Ce sectoare de plajă vor fi reabilitate în următorii ani: lăţimea acestora va creşte cu 100 de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrari de reabilitare a plajelor FOTO ABADL
Lucrari de reabilitare a plajelor FOTO ABADL

În următorii trei ani, alte 11 sectoare de plajă vor fi extinse cu peste 200 de hectare de plajă şi vor fi redate turiştilor.

Administraţia Naţională ”Apele Române” derulează faza a doua a unuia dintre cele mai mari proiecte cu finanţare europeană derulat la această oră în România-  ”Reducerea eroziunii costiere- Faza II”, proiect în valoare totală de 800 milioane de euro. 

În aceste zile, Administraţia Naţională ”Apele Române” prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a început lucrările de combatere a eroziunii costiere- faza II. Mii şi mii de tone de nisip vor fi aduse din largul Mării Negre şi aşezate pe sectoarele afectate în prezent de eroziune, astfel încât lăţimea lor să crească până la 100 de metri. Lucrările de înnisipare vor începe în Năvodari şi Mamaia, urmând ca, în primăvara anului viitor, să înceapă şi în Eforie. 

În a doua jumătate a acestei luni, vor începe şi lucrările pentru reabilitarea stăvilarelor Edighiol şi Periboina, ale căror costuri se ridică la aproape 15 milioane de euro. În aceste zone, vor fi construite amenajări speciale de mediu, cu un aport semnificativ în reducerea riscului de deteriorare sau de pierdere a habitatelor şi dezvoltarea biodiversităţii marine. 

Lucrari de reabilitare a plajelor FOTO ABADL

Pe lângă lucrările de înnisipare a plajelor, vor fi realizate şi structuri hidrotehnice cu rol de protecţie suplimentară şi de fixare a aluviunilor, precum şi lucrări de consolidare a falezelor. Spre deosebire de FAZA I a proiectului, în această etapă, un rol important îl vor avea şi lucrările de stimulare şi refacere a ecosistemului marin. 

Specialiştii români intenţionează să implanteze pe o suprafaţă de aproape 800.000 mp de iarbă marină (zostera noltii/cystoseira barbata), cu scopul de a asigura protejarea biodiversităţii apei Mării Negre şi a creşterii calităţii acesteia. Cea mai mare suprafaţă, de peste 500.000 mp de iarbă marina va fi cultivată pe sectorul plajelor Mangalia-Saturn. Ideea este promovată şi la nivel mondial de către un grup de oameni de ştiinţă britanici au lansat un proiect „de urgenţă”, de restaurare a ierburilor marine. Iarba de mare este singura plantă cu flori din lume care poate poleniza sub apă. Pe lângă faptul că oferă un habitat pentru multe specii marine, ea captează şi carbonul de 35 de ori mai repede decât o pădure tropicală.

În următorii trei ani, alte 11 sectoare de plajă vor fi extinse cu peste 200 de hectare de plajă şi vor fi redate turiştilor. Este vorba despre stăvilarele Edighiol/Periboina, plajele (Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie- în etapa I) şi plajele (Costineşti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai- în etapa II).

Lucrari de reabilitare a plajelor FOTO ABADL

Citeşte şi:

Plajele din Mamaia şi Năvodari au fost monitorizate cu ajutorul unei drone. Care a fost scopul proiectului

Până în 2020 toate plajele vor fi mult mai întinse. Guvernul a aprobat continuarea proiectului de lărgire a suprafeţelor de nisip

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite