Cum au sfârşit navele de agrement „Luceafărul“ şi „Steluţa“. În perioada comunistă, ambarcaţiunile erau celebre pentru plimbările pe lacul Siutghiol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambele nave au fost comandate de Întreprinderea de Hoteluri şi Restaurante „Mamaia“ Constanţa, fiind utilizate pentru plimbări de agrement pe Lacul Siutghiol.

În iulie 1964 au fost lansate la apă navele de pasageri şi agrement „Luceafărul“ şi „Steluţa“. Ambele ambarcaţiuni de agrement, gemene, au fost construite la  Şantierul din Olteniţa. Fiecare dintre ele aveau o lungime de 23,40 m, un echipaj format din cinci membri şi puteau transporta 70 persoane, scriu Corina Apostoleanu şi Constantin Cumpănă în volumul „Amintiri despre o flotă pierdută“.  

În februarie 2010, nava de agrement „Luceafărul“ s-a scufundat în Lacul Siutghiol. Proprietarul navei de pasageri a descoperit dezastrul la primele ore ale zilei, cu ocazia vizitei zilnice pe care o efectua cu scopul de a verifica starea navei.

El a susţinut că nu cunoaşte cauzele naufragiului şi a dat vina pe condiţiile meteorologice extreme, respectiv gheaţa care a afectat chila şi a provocat o spărtură suficient de mare ca apa să inunde nava şi să o scufunde mai mult de jumătate în apele lacului constănţean. Ulterior, nava a fost dezeşuată. 

Imagine indisponibilă

Turişti la braserie. În spate, Nava Steluţa

Imagine indisponibilă

Nava Luceafărul distrusă de o furtună Arhivă Adevărul 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite