Forţele Navale Române, pentru prima dată la comanda misiunilor de patrulare în Marea Mediterană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fregata „Regina Maria” foto: FB/Comandamentul Flotei
Fregata „Regina Maria” foto: FB/Comandamentul Flotei

OSG este o operaţie de securitate maritimă (maritime security operation/MSO) derulată în prezent în Marea Mediterană şi constituie răspunsul NATO la evoluţiile mediului de securitate.

Fregata ,,Regina Maria”, cu un echipaj alcătuit din 243 de militari, un elicopter IAR 330 Puma Naval şi un detaşament de forţe pentru operaţii speciale (FOS), a plecat duminică, 29 august, din portul militar Constanţa, pentru a participa timp de patru săptămâni la Operaţia NATO ,,Sea Guardian” (OSG).

În luna septembrie a acestui an, fregata ,,Regina Maria” va executa misiuni de consolidare a securităţii maritime a flancului sudic al NATO, prin supravegherea traficului naval şi prin descurajarea unor potenţiale ameninţări în zona de responsabilitate.

Forţele Navale Române vor asigura, pentru prima dată, comanda grupării navale care acţionează în cadrul Operaţiei NATO ,,SEA GUARDIAN” (OSG) şi coordonarea misiunilor de patrulare din Marea Mediterană, prin intermediul statului major ambarcat la bordul fregatei „Regina Maria”.

Pe timpul misiunii, sunt planificate două escale, una în portul Augusta (Italia), unde se va desfăşura şedinţa de planificare pentru stabilirea modului de acţiune pe mare, iar cea de-a doua escală va avea loc în portul Valetta (Malta), la sfârşitul misiunii, pentru evaluarea acesteia.

Cei cinci ani consecutivi de participare la OSG, începând cu anul 2017 şi până în prezent, au contribuit la consolidarea capacităţii Forţelor Navale Române de a răspunde rapid şi eficient la întregul spectru de ameninţări, inclusiv hibride, în vederea creşterii rezilienţei, element central al apărării colective.

Citeşte şi: 

Expoziţie dedicată contraamiralului Horia Macellariu, salvatorul Constanţei. După 23 August 1944, a primit 16 ani de temniţă grea

 Istoria tumultoasă a două nave emblemă ale României: Regina Maria şi Regele Ferdinand, cândva cele mai moderne distrugătoare din Marea Neagră

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite