Epava Evangelia, simbol al Costineștiului de cinci decenii, s-a prăbușit la pupa. Cum arată acum FOTO

0
Publicat:

Celebra navă a magnatului grec Aristotel Onassis, eșuată în urmă cu cinci decenii aproape de țărmul Costineștiului, se rupe în bucăți și nimeni nu își asumă grija ei. Balizarea zonei este absolut necesară, epava fiind un pericol iminent pentru temerari.

Epava Evangelia, simbolul Costineștiului, s-a prăbușit la pupa. FOTO Facebook Dragoș Ștefan Măntoiu
Epava Evangelia, simbolul Costineștiului, s-a prăbușit la pupa. FOTO Facebook Dragoș Ștefan Măntoiu

După 55 de ani de veghe din larg, celebra epavă a Costineștiului își trăiește ultimii ani într-o continuă degradare. Ultimele fotografii surprinse de turiști sunt dramatice: acolo unde anii trecuți tinerii temerari se plimbau cu caiace, acum a rămas un hău imens, pentru că pupa s-a prăbușit sub propria greutate. De sus, ruptura arată ca o rană deschisă, pe care nimeni nu o poate vindeca.

Epava Evangelia s-a rupt la prova. FOTO Facebook Dragoș Ștefan Măntoiu
Epava Evangelia s-a rupt la prova. FOTO Facebook Dragoș Ștefan Măntoiu

Epava nimănui

De conservare, nici nu se pune problema și, din păcate, nimeni nu ia măsuri pentru a-i împiedica pe înotătorii curioși să ajungă la ea, în această vară, așa cum o fac an de an. Primarul din Costinești, Dorin Dumitru Jeanu (48 ani), este fiu al locului.

„Toți am crescut cu ea. A eșuat în anul 1968, toți o știm, și asistăm neputincioși la ce se petrece. Am făcut adrese către toate autoritățile portuare, maritime, fluviale, măcar să vină cineva să o securizeze, să o balizeze, să nu fie pericol pentru turiști. Mi-au răspuns doar cei de la Apele Romane, că nu e treaba lor”, a declarat pentru „Adevărul“ primarul Dorin Jeanu.

Accidente pe bandă rulantă

Fostul șef al Serviciului Salvamar Costinești consideră epava „un continuu pericol“. În fiecare vară sunt accidente aici, iar turiștii vin la punctul de prim-ajutor cu răni, zgârieturi, capete sparte.

Turiștii care se aventurează lână epavă se pot accidenta FOTO Facebook Dream Explorer
Turiștii care se aventurează lână epavă se pot accidenta FOTO Facebook Dream Explorer

„Îi întrebăm ce au făcut; au vrut să facă o fotografie, au alunecat, s-au tăiat. Oricând poate să cadă o grindă, sunt bucăți de tablă desprinse, rămășițe de navă în apă, se poate întâmpla orice“, spune Nichi Coitu, care timp de 35 de ani a lucrat ca salvator în Costinești.

În urmă cu câțiva ani, la 3 dimineața, zece turiști au rămas pe Evanghelia, surprinși de o furtună. „Până la 5 i-am cărat cu ski-jeturile”, povestește Coitu.

Epava Evangelia, pericol pentru turiștii aventurieri FOTO Facebook Dream Explorer
Epava Evangelia, pericol pentru turiștii aventurieri FOTO Facebook Dream Explorer

Tot el își amintește că înainte de Revoluție, comuniștii au vrut să construiască un drum până la epavă. S-au lăsat păgubași deoarece calculele au arătat că fierul vechi nu valora cât ar fi costat lucrarea.

Ministrul Turismului vrea să desființeze Stațiunea Tineretului

Epava nu este singurul pericol care pândește stațiunea.

„Construcțiile de pe aleile în Stațiunea Tineretului Costinești, care sunt practic lipite una de cealalată, din punctul meu de vedere, creează oricând premizele unui nou Colectiv. Ferească Dumnezeu de un incendiu cu zeci de mii de turiști! Posibilitatea de evacuare o apreciez ca aproape imposibilă”, a afirmat, zilele trecute, ministrul Turismului, Constantin Daniel Cadariu, după o vizită în Costinești.

El a declarat că se gândește să retragă Costineștiului clasificarea ca stațiune turistică, dacă deficiențele nu vor fi remediate.

Costinești nu arată însă așa de ieri, de azi. Haosul construcțiilor s-a instalat de la Revoluție încoace, în cele cinci mandate ale fostului primar Traian Cristea. Primarul Dorin Dumitru Jeanu (PMP), aflat la primul mandat, îi dă replica ministrului Turismului, arătând că acesta nu știe cui aparțin, de fapt, acele active – chiar Guvernului.

„Eu am fost pe teren, din deficiențele semnalate s-au remediat 90%. Dacă ministrul vrea să retragă clasificarea, să își asume. Mie mi se pare că i s-a pus pata pe Costinești, mai ales acum, după ce de 1 Mai a fost numărul 1 în rândul preferințelor turiștilor. Ce a semnalat el este pe partea de BTT (n.red. - vestitul Birou de Turism pentru Tineret) în proporție de 90%, care e proprietatea Ministerului Tineretului și al Familiei. Nu pot să îmi asum eu pentru alții“, a declarat primarul Costineștiului.

Evangelia lui Onassis

Nava Evangelia a aparținut magnatului grec Aristotel Onassis și a fost construită pe şantierele navale Harland & Wolff din Belfast (Irlanda de Nord), unde a fost construit şi faimosul vas Titanic. Vaporul, de 131 de metri lungime, 17 metri lăţime şi zece metri înălţime, a eşuat în condiţii neelucidate la 15 octombrie 1968, la 1,5 mile marine în larg de plaja de nord a staţiunii Costineşti - unde a rămas și astăzi.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite