Închisoare cu suspendare pentru şpaga de la Bac. Două profesoare şi un elev au fost condamnaţi pentru fraudarea examenului de toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceul Dimitrie Leonida din Constanţa a fost scena şpăgii de la Bac. FOTO Arhiva Adevărul
Liceul Dimitrie Leonida din Constanţa a fost scena şpăgii de la Bac. FOTO Arhiva Adevărul

Verdict aproape final pentru două profesoare din Constanţa. Ele au primit o pedeapsă de 5 luni de închisoare cu suspendare pentru că au cerut şi primit 400 lei mită la examenul de Bac din toamna 2013. Alături de ele a fost condamnat şi un elev care a dat şpagă pentru a fi lăsat să copieze.

Maria Ţuţuianu şi Gabriela Lefter nu au rezistat tentaţiei de a cere şpagă elevilor care au susţinut a doua probă de Bac la Liceul Dimitrie Leonida din Constanţa. Ghinionul lor a fost că isprava a fost capturată de camerele de supraveghere, aşa că procurorii anti-corupţie au avut suficiente probe la dosar pentru inciminarea lor.

Decizia magistraţilor nu a fost mai puţin dură. Cele două cadre didactice au primit o condamnare de 5 luni, cu suspendare. Sentinţa este atacabilă cu apel în termen de 10 zile, dar şansele ca profesoarele să întoarcă în favoarea lor prima sentinţă sunt minime. 

Cele două au devenit celebre după ce au fost filmate când luau şpaga. Momentul a fost unul gândit în avans. Un elev a cerut voie să meargă la toaletă şi o profesoară i-a oferit un pachet de şerveţele. Atunci când elevul s-a întors în sala de examinare, el a aruncat pachetul pe catedra. Banii au fost recuperaţi de o profesoară care statea la masă. Gestul ei ar fi trebuit mascat de celălalt cadru didactic, însă mişcarea profesoarei nu s-a sincronizat suficient de bine aşa că o camera video a surprins momentul recuperării banilor.

De aici şi până la primele acuzaţii de luare de mită nu a mai fost decât un pas. În urma audierilor, anchetatorii au stabilit că cele două au cerut câte 400 lei de la elevii din sală şi nu au fost mulţumite de banii primiţi. 

Magistraţii de la Tribunalul Constanţa l-au condamnat şi pe elevul care le-a oferit banii la două luni de închisoare cu suspendare. Toţi trei sunt obligaţi să plătească acum cheluieli judiciare în valoare de 1200 lei. 

Vă mai recomandăm

UPDATE O clasă întreagă eliminată de la Bac. La Liceul Lazăr Edeleanu ciornele circulau între elevi

Nou caz de şpagă la Bac la Constanţa. Mita la sesiunea de toamnă a fost de 50 lei

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite