Universitatea, prin prisma autonomiei universitare şi a legislaţiei în vigoare, a adoptat în mod legal şi temeinic HS 623”, notează judecătorii Tribunalului Constanţa în motivare.

Magistraţii explică faptul că articolul 289 din Legea1/2011, invocat de Teodosie, nu obligă instituţiile de învăţământ superior să deroge de la regula pensionării cadrelor la 65 de ani, după cum nu instituie în sarcina instituţiilor de învăţământ superior nici obligaţia de a elabora o metodologie în acest sens, decât în situaţia în care ar aprecia că nu pot acoperi normele cu titulari, iar UOC „nu se află în situaţia de a nu putea acoperi normele didactice cu titularii existenţi”. Ca atare, solicitarea ierarhului a fost respinsă.

Apel mutat de la Constanţa la Galaţi

La începutul lunii octombrie 2021, ÎPS Teodosie a adresat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) o cerere de strămutare a cauzei, de la Constanţa la Curtea de Apel Galaţi. Ierarhul arată în această cerere că el deţine calitatea de Arhiepiscop al Tomisului, iar pârâta este cea mai importantă universitate de pe teritoriul Curţii de Apel Constanţa, iar procesul se desfăşoară „sub presiunea presei locale”. El susţine că Universitatea a informat presa cu privire la acest proces şi a câştigat susţinerea acesteia. „Practic, toată presa locală s-a poziţionat făţiş în favoarea pârâtei”, susţine ÎPS Teodosie. 

Un alt motiv pentru strămutarea cauzei, invocat de ierarh, este acela că o parte dintre magistraţii din Constanţa predau în cadrul Universităţii „Ovidius”. El arată faptul că judecătoarea fondului, care i-a respins cererea, are soţul angajat ca lector la universitate.

„Mai mult, este de notorietate că, în Constanţa, Universitatea Ovidius, de ani buni, câştigă toate procesele proprii la nivelul instanţelor constănţene, strategia de apărare fiind concepută şi redactată cu sprijinul cadrelor didactice de la Facultatea de Drept, sens în care sunt relevante relaţiile de colaborare ale magistraţilor care sunt şi membri ai comunităţii universitare”, adaugă Teodosie.

ÎPS Teodosie, un personaj controversat

Arhiepiscopul Tomisului nu a ratat nicio ocazie de a se poziţiona, pe parcursul acestei pandemii de coronavirus, împotriva deciziilor autorităţilor: a cerut oamenilor să meargă în pelerinaje atunci când era interzis, a împărtăşit cu aceeaşi linguriţă atunci când DSP recomanda să nu o facă, a slujit în interiorul bisericilor atunci când nu era voie şi multe altele.

De asemenea, el a avut şi câteva declaraţii controversate la adresa „neputinţelor” femeilor, ceea ce i-a atras o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Chiar şi unii teologi din cadrul BOR au contrazis afirmaţiile ierarhului de la malul mării.

Ca profesor, Teodosie a condus Şcoala de Teologie de la Constanţa, o instituţie unde CNATDCU a anulat două teze de doctorat din cauza plagiatului, iar 15 teze au fost invalidate. De altfel, chiar Patriarhia Română l-a criticat pe ÎPS Teodosie pentru problemele de la şcoala Doctorală pe care a condus-o până în vara anului 2021.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Declaraţiile misogine ale lui Teodosie, sub lupa teologilor şi a magistraţilor. „Nu trebuie să fim habotnici”

Imaginea zilei de la slujba de Bobotează din Constanţa: ÎPS Teodosie, ţinut în braţe de un preot pentru a nu-şi pierde echilibrul în caleaşcă VIDEO

Teodosie sfidează Patriarhia şi continuă „cruciada“ pentru Mitropolia Tomisului. Patriarhul Daniel, acuzat de plagiat

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite