Fregata Regina Maria se întoarce din misiune. Ministrul Mircea Duşa este prezent la ceremonie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, asistă luni, 4 noiembrie, de la ora 11.00, în Portul militar Constanţa, la ceremonia prilejuită de sosirea fregatei  Regina Maria. Nava de război a plecat la finele septembrie pentru a participa în luna octombrie la Operaţia Active Endeavour, acţiune desfăşurată în Marea Mediterană sub conducerea NATO.

Operaţia Active Endeavour a luat fiinţă în anul 2001, ca răspuns imediat al NATO la atacurile teroriste împotriva Statelor Unite ale Americii din 11 septembrie.

În cadrul acesteia, navele militare NATO patrulează în Marea Mediterană pentru a monitoriza transporturile de mărfuri şi pentru a descuraja activităţile teroriste şi traficul ilegal. Forţele Navale Române au participat din anul 2005 la această operaţie, contribuind activ la îndeplinirea angajamentelor asumate de către ţara noastră în cadrul sistemului de securitate internaţională.

În perioada în care a făcut parte din Operaţia Active Endeavour, fregata Regina Maria a parcurs 5791 de mile marine, 604 ore de marş, a monitorizat 198 nave şi a interogat 81 dintre ele. Piloţii marinari au efectuat peste 30 ore zbor pe parcursul misiunilor de supraveghere aeriană. Nava este comandată de comandorul Bogdan Vochiţu şi are la bord un echipaj alcătuit din 224 marinari.

Fregata Regina Maria are un deplasament de 4900 tone, lungimea de 148,2 metri, lăţimea de 14,75 metri şi un pescaj maxim de 6,4 metri. Nava poate dezvolta viteze de pâna la 30 noduri şi dispune de o autonomie de 4500 mile marine. Propulsia este asigurată de 4 turbine Rolls Royce, iar sistemele şi instalaţiile de la bord sunt alimentate de 4 diesel-generatoare de câte 1 MW fiecare.

La ceremonie mai particip[ oficialităţi militare, reprezentanţi ai autorităţilor locale, veterani, cadre militare în rezervă şi în retragere, precum şi membri ai familiilor echipajului.

Vă mai recomandăm

Ce le-a spus premierul militarilor de pe Fregata „Regina Maria“

Aşa s-au antrenat militarii din Marina Română pentru misiunea din Golful Aden! GALERIE FOTO

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite