Extinderea Delfinariului Constanța, proiect eșuat. Cum s-a pierdut o finanțare de cinci milioane de euro

0
Publicat:

Un proiect ce viza extinderea Delfinariului din Constanța a eșuat, deși Ministerul Turismului îl finanțase cu cinci milioane de euro. Consiliul Județean dă vina pe antreprenor și amenință cu judecata.

Delfinariul din Constanța FOTO: Călin Gavrilaș
Delfinariul din Constanța FOTO: Călin Gavrilaș

Proiectul extinderii Delfinariului din Constanța a apărut în anul 2018, când Consiliul Județean a adoptat o hotărâre care prevedea oportunitatea construirii unui bazin nou de antrenament, stații de filtrare și sediu administrativ. Se identificase și sursa de finanțare: Programul pentru dezvoltarea investițiilor în turism-Masterplanul investiţiilor în turism (Ministerul Turismului).

După doi ani de studii și licitații publice, pe 20 iulie 2020, Consiliul Județean Constanța (CJC) dădea ordinul de începere al lucrărilor pentru extinderea Delfinariului din Constanța, un proiect în valoare de cinci milioane de euro. În 24 de luni, executantul lucrărilor – SC Manelli Impresa SRL – trebuia să finalizeze lucrările.

Concret, în spatele actualei clădiri a delfinariului trebuia construit un nou bazin, care prezenta particularități specifice mediului natural, precum și o zonă nisipoasă vizibilă prin porțiuni vitrate. Doar că singura lucrare făcută a fost săparea unei gropi. Termenul de executare a trecut, contractul a fost reziliat, finanțarea a fost pierdută.

Eu am fost numit în Consiliul de Administrație al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (din cadrul căruia face parte și Delfinariul n.red.) în decembrie 2021. Nu se lucra la proiect, iar de atunci nu s-a lucrat deloc”, spune Iulian Călin, managerul Complexului.

Cum s-au pierdut cinci milioane de euro

Petre Enciu, vicepreședintele Consiliului Județean constanța, instituția care s-a ocupat de implementarea acestui proiect, dă vina pe firma care a câștigat licitația privind executarea lucrărilor. Ei sunt cei care nu și-ar fi îndeplinit obligațiile conform contractului.

Pierderea contractului de finanțare a fost o consecință a rezilierii contractului de execuție de lucrări și s-a produs din vina exclusivă a constructorului care a refuzat să-și reînnoiască garanția de buna execuție”, explică Petre Enciu.

Vicepreședintele spune că Manelli Impresa SRL a cerut și a primit din partea CJC posibilitatea de a-și schimba modalitatea de constituire a garanției de bună execuție din polița de asigurare în rețineri succesive (lucru curajos din punct de vedere juridic). Când s-a făcut actul adițional în acest sens, firma s-ar fi răzgândit și a refuzat semnarea lui.  În această situația s-a activat o clauză contractuală ce prevede rezilierea de drept a contractului dacă garanția de bună execuție nu este reînnoită în termen de 15 zile.

Antreprenorul nu ar fi trebuit decât să deschidă un cont la Trezorerie și să depună 20.000 de euro. Asta spune tot despre capacitatea lui de a duce o astfel de lucrare. Mă tem că statul român va trebui să lupte cu numeroase astfel de firme care nu înțeleg că pentru lucrări publice trebuie să ai cel puțin putere financiară pe măsura prețului lucrărilor”, adaugă vicepreședintele.

„Adevărul” a solicitat un punct de vedere din partea SC Manelli Impresa SRL (companie cu peste 40 de ani de activitate în Italia, care a câștigat licitația unor lucrări și cu instituții publice din România), dar nu am primit deocamdată nici un răspuns.

CJC încearcă să salveze proiectul

Rezilierea contractului a dus la pierderea finanțării, însă oficialii Consiliului Județean spun că proiectul ar putea fi dus mai departe cu fonduri proprii sau găsindu-se o altă sursă de finanțare a lui.

Până la identificarea unei surse de finanțare am prevăzut în buget suma necesară. De asemenea, am cerut aparatului de specialitate să fundamenteze cererea de chemare în judecată a acestei firme. Din păcate, contractul cu această așa-zisa firmă l-am preluat odată cu mandatul”, a explicat pentru „Adevărul” președintele CJ Constanța, Mihai Lupu.

Directorul Delfinariului dă asigurări că reprezentațiile delfinilor nu au de suferit din cauza acestei situații.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite