FOTO Mamaia, ca un şantier. Perla litoralului românesc îşi primeşte primii turişti cu molozul la uşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sezonul estival se deschide pe 1 Mai, dar Mamaia arată mai rău ca niciodată: străzi sparte, mormane de nisip, plaje murdare. Proiectele de reabilitare a zonei sunt departe de a fi încheiate

Turiştii care vor face o plimbare prin Mamaia se vor trezi într-un şantier, nu într-o staţiune. În zona Cazinoului din Mamaia, tranşeele au luat locul promenadei. Ca să ajungi la plajă trebuie să ocoleşti craterele şi materialele de construcţie basculate direct pe spaţiul verde sau pe aleile dintre hoteluri. Lucrări se execută şi în faţa marilor hoteluri, în parcările de pe marginea lacului Siutghiol, care au devenit proprietăţi private. Mare parte dintre lucrări sunt nesemnalizate.

Plajele au fost protejate de furtunile de peste iarnă doar pe alocuri cu perdele de stuf. Acolo unde acestea au lipsit, s-au format dune de nisip, iar nisipul a fost spulberat, ajungând pe aleile dintre hoteluri. Teoretic, lucrările au două termene de finalizare: 70% din ele ar trebui să fie terminate până în luna iunie a anului 2014, iar restul, un an mai târziu. Practic, stadiul lucrărilor este neschimbat şi şansele ca staţiunea să fie ca nouă scad pe zi ce trece.


 
Termene clare de finalizare le-au avut pasarelele pietonale. Ani Merlă, director în Primăria Constanţa, declara în luna septembrie anul trecut că aceste construcţii avangardiste vor fi montate până în luna decembrie. Între timp, termenul a fost devansat şi urmează să fie gata până la startul sezonului turistic estival. În schimb, parcarea supraetajată din staţiunea Mamaia, din apropierea Cazinoului, ce va avea 394 de locuri şi se întinde pe nu mai puţin de şapte etaje, va fi gata la 18 aprilie 2015.

Proiect de 10 milioane de euro

La sfârşitul anului trecut, s-a dat startul unui proiect de amenajare a staţiunii Mamaia, în valoare de zece milioane de euro, bani europeni. Practic, în staţiunea Mamaia va fi amenajată toată promenada turistică şi piaţetele, cu accent pe cea de la Cazino, unde se desfăşoară Carnavalul carelor alegorice. Noua promenadă va fi pavată cu granit, se va înlocui mobilierul urban şi se va construi o pistă pentru biciclete. Totodată, vor fi construite trei pasarele noi şi o parcare supraetajată în zona Cazino din Mamaia.
 
Şefa Asociaţiei Litoral – Delta Dunării, Corina Martin, a cerut Guvernului să declare 2 mai zi liberă, pentru ca bugetarii să se bucure de o minivacanţă de primăvară. De asemenea, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu Primăria Constanţa, i s-a transmis faptul că se fac toate eforturile pentru ca lucrările să se finalizeze la timp. „Am cerut în scris primăriei să ne spună ce lucrări vor fi finalizate anul acesta şi care la anul. Luni (n.r. - azi) trebuie să avem răspunsul“, a declarat Corina Martin.

Alternativă la mersul la mare: programul „Vacanţe la ţară“

Turiştii care se vor caza la pensiuni în perioada 23 martie - 13 iunie prin programul „Vacanţe la ţară“, derulat de Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), vor avea tarife speciale de cazare. La o pensiune de două margarete, tariful pentru cinci nopţi de cazare este de 150 lei de persoană, la pensiuni de 3 şi 4 margarete, 195 lei/persoană, iar la de 5 margarete, 250 lei/persoană.

image

Vă mai recomandăm:

„Mazăre cel Mare”, la Carnavalul Mamaia 2014 cu noi costumaţii pentru parada de la vară

AUDIO Mazăre are planuri mari pentru Mamaia. Primarul va lansa un nou imn şi va înălţa o statuie de 10 metri la intrarea în staţiune

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite