Inventatorul erei creştine. Cine este sfântul care a împărţit istoria „înainte de Hristos“ şi „după Hristos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfântul Dionisie FOTO doxologia.ro
Sfântul Dionisie FOTO doxologia.ro

La 1 septembrie, ortodocşii îl cinstesc pe Dionisie cel Smerit (Exiguul), care este cunoscut pentru propunerea numărării anilor începând cu anul naşterii lui Isus Hristos, sistem de numărare utilizat atât în calendarul iulian, cât şi în calendarul gregorian.

Dionisie cel Smerit (Exiguul) (470-545) a fost un călugăr înţelept, care, în anul 496, pentru cunoştinţele teologice alese a fost chemat la Roma, unde a fost hirotonit preot şi, pentru o vreme, a fost slujitor în cancelaria papală. 

„Aici, în cadrul unei bogate opere teologice, a fost iniţiatorul şi coordonatorul unui proiect care s-a întins în toată lumea şi a pătruns în multe din ungherele vieţii noastre până astăzi: cronologia creştină“, ne explică părintele Eugen Tănăsescu, blogger Adevărul.

Ideea Sfântului Dionisie era nobilă şi clară: de ce să se numere anii de la întemeierea Romei, cetatea aleasă a lumii. El a venit cu ideea de a număra anii nu de la întemeierea Romei, ci de la Naşterea lui Iisus Hristos. După multe calcule, cu o marjă de eroare de doi sau trei ani, s-a stabilit că data Naşterii ar fi fost la anul 753 sau 754 de la întemeierea Romei.

„Dionisie cel Smerit a reuşit asta în strălucita Romă. Care nu l-a pus pe rug, nu l-a exilat, ci, dimpotrivă, a considerat că o astfel de cronologie ar sublinia şi mai bine importanţa creştinismului în viaţa socială. Şi, pentru creştinii uituci, le-ar aduce aminte mai repede de propria identitate“, spune Eugen Tănăsescu.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis, în şedinţa din 8-9 iulie  2008, canonizarea Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul, cu data de prăznuire la 1 septembrie. În calendarul catolic, Dionisie cel Smerit (Exiguul) este sărbătorit la 4 octombrie.  

Vă mai recomandăm:

A fost sau nu Maria Magdalena iubita lui Iisus Hristos? Cine era femeia din care Mântuitorul a scos şapte demoni

De ce nu au voie femeile în biserică în timpul menstruaţiei şi în perioada lăuziei. Legea dură desfiinţată de Iisus, prin care a redat femeii demnitatea

Motivele ascunse care îi fac şi pe oamenii de succes să se retragă la mănăstire - cum ne încolţeşte în minte gândul de a fi doar cu Dumnezeu - explicaţiile preoţilor
 

ANALIZĂ Cele 30 de erori judiciare din Procesul Mântuitorului Iisus Hristos, care stau la baza creştinismului

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite