Fostul ministru Bogdan Stanoevici a murit din cauza COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Stanoevici a fost ucis de noul coronavirus FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Bogdan Stanoevici a fost ucis de noul coronavirus FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Bogdan Stanoevici a murit din cauza COVID-19. Fostul ministru a fost un contestatar al măsurilor de protecţie şi a participat la mai multe mitinguri in care a protestat faţă de măsurile de protecţie sanitară.

Internat iniţial la Spitalul ”Sf. Pantelimon” din Capitală, pe 24 decembrie, Bogdan Stanoevici a fost preluat de Institutul Inimii din Capitală, unde echipa coordonată de prof. dr. Şerban Bubenek a încercat să-l salveze.

Actorul a fost la Terapie Intensivă, plămânii săi fiind extrem de afectaţi  necesitând ventilare artificială. "Bogdan Stanoevici a fost supus recent unei intervenţii prin care i-au fost puşi plămânii în repaus total, timp de 7 până la 15 zile. Tocmai de aceea, spuneau medicii, următoarele săptămâni sunt critice. Pacientul a fost trecut pe oxigenare extracorporală", anunţa Institutul Inimii din Capitală la sfârşitul anului trecut.

În luna noiembrie a anului trecut, el declara că este împotriva purtării măştii sanitare pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2. La începutul lunii decembrie, el a fost diagnosticat cu CVID-19 şi starea i s-a agravat, fiind intubat.

Pe 24 decembrie, Stanoevici a fost preluat de la Spitalul „Sf. Pantelimon” din Bucureşti, unde a dezvoltat o infecţie nosocomială, şi a fost internat la Institutul Inimii, unde a fost trecut pe oxigenare extracorporală, intervenţie realizată prin procedura ECMO, cu scopul de a-i pune plămânii în repaos total pentru o perioadă de până la 15 zile.

Ce este ECMO, procedura prin care au vrut să-l salveze medicii

Oana Cuzino, medic primar Geriatrie, explicat cu ceva timp în urmă ce este procedura ECMO, arată click.ro.

„Oxigenarea extracorporală arterio-venoasă cu membrană (ECMO) sau Susţinerea extracorporală a vieţii (ECLS) este o procedură utilizată în secţiile de Terapie Intensivă a spitalelor, în special în cazurile de insuficienţă cardiacă sau insuficienţă respiratorie. Procedura utilizează un aparat care circulă sângele pacientului, prin intermediul unor tuburi exterioare. Sângele iese din organism, este oxigenat, este eliminat CO2 din compoziţia lui, apoi intră din nou în organism, în sistemul circulator. ECMO se utilizează în cazurile foarte grave, când organismul pacientului nu mai poate susţine singur oxigenarea sângelui, vitală pentru supravieţuire şi refacere. În plus, este folosită în timpul intervenţiilor chirurgicale complicate, pe cord. Este o terapie complexă, care poate implica multe riscuri şi complicaţii, însă în multe dintre cazuri a reprezentat singura şansă la viaţă pentru respectivii pacienţi”.

Ministru pentru câteva luni

Bogdan-Dragoş-Aureliu Marian-Stanoevici s-a născut în Bucureşti, în data de 22 ianuarie 1958. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Capitală.

În mai 1989 s-a stabilit în Franţa, prin căsătorie, dar s-a întors în România după 22 de ani, în anul 2011.

În perioada 5 martie-17 decembrie 2014 a ocupat funcţia de ministru pentru Românii de Pretutindeni, în Guvernul condus de Victor Ponta. În data de 17 ianuarie 2015, premierul Victor Ponta l-a numit pe Bogdan Stanoevici secretar de stat la Ministerul Culturii, funcţie deţinută până la 29 decembrie 2015, conform Agerpres.

În februarie 2020 a fost demis din funcţia de manager al Circului Metropolitan Bucureşti.

Legat de cinematografie, în dreptul numelui său sunt trecute următoarele titluri: "Cel ales" (2015), "Portretul luptătorului la tinereţe" (2010), "Boeing, Boeing" (2013), Tridentul nu răspunde (1980).

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite