Guvernatorul Deltei Dunării: „Construcţiile care se ridică pe plaja Corbu ar putea fi un precedent“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Construcţiile de pe plaja Corbu
Construcţiile de pe plaja Corbu

Teodosie Gabriel Marinov, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, se teme că noul complex turistic care se construieşte pe plaja Corbu poate atrage alte construcţii şi astfel zona va deveni un imens şantier, iar habitatele naturale vor fi în pericol.

În vreme ce turiştii care vin să campeze pe plaja Corbu, una din ultimele colţuri virgine de pe litoralul românesc, sunt hăituiţi şi primesc amenzi, autorităţile au dat toate avizele şi autorizaţiile necesare pentru ridicarea unui complex turistic pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Astfel, pe o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare urmează să se ridice un sat de vacanţă compus din 24 de căsuţe cu regim de înălţime p+1, restaurant, SPA, drumuri şi parcări, titularul proiectului fiind SC Logis Project SRL.

Cum şi-a însuşit o primărie un teritoriu protejat

Teodosie Gabriel Marinov, noul guvernator al ARBDD, spune că, după ce a studiat documentaţia care a stat la baza emiterii autorizaţiei de construire de către Agenţia de Protecţie a Mediului Constanţa (APM), a descoperit că planul urbanistic zonal s-a avizat în perioada 2015 – 2016, atunci când s-a luat în discuţie lotizarea pentru amenajarea unui sat de vacanţă cu specific pescăresc. Ulterior, suprafaţa de 30 de hectare a trecut din extravilanul în intravilanul Primăriei Corbu şi s-a depus documentaţia pentru obţinerea avizelor necesare. „La dezbaterile publice organizate, nu s-a prezentat niciun ONG de mediu, însă la un interval scurt de timp, au fost transmise titularului proiectului, respectiv Logis Project, puncte de vedere negative din partea unor membri ai consiliului ştiinţific al ARBDD. Trecând peste poziţia specialiştilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, studiile de evaluare au decis că noile construcţii au un «impact nesemnificativ asupra mediului»“, dezvăluie Marinov.

Conform OUG nr. 57/ 2007, „sunt interzise activităţile din perimetrele ariilor naturale protejate de interes comunitar care pot genera poluarea sau deteriorarea habitatelor, precum şi perturbări ale speciilor pentru care au fost desemnate ariile respective, atunci când aceste activităţi au un efect semnificativ“. Cu toate acestea, APM Constanţa a emis autorizaţia de mediu şi în toamna anului trecut a început organizarea de şantier pe teritoriul rezervaţiei. 

Coşuri de gunoi interzise, construcţii definitive permise

Imediat după ce au apărut imagini cu şantierul, parlamentarul constănţean Bogdan Bola a cerut Guvernul României şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor să verifice legalitatea acordării avizelor. „Cunosc personal primari care au solicitat să monteze coşuri de gunoi sau toalete publice pentru turişti, în aceste zone şi care nu au primit autorizaţie să le monteze, exact din acest motiv. Ministerul Mediului nu permite camparea cu cortul în zona plajei, dar permite, prin instituţiile din subordine ridicarea a 18 imobile de mari dimensiuni? Cum poţi susţine că impactul este minim când se toarnă beton direct pe nisip, în apropierea plajei?”, se întreabă Bogdan Bola.

Constructorul, monitorizat cu drona

Localnicii spun că investitorul a dorit să ridice un al treilea complex, însă nu a primit aviz întrucât acesta se afla aproape de unitatea militară. Reprezentanţii Primăriei Corbu se feresc să răspundă la întrebarea dacă s-a cerut un alt certificat de urbanism de informare pentru o altă parcelă din cele 30 de hectare de pe plaja Corbu. Temerea autorităţilor este aceea că zona va deveni un imens şantier şi că autorizaţiile vor continua să curgă şi pentru alte investiţii în zonă. „Construcţiile care se ridică pe plaja Corbu ar putea fi un precedent“, spune noul guvernator, care a cerut să se monitorizeze zona inclusiv cu drona, pentru o privire de ansamblu.

Vă recomandăm să mai citiţi:  

Legenda monstrului de 675 de kilograme prins în Delta Dunării. Când a fost pescuit morunul din care s-au scos 145 de kilograme de caviar

Delta, patria învingătorilor: Mila 23, Crişan şi Caraorman au dat 24 de campioni mondiali. Patzaichin: „Nu ştiu dacă m-am născut în apă sau pe uscat“

Aventurile marelui explorator Jacques-Yves Cousteau în Delta Dunării: a explorat o zonă sălbatică a României şi a transmis povestea ei lumii întregi

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite