Imagini rare cu dictatorul Nicolae Ceauşescu şi premierul chinez Ciu En Lai, într-o vizită de lucru la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ceauşescu şi Ciu En Lai la Muzeul de Arheologie din Constanţa
Nicolae Ceauşescu şi Ciu En Lai la Muzeul de Arheologie din Constanţa

Nicolae Ceauşescu vizita periodic judeţul Constanţa, care era locul unor importante obiective economice şi culturale ale poporului român. Într-una dintre vizite, dictatorul l-a dus pe premierul Chinei, Ciu En Lai, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Vizitele de lucru, inventate de activiştii comunişti, au rămas întipărite în memoria românilor. Erau convocări importante, la care era imposibil să lipseşti, deoarece ai fi fost catalogat drept „element negativ“, „duşman de clasă“ şi ţi-ai fi atras cel puţin o sancţionare pe linie de activitate.

Pregătirile se făceau cu atâta zel, încât ai fi zis că însăşi viaţa activiştilor depinde de reuşita prezentării la aceste evenimente. Astfel că marile manifestări din viaţa românilor erau chiar vizitele de lucru pe care tovarăşul Nicolae Ceauşescu, conducătorul absolut al României, le efectua în judeţul sau oraşul lor.

Arhivele au reţinut imagini de la aceste deplasări pe care şeful de partid şi de stat le întreprindea periodic, ca să se asigure personal că socialismul se clădeşte zi de zi, cu elan şi spor, fie pe ogoare, fie în fabrici şi uzine.

Dacă în primii ani de instalare la cârma ţării, Nicolae Ceauşescu apărea în vizite alături de alţi lideri, în ultimii ani el era însoţit în prim-plan de Elena Ceauşescu. Ascensiunea academicienei doctor inginer cu câteva clase primare absolvite este vizibilă şi în astfel de fotografii, care surprind creşterea importanţei soţiei dictatorului în aparatul ceauşist. Rolul de primă doamnă este, de atunci, evitat de soţiile preşedinţilor României, influenţa nefastă a Elenei Ceauşescu rămânând o traumă a poporului român.

Vă mai recomandăm

Cum s-a construit Canalul Dunăre-Marea Neagră, cel mai sângeros şantier. Morţii n-au fost număraţi în proiectul comandat de Stalin, terminat de Ceauşescu

Cum se lăudau securiştii lui Ceauşescu când vânau „sectanţi“. Ce păţeau românii care făceau yoga sau cei care aderau la „Martorii lui Iehova“

Petrolierul Independenţa, Titanicul românesc urmărit de blestem. Semnul rău de la „botezul“ navei: şampania aruncată spre bordul petrolierului nu s-a spart

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite