ÎPS Teodosie, noi declaraţii despre vaccinul anti-COVID-19: „Este ceva relativ. Nu putem interzice, nici nu putem promova”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Teodosie
ÎPS Teodosie

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a revenit cu noi declaraţii referitoare la vaccinul anti-COVID-19, după ce anunţase că s-a „documentat” în legătură cu acest subiect.

Luni, 11 ianuarie, ÎPS Teodosie declara presei că are gânduri „pozitive” referitoare la vaccin. „Am dobândit nişte cunoştinţe, pe care nu le aveam, de la cineva care a studiat îndelung. Şi nu am fost informaţi, maine voi fi mai informat şi vă voi spune", le-a spus IPS Teodosie.

Astăzi, episcopul a revenit în faţa presei cu noi declaraţii referitoare la vaccinul împotriva SARS-CoV-2, după ce ieri declarase că s-a „mai documentat”. Vă reamintim, ierarhul a declarat că nu se vaccinează deoarece „este alergic” şi nu poate recomanda celorlalţi să facă ceea ce el nu va face.

„Nu poţi nici să recomanzi, nici să interzici acest vaccin. Fiecare trebuie să-l facă în cunoştinţă de cauză. Nu este perfect, răspunde unor necesităţi”, a spus marţi, 12 ianuarie, ierarhul.

Mai departe, arhiepiscopul a declarat că Biserica se ocupă de transmiterea unui adevăr revelat absolut, nu să fie vectori de transmitere a vaccinului. „Ne pare rău că am fost puşi în situaţia aceasta. Patriarhia ne-a dat o recomandare, şi e normal să o dea. Cel mai mult vindecă rugăciunea, mai mult decât vaccinul. Eu m-am apropiat de oameni şi n-am luat niciun virus. Trebuia să mă îmbolnăvesc de 100 de ori.”

ÎPS Teodosie a mai spus că fiecare om este liber să să vaccineze sau nu. „Nu putem interzice, nici nu putem promova. Dacă un om se teme de vaccin, efectul va fi mai aspru asupra lui. Dacă vine cu încredere, s-ar putea să-i ajute”.

Întrebat care sunt specialiştii consultaţi, episcopul a spus că „nu are voie să spună nume”.

De asemenea, a spus că nu ştie dacă preoţii din Arhiepiscopia Tomisului se vor vacina sau nu deoarece nu a avut timp să-i consulte. Fiecare preot va face ce va vrea în acest sens. „Este delicat să recomanzi ceva relativ. Efecte negative şi pozitive au fost peste tot în lume. Este atâta relativitate şi nesiguranţă.”

În încheiere, Teodosie a spus că preoţii nu se vor erija în specialişti sau proroci. „Ştim doar ce zic medicii care se contrazic între ei. Nu avem un etalon. Noi să rezolvăm contradicţia lor? Trebuie să luăm în seamă că mulţi medici care sunt în funcţie sunt obligaţi de funcţie să spună ce vine de la autoritatea superoară.”

Citeşte şi:

IPS Teodosie s-a răzgândit în privinţa vaccinului anti-COVID: „M-am documentat”

Ortodoxia şi COVID-ul: jocul de imagine al lui Teodosie, prelatul care a profitat de pandemie ca să ţintească postul Patriarhului Daniel



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite