Votul elevilor în administrarea şcolilor, susţinut de parlamentari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii Asociaţiei Elevilor din Constanţa susţin dreptul de a vota în conducerea şcolilor Foto S.I.
Liderii Asociaţiei Elevilor din Constanţa susţin dreptul de a vota în conducerea şcolilor Foto S.I.

Elevii şi-ar putea recăpăta dreptul de a vota în consiliul de administraţie al şcolilor, dacă susţinerea parlamentarilor promisă la Constanţa se va concretiza şi se va extinde la nivelul majorităţii legislative.

Iniţiativa pleacă de la Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), singura organizaţie reprezentativă a elevilor acreditată la Camera Deputaţilor. Elevii au avut acest drept până în anul 2010, când odată cu noua Lege a Educaţiei, rolul lor a devenit de observator, iar din vara 2014, odată cu apariţia OUG 49/2014 privind unele măsuri în sistemul educaţional, observatorul a devenit ocazional.

Liderii de la AEC, Andrei Burghelia şi Alexandru Manda, au organizat o dezbatere publică la finele săptămânii trecute pentru ca aleşii locali să îşi spună opinia legată de proiect. Propunerea legislativă va intra în dezbatere parlamentară la începutul lunii februarie, Camera Deputaţilor fiind prima cameră sesizată, iar Senatul - cameră decizională.

Trei parlamentari de Constanţa au răspuns invitaţiei elevilor de a participa vineri, 30 ianuarie, la dezbaterea de la Prefectura Constanţa: Dănuţ Culeţu, Mihai Tararache şi Remus Cernea - venit special de la Bucureşti pentru această întâlnire. Alt parlamentar de Constanţa, senatorul Gigi Christian Chiru, şi colega sa de partid, deputata Raluca Turcan, şi-au trimis reprezentant. Fiecare dintre ei şi-a exprimat suportul pentru acordarea acestui drept elevilor. Ei au arătat că face parte din exerciţiul democraţiei ca beneficiarul unui act de educaţie să aibă un cuvânt de spus în luarea deciziilor din şcoala la care învaţă.

Asociaţia Elevilor din Constanţa cere reacordarea dreptului de vot al elevilor în consiliul de administraţie al şcolilor

Dănuţ Culeţu a atras atenţia asupra responsabilităţilor care decurg din câştigarea unui drept. „Mă uit ce diferenţe sunt între generaţii, în ceea ce priveşte modalitatea de abordare. Salut mesajul vostru coerent şi clar, implicarea şi atitudinea voastră, dar drepturile presupun şi responsabilităţi, şi simţ civic. Iar Constanţa are nevoie de atitudine civică. Uitaţi-vă la oraşe precum Braşov, Cluj, Iaşi, cum arată, cât de civilizate sunt. Constanţa suferă la acest capitol, iar voi trebuie să schimbaţi această percepţie despre oraşul nostru“, a spus fostul prefect al Constanţei.

Vorbind despre marea şansă a generaţiei tinere la un viitor mai bun, Mihai Tararache a subliniat importanţa educaţiei pentru viitorul unei naţiuni. Remus Cernea şi-a declarat suportul pentru orice iniţiative venite din partea elevilor, care privesc şi alte propuneri legislative. El i-a încurajat să aibă opinii, viziuni proprii şi aspiraţii prin care să devină acei cetăţeni care sunt factorul de schimbare a societăţii româneşti.

Iar declaraţiile de susţinere au curs: de la Consiliul Local Constanţa, de la Primăria Constanţa, de la Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, de la Blocul Naţional Sindical, de la Direcţia pentru Tineret şi Sport Constanţa, de la Asociaţia Părinţilor, de la Partidul Naţional Liberal. Partidul Social Democrat, care a trimis în Legislativ cei mai mulţi parlamentari de la Constanţa, nu a putut participa, fiind convocat la reuniunea de la Sinaia.

Asociaţia Elevilor din Constanţa cere reacordarea dreptului de vot al elevilor în consiliul de administraţie al şcolilor

Elevii şi-au manifestat speranţa că până la sfârşitul lunii iunie propunerea legislativă să fie adoptată de Parlamentul României. Dând propriul exemplu, Andrei Burghelia, preşedintele AEC, consideră că responsabilizarea elevilor are efecte pozitive asupra personalităţii lor, ceea ce poate duce inclusiv la creşterea performanţei. Iar responsabilizarea se poate face şi prin calităţi oficiale, şi prin acţiuni voluntare.

Acţiunea beneficiază de sprijinul Consiliului Judeţean al Elevilor, organismul recunoscut oficial la nivelul structurii naţionale ca partener de consultări de către Ministerul Educaţiei Naţionale.

Vă mai recomandăm

Asociaţia Elevilor din Constanţa cere ministrului Educaţiei să suspende Regulamentul Şcolilor

Ministerul Educaţiei, acuzat de Asociaţia Elevilor din Constanţa: „Încălcaţi legea şi faceţi economii pe spinarea elevilor“

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite