ÎPS Teodosie, în fața instanțelor lumești pentru „păcatele” din pandemie. Necunoașterea legii nu-l absolvă

0
Publicat:

Arhiepiscopul Teodosie a încălcat în mai multe rânduri regulile impuse de autorități în perioada stării de alertă, iar Poliția l-a sancționat de cinci ori. Acum judecătorii dau decizii contradictorii în ceea ce-l privește.

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului FOTO: Arhiva Adevărul
ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului FOTO: Arhiva Adevărul

Cinci sancțiuni a primit ÎPS Teodosie pentru că a încălcat măsura izolării la domiciliu după ce s-a întors din Iordania, în 20 ianuarie 2022.

Conform reglementărilor în vigoare la acea dată, arhiepiscopul, care era nevaccinat anti-COVID-19, trebuia să stea în izolare timp de 10 zile la întoarcerea în România. Lucrul acesta nu s-a întâmplat, ierarhul apărând în mai multe locuri publice, la diferite evenimente sau slujbe religioase. În consecință, a fost sancționat de cinci ori, trei dintre sancțiuni primindu-le într-o singură zi, 24 ianuarie 2022.

Chiar dacă nu toate sancțiunile au constat în amendă (1.000 de lei), ci au fost și avertismente, ÎPS Teodosie a contestat toate cele cinci procese-verbale de constatare întocmite de polițiștii constănțeni. Până acum, ierarhul a obținut, în prima instanță, două decizii favorabile și două nefavorabile.

În toate cazurile, ierarhul s-a apărat în fața judecătorilor invocând faptul că decizia de carantinare emisă de Direcția de Sănătate Publică București pe data de 20 ianuarie 2022 i-a fost adusă la cunoștință abia pe 24 ianuarie 2022, în jurul prânzului. Așadar, el nu ar fi știut că trebuie să stea în izolare la domiciliu.

Doi judecători de la Judecătoria Constanța i-au dat dreptate, însă alți doi judecători nu. Ultima decizie nefavorabilă primită de ierarh a fost acum motivată de instanță, iar judecătorul explică faptul că necunoașterea legii nu-l exonerează de răspundere pe ierarh.

Necunoașterea legii nu-l scapă de sancțiune

ÎPS Teodosie a cerut instanței să anuleze procesul verbal încheiat în data de 23 ianuarie 2022 de polițistul care a fost la domiciliul său și a constatat că nu este acasă, încălcând astfel decizia carantinării pentru 10 zile. Și de data aceasta, arhiereul a explicat faptul că el, oficial, a primit această decizie din partea DSP București pe 24 ianuarie.

Doar că, de data aceasta, judecătorul a explicat că ierarhul era dator să cunoască reglementările de la momentul sosirii în țară, mai ales că venea din Iordania, țară aflată la acea vreme pe lista statelor cu incidență mare.

Petentul nu se poate apăra invocând necunoașterea legii, iar, dacă s-ar admite ca fiind corect raționamentul expus de acesta potrivit căruia obligația de a se izola la domiciliu exista numai de la momentul comunicării deciziei de confirmare a carantinării, această măsură nu și-ar mai putea atinge scopul de prevenţie”, scriu judecătorii.

Ei menționează că însuși ÎPS Teodosie nu a contestat obligația legală a carantinării, care era publicată în Monitorul Oficial, ci a ales să se prevaleze „strict formal” de împrejurarea că decizia de confirmare a carantinării i-a fost comunicată ulterior sancționării.

„Petrescu Teodosie avea obligația instituită prin lege, încă din acel moment (20 ianuarie-intrarea în țară n.red.), să se izoleze la domiciliu. Această teză este în acord și cu rațiunile pentru care a fost instituită măsura izolării din momentul intrării în țară: necesitatea protejării dreptului la viață și la siguranța sănătății societății, în general, și a persoanelor apropiate persoanei carantinate, în particular”, adaugă judecătorii.

Toate cele patru decizii date până acum de judecătorii Judecătoriei Constanța au fost atacate cu apel de către IPJ Constanța sau de către ÎPS Teodosie, iar primele termene la Tribunalul Constanța vor fi în primăvara acestui an.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite