Scăpaţi din calea gloanţelor, delfinii refugiaţi din Ucraina fac spectacol în România. „Suntem o mare familie” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectacol la Delfinariul din Constanţa foto: Călin Gavrilaş
Spectacol la Delfinariul din Constanţa foto: Călin Gavrilaş

Delfinariul din Constanţa este gazdă, de mai bine de o lună, pentru patru delfini şi trei lei de mare refugiaţi din Harkov (Ucraina). După o perioadă de carantină, mamiferele marine pot fi văzute de publicul din România.

Reprezentaţiile Delfinariului din Constanţa sunt acum cu mult mai atractive, după ce delfinilor de aici (Ni-Ni şi Chen-Chen) li s-au alăturat patru refugiaţi de la delfinariul din Harkov. Veterok (singurul mascul din grup), Marucya, Maya şi Kiki sunt antrenaţi special pentru spectacole cu publicul, compania ucraineană care-i deţine fiind una dintre cele mai mari din lume specializată în astfel de evenimente. 

În faţa a sute de copii proveniţi din instituţiile sociale ale judeţului Constanţa, cei şase delfini au făcut miercuri, 22 iunie, un spectacol deosebit, recompensat cu aplauze şi cu zâmbetele celor mici. A fost primul spectacol oficial ţinut în faţa publicului din România de mamiferele marine ucrainene şi cele ale Delfinariului din Constanţa. 

„A fost prima demonstraţie coordonată a celor două grupuri de până acum. De azi vorbim despre un singur grup de delfini, despre un singur corp de antrenori. Am avut de învăţat şi noi, au învăţat şi ei. A fost o perioadă de acomodare, de calmare, de liniştire. Au trecut prin momente dificile, şi antrenorii, şi mamiferele marine. Au învăţat să se coordoneze cu delfinii noştri”, spune Iulian Călin, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.

Show-ul a fost deschis de doi dintre cei trei lei de mare aduşi din Ucraina. Aceştia s-au jucat cu mingea, au făcut diverse tumbe, încântându-i astfel pe cei prezenţi, iar la final au mers aproape de spectatori pentru a-i saluta. Au urmat delfinii, punctul culminant al întregii reprezentaţii. 

„Aşa arată un show într-un delfinariu privat în care antrenorii iau 2.000 de euro pe lună sau chiar mai mult, în care sunt selectaţi ca acrobaţi. Sunt foarte buni, oricum ucrainenii sunt recunoscuţi la nivel mondial, ca şi americanii, întrucât au preluat în mare măsură activitatea militară cu delfinii care se desfăşura prin anii ’60 la Sevastopol. Când au înfiinţat delfinariul în Ucraina, sub Uniunea Sovietică fiind, au luat oameni de acolo. Aşa au dezvoltat această activitate. Au 85 de delfini acum, dar au avut şi 100“, spune Adrian Bâlbă, fostul director al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii. 

„O mare familie”

Delfinii Ni-Ni (17 ani) şi Chan-Chan (19 ani) au ajuns în urmă cu 12 ani la Delfinariul din Constanţa. S-au obişnuit să fie singuri în tot bazinul şi acesta a fost primul lucru de care antrenorii s-au temut atunci când s-a pus problema aducerii celorlalţi patru delfini ucraineni. 

Doar că, spre surprinderea tuturor, după câteva momente de haos, lucrurile s-au schimbat radical. „S-au acomodat mult mai uşor decât ne-am închipuit. După prima după-amiază erau deja o mare şi frumoasă familie. Delfinii noştri nu erau obişnuiţi să fie atât de mulţi în bazin, ei fiind de 12 ani singuri. Apoi totul a decurs minunat. Momentan suntem în perioada în care ne cunoaştem mai bine, apoi vom combina încet, încet elementele”, spune antrenorul Florin Mazilu. 

delfini ucraina constanta foto calin gavrilas

Florin Mazilu foto: Călin Gavrilaş

Trebuie menţionat faptul că ucrainenii au decis să aducă aceşti patru delfini la Constanţa (compania din Harkov are mai multe mamifere marine) deoarece sunt din aceeaşi specie (afalin) cu delfinii de la noi. 

Reprezentaţiile comune vor fi ţinute cel puţin un an de acum încolo, iar reprezentanţii Delfinariului din Constanţa speră ca delfinii ucraineni să stea cât mai mult la noi pentru a încânta publicul. 

„Toţi antrenorii folosesc aceleaşi comenzi, fluieră şi delfinii ştiu cu cine au de lucrat. Noi antrenăm delfinii noştri, ei îi antrenează pe ai lor şi trebuie să ne combinăm antrenamentele deoarece sunt două stiluri diferite puţin de lucru”, explică Florin Mazilu. 

Antrenorul arată, spre exemplu, faptul că la Delfinariul din Constanţa nu se mai ţine peştele (recompensa) în mână când se dă delfinului şi nu se aruncă peştele în apă, lucruri pe care antrenorii ucraineni încă le fac. Stiluri puţin diferite, dar care se vor armoniza, ne asigură ei. 

delfini ucraina constanta foto calin gavrilas

Spectacolul celor şase delfini foto: Călin Gavrilaş

Delfini salvaţi din faţa gloanţelor

Cei patru delfini (Veterok, Marucya, Maya şi Kiki) şi trei lei de mare (Mary, Zosya şi Alex) de la Delfinariul din Harkov au fost aduşi la Delfinariul din Constanţa în luna mai. Solicitarea ucrainenilor a fost făcută încă de la începerea războiului, dar partea română a trebuit să primească toate avizele pentru ca 

Au plecat din Harkov, oraş vizat de bombardamentele ruseşti, imediat după izbucnirea războiului din Ucraina.  S-au mutat la Odesa, dar nici aici nu le-a fost uşor. 

„S-a tras la 150 de metri de ei. Au stat în delfinariul închis, baricadaţi cu saci de nisip la intrare şi geamuri, iar antrenorii erau în permanenţă alături de delfini, în apă. Ţin foarte mult la ei”, spune Iulian Călin. 

Ajunşi în România, delfinii au trecut printr-o perioadă de carantină de aproximativ două săptămâni, o carantină strictă în timpul căreia nimeni nu a avut voie să intre la ei în afară de antrenori şi medici. A fost perioada în care au făcut şi un tratament împotriva stresului creat de toată situaţia tensionată prin care au trecut timp de trei luni. Fiind mamifere marine, sunt extraordinar de inteligente şi percep orice sunet şi orice fel de agitaţie

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ce se întâmplă cu delfinii şi leii de mare aduşi din Harkov la Constanţa. „Au stat baricadaţi, iar antrenorii erau cu ei în apă” VIDEO

Planetariul din Constanţa, unic în sud-estul Europei. „Aici vezi cerul ideal. Este inegalabil”

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite