Elevii din Constanţa îl iau pe Radu Mazăre la bani mărunţi: „Unde sunt bursele şcolare?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asociaţia Elevilor din Constanţa, adolescenţii care au înfrânt un primar Foto S.I.
Asociaţia Elevilor din Constanţa, adolescenţii care au înfrânt un primar Foto S.I.

Elevii din Constanţa au obţinut o victorie în faţa administraţiei Mazăre, primind - după un denunţ la DNA la adresa primarului - acordarea subvenţiei de 50% pentru abonamentele de transport în comun, drept care le fusese refuzat de 10 ani. Lupta merge mai departe însă: primarul Radu Mazăre este întrebat unde sunt bursele şcolare pe care elevii trebuia să le primească din banii municipalităţii.

Asociaţia Elevilor din Constanţa a demarat demersurile pentru acordarea burselor şcolare pentru elevii din învăţământul preuniversitar din judeţul Constanţa.

„Legea Educaţiei Naţionale prevede la art. 82 dreptul elevilor de a primi burse de performanţă, merit, studiu sau sociale, prin grija autorităţilor locale, din sumele defalcate de la bugetul de stat. Asociaţia Elevilor din Constanţa a transmis Primăriei Municipiului Constanţa o cerere prin care solicită, în temeiul Legii nr. 544/2001, punerea la dispoziţie a informaţiilor referitoare la acordarea burselor la nivelul municipiului Constanţa“, au anunţat reprezentanţii AEC.

Ce spune Legea Educaţiei despre burse

Art. 82. — (1) Elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat pot beneficia de burse de performanţă, de burse de merit, de burse de studiu şi de burse de ajutor social.

(2) Cuantumul unei burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi numărul acestora se stabilesc anual prin hotărâre a consiliului local, respectiv a consiliului judeţean/consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti.

(3) Criteriile generale de acordare a burselor se stabilesc de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Criteriile specifice de acordare a burselor de performanţă, de merit, a burselor de studiu şi a celor de ajutor social se stabilesc anual în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ, în
limitele fondurilor repartizate şi în raport cu integralitatea efectuării de către elevi a activităţilor şcolare.

(4) Elevii pot beneficia şi de burse pe bază de contract încheiat cu operatori economici ori cu alte persoane juridice sau fizice, precum şi de credite pentru studiu acordate de bănci, în condiţiile legii.

(5) Elevii şi cursanţii străini din învăţământul preuniversitar pot beneficia de burse, potrivit prevederilor legale.

(6) Elevii etnici români cu domiciliul stabil în străinătate beneficiază de burse, potrivit prevederilor prezentei legi.

Ce va face Asociaţia Elevilor

În cazul în care la nivelul municipiului Constanţa şi a celorlalte unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Constanţa nu se acordă burse şcolare, conform prevederilor Legii Educaţiei şi a OMECTS 5576/2011, Asociaţia Elevilor din Constanţa va demara demersurile necesare în vederea respectării prevederilor legale.

„Este foarte important ca elevii să beneficieze de aceste burse. Conform Ordinului 5576, orice elev care în anul şcolar precedent a avut media generală mai mare decât 8,50 şi media 10 la purtare trebuie să beneficieze de bursă de merit. Din datele pe care le avem, la nivelul municipiului Constanţa nu se respectă legea. În prezent, aşteptăm răspunsul la cererea pe care am formulat-o, iar ulterior vom continua demersurile necesare“, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin-Alexandru Manda.

Asociaţia Elevilor din Constanţa este o organizaţie reprezentativă a elevilor din judeţul Constanţa, ce are ca scop reprezentarea intereselor comune ale acestora, promovarea drepturilor elevului şi stimularea participării elevilor la actul educaţional. Asociaţia Elevilor din Constanţa a fost fondată în anul 2013 şi în prezent este singura organizaţie reprezentativă a elevilor acreditată la Camera Deputaţilor.

Radu Mazare FOTO Mediafax

Vă mai recomandăm

Radu Mazăre, înfrânt de elevi. O lecţie în 11 paşi dată de juniorii democraţiei

Elevii din Constanţa au depus plângere penală la DNA împotriva primarului. Liderii elevilor: „Radu Mazăre ne-a spus că îşi bagă p... în Legea Educaţiei“

Radu Mazăre, reclamat la DNA de elevii din Constanţa

Andrei, posesorul primului abonament RATC pentru elevi redus cu 50%

Votul elevilor în administrarea şcolilor, susţinut de parlamentari

Elevii, mai aproape de postura de administratori ai şcolilor. Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor susţine iniţiativa venită de la Constanţa

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite