Dosar pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere calificată pentru incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Inquam Photos / Costin Dincă
Sursa Inquam Photos / Costin Dincă

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa deschide dosar penal în cazul incendiului de la Secţia ATI a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa deschide dosar pentru ucidere din culpă, vătămare din culpă şi distrugere calificată privind incendiul de la Secţia ATI de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. Nouă pacienţi cu Covid-19 internaţi la Terapie Intensivă au murit în dimineaţa de vineri, 1 octombrie. 

La faţa locului se deplasează de la Bucureşti specialişti ai Institutului Naţional de Statistică şi ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR.

UPDATE ORA 12.10 Managerul spitalului, dr. Stela Halichidis, susţine că totul era în regulă în unitatea pe care o conduce de atîţia ani: „Toate deficienţele au fost remediate, totul era în regulă. Nu pot să dau declaraţii, mi-e rău, ce vreţi, să mor aicea?“ 

UPDATE ORA 11.45 Lumea este revoltată, oamenii stau pe marginea perimetrului delimitat de pompieri şi de poliţişti privind cum cadavre carbonizate sunt scoase din curtea spitalului. Se strigă: „Criminalilor, mor oamenii din cauza voastră!“ 

GALERIE FOTO CU INCENDIUL DE LA CONSTANŢA 

UPDATE 11.35 Autorităţile confirmă că sunt 9 pacienţi decedaţi. Întregul spital a fost evacuat, iar incendiul a fost lichidat la ora 10:55. Au fost prealertate toate spitalele din judeţ pentru preluarea pacienţilor. Au fost solicitate forţe în sprijin de la judeţele Călăraşi, Galaţi şi Ialomiţa. 


UPDATE ORA 11.25 De la nivelul ISU CONSTANŢA au fost mobilizate la locul intervenţiei 10 echipaje stingere, 1 descarcerare, 2 autoscări, 2 autospeciale pentru transport victime multiple, 1 spital mobil, 8 ambulanţe SMURD tip B2, 1 ambulanţă SMURD tip C. Totodată, de la nivelul Serviciului Judeţean de Ambulanţă au intervenit 10 ambulanţe.

UPDATE ORA 11.20 În raportul de control făcut la secţiile ATI în 2020 după incendiul din Piatra Neamţ au fost semnalate deficienţe la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa. S-a constatat că nu funcţionează instalaţiile de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor. Instalaţiile electrice nu sunt verificate periodic de personal atestat, potrivit raportului.

UPDATE ORA 11.00 Ministerul Sănătăţii transmite că  în această dimineaţă se aflau internate în unitatea sanitară un număr de 113 persoane, din care 10 persoane în ATI.

Toţi pacienţii vor fi transferaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, la Spitalul de Pneumoftiziologie şi un spital mobil ISU. 

La solicitarea ministrului interimar al Sănătăţii, ai fost activate de către DSP Constanţa şi unitatile sanitare din Medgidia şi Mangalia, în caz de nevoie. 

Până la acest moment, 50 de persoane au fost evacuate şi transferate la alte unităţi spitaliceşti.

Premierul a fost informat despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa şi continuă să ţină legătura cu reprezentanţii MAI, Ministerul Sănătăţii şi cei ai prefecturii Constanţa.

În acest moment, este activată o celula de criză la MAI pentru a coordona intervenţia şi a se asigura că sunt evacuaţi pacienţii şi că sunt locuri pentru ei în alte spitale.

Premierul Florin Cîţu i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să meargă la faţa locului pentru a se asigura că operaţiunile de acolo se desfăşoară fără probleme. 

VIDEO Pompierii intervin

   

UPDATE: 10.45 Conform prefectului Judeţului Constanţa, patru persoane sunt decedate. Surse Digi 24 spun că ar fi vorba despre opt persoane care au murit. În proximitatea locului desfăşurării intervenţiei se instalează un spital mobil pentru triajul pacienţilor.

UPDATE ora 10.33 ISU Dobrogea confirmă faptul că sunt persoane decedate, dar nu se ştie exact numărul victimelor.

UPDATE 10.30 De la ISU Călăraşi se trimit în sprijin 7 ambulanţe SMURD şi 1 autospecială pentru transport victime multiple, iar de la ISU Ialomiţa se deplasează 1 ambulanţă SMURD şi 1 autospecială pentru transport victime multiple.

Ştirea iniţială:

Pacienţii sunt evacuaţi de urgenţă din spital. Focul a izbucnit chiar în secţia ATI a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, care se află la parter. Bolnavii sunt scoşi pe geam. 

Arde cu flacără deschisă şi degajări mari de fum. 

A fost activat Planul Roşu de Intervenţie, iar pompierii acţionează pentru evacuarea pacienţilor.

Misiunea este în dinamică.

Sursa video: Dobrogea Live

   

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite