Florin Piersic, despre colegul său de o viaţă: „Radu Beligan îşi dorea să moară pe scenă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi monştri sacri ai scenei FOTO istorieimagini.wordpress.com
Doi monştri sacri ai scenei FOTO istorieimagini.wordpress.com

Florin Piersic, un mare actor al României, este devastat de moartea prietenului său, Radu Beligan. El mărturisea că maestrul i-a spus că vrea să moară pe scenă.

Florin Piersic mărturisea în urmă cu ceva timp pentru Adevărul faptul că este trist pentru că din cei 29 de mari actori cu care a fost coleg pe scenă mai trăiesc doar câţiva. „Toţi ceilalţi sunt în stele, aşa cum îmi place mie să zic“.

„Am citit acum ceva timp un articol în care întrebau de ce mai joacă Radu Beligan… că nu se mai aude bine în sală ce zice. Am plâns. Mie mi-a zis că vrea să moară pe scenă. În Statele Unite ale Americii, actorii vin şi joacă în cărucior. La noi, sunt părăsiţi“, spunea Florin cu tristeţe. 

Actorul Radu Beligan s-a stins din viaţă miercuri, 20 iulie, la Spitalul Elias din Capitală, ca urmare a unui stop cardio-respirator. Actorul era internat în unitatea sanitară din 15 iulie. 

Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în localitatea Galbeni (Filipeşti), Bacău, şi a fost un actor român, cu o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. Pe linie maternă este grec de origine, pe linie paternă fiind urmaş al unuia dintre fraţii lui Ion Creangă. 

A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004. În data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame Bucureşti. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Radu Beligan a interpretat - în peste şapte decenii - roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii române: Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mircea Ştefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan şi universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite