Cum a primit ÎPS Teodosie ordinul „Steaua României”. Secretul cărţilor-fantomă este în mâna lui Ion Iliescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IPS Teodosie foto: Arhiepiscopia Tomisului
IPS Teodosie foto: Arhiepiscopia Tomisului

În 2002, ÎPS Teodosie a fost decorat cu ordinul naţional „Steaua României” în grad de cavaler, pentru „crearea unor opere semnificative”, la propunerea Ministerului Culturii, doar că aceste cărţi sunt de negăsit. Mai mult, instituţia susţine că în arhive nu există nimic legat de o asemenea propunere, iar Administraţia Prezidenţială actuală spune că Teodosie a fost decorat la propunerea exclusivă a lui Ion Iliescu

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa anunţă că s-a început urmărirea penală cu privire la infracţiunea prevăzută de articolul 288 Cod Penal din 1969 (fals material în înscrisuri oficiale). Arhiepiscopul Tomisului a fost audiat la Poliţie în calitate de martor, spun anchetatorii.

Conform decretului numărul 977/29 noiembrie 2002 (emis de preşedintele României), la propunerea ministrului Culturii şi Cultelor Răzvan Teodorescu, preşedintele Ion Iliescu îi conferea ordinul naţional „Steaua României” în grad de Cavaler arhiepiscopului Teodosie Petrescu „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”.

Deoarece ancheta Parchetului vizează aspecte ce ţin de conferirea acestui ordin, reporterii „Adevărul” au solicitat Ministerului Culturii documentele care au stat la baza propunerii, în 2002, ca ÎPS Teodosie să fie decorat.

Doar că, Ministerul Culturii susţine că în arhivă nu există nimic legat de vreo propunere de medaliere a ierarhului şi ne direcţionează către Secretariatul de Stat pentru Culte, instituţie înfiinţată după acel an dar care a preluat o parte din arhiva ministerului Culturii. Am întrebat şi la Secretariatul de Stat pentru Culte (instituţie care ar fi putut prelua o parte din arhivă) şi răspunsul a fost acelaşi: nu există nimic în arhive.

MO decorare teodosie

Administraţia Prezidenţială lămureşte situaţia

„Adevărul” a solicitat şi Administraţiei Prezidenţiale să pună la dispoziţie documentele care au stat la baza acordării acestui ordin, precum şi „operele literare semnificative” pentru care ÎPS Teodosie a primit medalia. Însă, Departamentul de Comunicare al Administraţiei prezidenţiale nu a pus la dispoziţie nici un document în acest sens, dar a lămurit situaţia acordării ordinului. 

„Din analiza materialelor aflate la Dosarul Decretului 977/2002 a rezultat că decorarea ÎPS Teodosie a avut loc la iniţiativa Preşedintelui României din acel Moment”. Aşadar, decorarea nu s-a făcut la propunerea ministrului Culturii, aşa cum apare în decretul publicat în Monitorul Oficial al României. De asemenea, Departamentul de Comunicare adaugă faptul că „şeful statului este singurul în măsură să decidă cui i se cuvine o decoraţie a cărui atribuire ţine exclusiv de voinţa sa”.

Conform articolului 4 din Legea 29/2000, invocat de Administraţia Prezidenţială în acest caz, „decoraţiile sunt conferite prin decret de către Preşedintele României în baza propunerilor de decorare individuale”. Aceste propuneri pot fi făcute de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, senatori, deputaţi, premier, ministere etc. De asemenea, preşedintele poate decora din proprie iniţiativă în proporţie de 1% din numărul total stabilit prin lege pentru fiecare grad sau clasă a fiecărei decoraţii.

Editura nu găseşte cărţile

Teodosie Petrescu susţine că a publicat, conform unui CV postat pe site-ul Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, mai multe cărţi de autor, toate editate la Ovidius University Press – editura Universităţii Ovidius Constanţa: „Cartea Psalmilor şi importanţa ei în viaţa pastoral-misionară a Bisericii, 2001” (teza de doctorat); „Muzica Vechiului Testament, 2001”; „Viaţa iudeilor oglindită în Psaltirea lui David, 2001”; „Psaltirea cu explicaţii şi adnotări asupra termenilor biblici, 2001”; „Psaltirea ilustrată, 2002”.

Editura a transmis că „nu a putut identifica aceste titluri în evidenţa actuală a editurii şi nici în fondul de carte al bibliotecii universitare”. De asemenea, susţine că, din cauza unei inundaţii petrecute în anul 2016, a fost pierdut registrul cu titlurile publicate până în 2012. „Nu putem afirma cu certitudine că aceste titluri nu au fost publicate de editură”, explică Ovidius University Press. Mai mult, ei spun că au căutat cărţile în baza de date a Bibliotecii Naţionale, acolo unde în mod obligatoriu ar fi trebuit să fie trimise câteva exemplare, dar fără nici un rezultat.

ÎPS a susţinut, într-o emisiune la postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, că aceste cărţi ar exista, lucru pe care l-a spus chiar în faţa poliţiştilor atunci când a fost audiat. „Opera aceasta nu mi-a trebuit pentru titlul pe care mi l-a acordat Preşedinţia, mi-a trebuit chiar pentru titlul de profesor. Nu puteam fi promovat profesor fără aceste cărţi”, a mai precizat ÎPS Teodosie. El a anunţat chiar că va depune o plângere penală pentru denunţ calomnios împotriva persoanei care a sesizat parchetul.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Vasile Bănescu, despre declaraţiile ÎPS Teodosie referitoare la Putin: „Recidivând, unii se compromit spectaculos”

ÎPS Teodosie, despre acţiunile lui Vladimir Putin: „Nu sunt judecător. Judecător e Dumnezeu”

ÎPS Teodosie, la începutul Postului Mare, despre războiul din Ucraina: „Dumnezeu să oprească această nedreaptă bătaie“

Cărţile pe baza cărora ÎPS Teodosie a primit „Steaua României” de la Ion Iliescu, în atenţia procurorilor. Ierarhul: „Este un denunţ calomnios”

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite